Ion Iliescu, plângere la Secţia specială pentru magistraţi pentru modul în care a fost trimis în judecată dosarul Revoluţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Iliescu a depus o plângere la Secţia specială pentru anchetarea infracţiunilor din Justiţie unde reclamă modul în care a fost trimis în judecată în acest dosar, scrie G4media, care-l citaeză pe avocatul fostului preşedinte al ţării.

„Fără să nominalizeze vreun procuror sau să indice o posibilă faptă, avocatul reproşează că în timp ce parchetul anunţa trimiterea cazului la Instanţa Supremă, poliţiştii delegaţi de procurori continuau să audieze părţi din dosar”, scrie publicaţia G4media.

Potrivit avocatului fostului preşedinte ar putea fi vorba de fapte de abuz în serviciu şi chiar represiune nedreaptă.

Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat, în 8 aprilie, că Secţia militară din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis în instanţă „Dosarul Revoluţiei”. Ulterior, Parchetul a transmis, printr-un comunicat, că în dosar sunt trimişi în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi generalul Iosif Rus, fostul şef al Aviaţiei Militare.

Rechizitoriul întocmit de Secţia Parchetelor Militare, constând din 12 volume, a fost trimis Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – instanţa competentă să judece cauza în fond, însoţit de trei copii certificate şi de dosarul cauzei (3330 de volume, dintre care 2030 de volume au fost administrate după data de 13.06.2016).

Din anchetă reiese că „începând cu seară zilei de 22.12.1989 ar fi fost lansată o amplă şi complexă activitate de inducere în eroare (diversiuni şi dezinformări), coordonată de unii componenţi ai Consiliului Militar Superior (structura aflată in subordinea C.F.S.N.), acceptată şi asumată de factorii decizionali ai C.F.S.N.”. 

Mai mult, anchetatorii susţin că „psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22.12.1989,  un număr de 862 de decese, 2150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17-22.12.1989. Totodată, ancheta a stabilit că aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării  şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat”.

În acest context, Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu „ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din M.Ap.N., fără a interveni pentru stoparea lor”.

În ce-l priveşte pe Iosif Rus, procurorii susţin că în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, ar fi intervenit asupra planului de apărare a Aeroportului Internaţional Otopeni, emiţând ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor aparţinând Regimentului 61 Boteni şi ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari şi 8 civili), precum şi la rănirea gravă a altor 15 persoane. Nu mai puţin de 12 milioane de cartuşe s-au tras în total în decembrie 89. 

Potrivit procurorilor, vârfurile decizionale ale M.Ap.N. ar fi declanşat şi coordonat inducerea în eroare, în virtutea unei înţelegeri cu noua forţă politică a ţării. Prin această înţelegere şefii armatei îşi asigurau impunitatea pentru tragerea la răspundere penală ca urmare a represiunii existente până la 22 decembrie 1989, iar liderii C.F.S.N. aveau garantată preluării puterii politice, menţinerea la putere dar şi legitimarea în faţa poporului român.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite