ISU: Nu am primit o cerere pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu privind Arena Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei, beneficiarul Arenei Naţionale, nu a depus până în prezent o cerere pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Asta a anunţat marţi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, care a precizat că decizia privind oprirea funcţionării stadionului nu aparţine ISU.

„În ceea ce priveşte funcţionarea Arenei Naţionale, facem menţiunea că acest obiectiv nu se încadrează în criteriile stabilite prin HG. nr.915/2015 în ceea ce priveşte oprirea funcţionării. Prin urmare, decizia de oprire a activităţii la Arena Naţională nu a aparţinut Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Dealul Spirii» Bucureşti-Ilfov”, potrivit unui comunicat emis marţi de ISU.

Aceştia precizează că, din punct de vedere procedural, autorizaţia de securitate la incendiu se emite la solicitarea beneficiarului, iar ISU Bucureşti-Ilfov nu are în curs de soluţionare o cerere în acest sens, pentru Arena Naţională. 

„La momentul primirii unei astfel de solicitări, aceasta va fi analizată în ceea ce priveşte întrunirea tuturor condiţiilor legale, din punct de vedere al securităţii la incendiu”, se mai arată în comunicatul citat.

Arena Naţională, fără aviz ISU

Arena Naţională a fost închisă pe 6 noiembrie 2015, după ce stadionul nu a obţinut autorizaţie de securitate la incendiu. Anunţul a fost făcută chiar de Liga Profesionistă de Fotbal.

„Având în vedere adresa emisă de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov către Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti la data de 6 noiembrie 2015 prin care informează că Stadionul Arena Naţională nu a obţinut autorizaţie de securitate la incendiu. Având în vedere adresa emisă de Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti către FC Steaua Bucureşti la data de 6 noiembrie 2015 prin care informează că nu îşi asumă răspunderea asigurării măsurilor de ordine şi siguranţă publică pe timpul partidelor desfăşurate pe Stadionul Arena Naţională până la remedierea situaţiei", se arată în comunicatul LPF.

Ulterior, pe 15 ianuarie, ISU Bucureşti - Ilfov a decis că nu va emite autorizaţia de securitate la incendiu pentru Arena Naţională Bucureşti. Decizia a fost luată după ce inspectorii au analizat documentaţia depusă de constructorul stadionului, actualizată cu modificările făcute în ultimii ani.

„ISU Bucureşti-Ilfov a analizat documentaţia depusă de constructorul stadionului Naţional Arena, actualizată cu modificările efectuate în ultimii ani. În acest dosar nu a fost prezentat un certificat de performanţă sau agrement tehnic european privind performanţa la foc a copertinelor. Prin urmare, ISU Bucureşti-Ilfov nu va emite autorizaţia de securitate la incendiu până la remedierea acestei situaţii”, potrivit unul anunţ făcut de ISU Bucureşti - Ilfov.

DNA a deschis dosar penal privind construcţia Arenei Naţionale

De altfel, pe 28 ianuarie, procurorii anticorupţie au anunţat că au început urmărirea penală in rem pentru abuz în serviciu privind construcţia Arenei Naţionale din Capitală. Procurorii precizau că la începutul lunii noiembrie a anului 2015, Primăria Bucureşti a decis închiderea Arenei Naţionale din cauza membranei acoperişului ce ar fi fabricat dintr-un material neomologat în România. 

Din acest motiv, nu s-a emis aviz din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (I.S.U.).

„Din datele existente, rezultă că proiectul prevedea edificarea unui acoperiş de tablă, fix, pentru care exista aviz I.S.U. Ulterior, proiectul a fost modificat, fără a se cunoaşte motivele care au stat la baza deciziei, prevăzându-se construcţia unui acoperiş retractabil, din alt material, aspect care impunea obţinerea unui nou aviz I.S.U.”, arată DNA.

La încheierea lucrărilor, deşi se ştia că nu este posibilă obţinerea avizului, s-a efectuat plata către constructor. 

Construirea stadionului a costat 234 milioane euro, din care acoperişul a costat 84 milioane de lei.

Două autorizaţii de la Onţanu

Jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat pe site-ul său, pe 27 ianuarie, un articol în care preciza că primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, a semnat două autorizaţii diferite de construire pentru stadionul Arena Naţională, documentele având aceeaşi dată şi acelaşi număr de înregistrate.

Potrivit anchetei jurnalistice, una dintre autorizaţii arată că stadionul va avea 55.000 de locuri, dintre care „22.000 de locuri la tribuna I vor fi acoperite”, însă informaţia din urmă apare într-o singură autorizaţie, nu şi în cea de-a doua.

Contactat de jurnaliştii GSP, primarul Onţanu a precizat că nu crede că a emis două autorizaţii de construire, ambele datate cu aceeaşi zi. Pe de altă parte, arhitecta şefă a Primăriei Sectorului 2, Alina Bratu, precizează într-un final că ea nu lucra la primărie în 2008, însă colegii săi i-au spus că „ autorizaţia s-a modificat pentru nişte erori materiale. Chiar Primăria Capitalei ne-a solicitat modificarea autorizaţiei pentru nişte erori materiale”.

 

Reacţia Primăriei Capitalei

 

Ca urmare a articolului publicat pe site-ul tolo.ro, primarul Capitalei, Răzvan Sava, a publicat un mesaj pe Facebook în care preciza că informaţiile prezentate de jurnalist sunt adevărate.

„Confirm ancheta domnului Tolontan: am găsit în dosarele primăriei Capitalei două autorizaţii emise de Primăria sector 2, cu acelaşi număr şi aceeaşi dată, dar cu conţinut diferit. Primăria Capitalei va continua demersurile pentru autorizarea stadionului. Într-adevăr, dacă stadionul se construia cu respectarea tuturor legilor în vigoare, azi nu ajungeam în această situaţie. Bucureştenii pot vedea acum ce a însemnat fosta administraţie Oprescu. Gunoiul a fost ascuns sub preş ani de zile, cetăţenii au fost păcăliţi şi foarte mulţi bani au fost cheltuiţi iresponsabil”, a spus Sava.

image
image

Pe aceeaşi temă:

DNA a deschis dosar pentru Arena Naţională. Se fac cercetări pentru abuz în serviciu

Primarul Capitalei, Răzvan Sava, despre Arena Naţională: Municipalitatea dă anual şapte milioane de lei pentru întreţinerea stadionului

ISU refuză să elibereze aviz pentru Arena Naţională. Care sunt motivele

Arena Naţională, imposibil de redeschis. Primarul Bucureştiului: „De două săptămâni descopăr tot felul de nereguli“

E oficial: Arena Naţională a fost închisă de pompieri

Ţară fără autorizaţie: 93% din şcolile din România nu au autorizaţie de la pompieri, Arena Naţională a fost închisă de ISU, Guvernul face apel la patronii de discoteci

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite