Investigarea lui Vâlcov, o nouă lovitură la adresa Guvernului Ponta, scrie presa internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investigarea ministrului român al Finanţelor Darius Vâlcov într-un caz de corupţie reprezintă o lovitură pentru Guvernul premierului Ponta, care şi-a exprimat sâmbătă susţinerea faţă de membrul Cabinetului său, scriu principalele agenţii de presă de limbă engleză.

Reuters notează că investigaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) reprezintă ultima dintr-o serie de anchete de corupţie şi arestări ale unor figuri importante din politica românească, precizând că Vâlcov este vizat pentru abuzuri comise pe când era primar al Slatinei şi este acuzat că a favorizat o companie în acordarea unor contracte publice în schimbul sumei de aproximativ două milioane de euro. Ministrul a declarat la ieşirea de la audieri, că nu a fost pus sub acuzare, precizează agenţia.

România este percepută ca unul dintre cele mai corupte state membre ale Uniunii Europene, ai cărui procurori au fost lăudaţi la Bruxelles pentru eforturile pe care le-au întreprins în ultima perioadă în lupta împotriva acestui flagel, comentează agenţia, care comentează că investigaţia este o nouă lovitură pentru Guvernul Ponta, după înfrângerea pe care acesta a suferit-o în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Agenţia mai precizează că nu era clar, imediat, dacă Vâlcov va continua să fie ministru al Finanţelor pe perioada investigaţiei, precizând că biroul premierului a refuzat să răspundă unei invitaţii de a comenta pe această temă.

Reuters mai scrie că Vâlcov a fost primar două mandate, după care a devenit ministru al Finanţelor, în decembrie, în cadrul remanierii Guvernului de după înfrângerea lui Ponta în alegerile przidenţiale, adăugând că anterior acesta a fost ministru al Bugetului, un portofoliu integrat în Ministerul Finanţelor după remaniere.

Agenţia mai notează că 7% din parlamentarii aleşi în 2012 au fost condamnaţi sau sunt investigaţi pentru corupţie.

Associated Press scrie, în subsolul unei ştiri despre arestarea sâmbătă a primarului Marian Vanghelie - pe care-l prezintă drept "o figură influentă în cadrul Partidului Social Democrat până de curând" - pentru luare de mită şi spălare de bani, că premierul Victor Ponta şi-a exprimat susţinerea faţă de Vâlcov. AP precizează că ministrul este suspectat de favorizarea unui om de afaceri din Slatina, pe când era primar, în schimbul a 20% din valoarea unor contracte, şi că acesta a negat acuzaţiile.

Ştirea Reuters a fost preluată de către publicaţia turcă Today's Zaman şi de către site-ul GlobalPost.com. Acesta din urmă titrează că Vâlcov îşi păstrează postul în pofida investigaţiei. Site-ul îl citează pe premier, care a declarat sâmbătă că Vâlcov va continua să joace un rol-cheie în planurile Guvernului de a reduce taxele.

Agenţia DPA scrie, de asemenea, că Vâlcov este vizat de suspiciunea că a luat mită şi comentează că printre numeroşii funcţionari şi oficiali de rang înalt condamnaţi pentru corupţie se află şi mentorul lui Ponta, fostul premier Adrian Năstase, cu două condamnări, una în 2012 şi una anul trecut.

Postul iranian PRESSTV citează din comunicatul DNA cu privire la investigarea lui Vâlcov şi notează că instituţia a vizat în ultimii ani "sute de funcţionari" în lupta împotriva corupţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite