UPDATE Bogdan Olteanu rămâne în arest încă 30 de zile. Tăriceanu ar putea fi audiat la DNA ca martor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ar putea fi audiat la DNA, în calitate de martor,  în dosarul finului şi prietenului său, fostul viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu, arestat preventiv pentru trafic de influenţă. Olteanu a aflat astăzi că va mai sta 30 de zile după gratii după ce judecătorii au decis să-i prelungească perioada de arestare preventivă.

UPDATE Bogdan Olteanu rămâne după gratii încă 30 de zile. Aşa au decis magistraţii Curţii Supreme. 

UPDATE „Judecătorul a ascultat cu atenţie toate pledoariile. (…) Nu am adus toate dovezile ce le doream, deoarece au fost mici probleme vineri la grefă. (…) Din punctul meu de vedere, nu se impune menţinerea în arest preventiv a lui Olteanu. (…) Dreptul la apărare al lui Olteanu în închisoare este doar teoretic, dar practic este foarte, foarte mult îngrădit. El nu a invocat componenta confortului privind arestul, ci componenta dreptului la apărare”, a spus avocatul Florin Durgheu la instanţa supremă.

Fostul viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu (45 de ani), arestat pentru trafic de influenţă, a fost dus astăzi în faţa judecătorilor Curţii Supreme. 

Procurorii DNA cer prelungirea arestării preventive cu alte 30 de zile după expirarea mandatului de 16 zile, în dosarul în care este acuzat că a primit un milion de euro şi sprijin electoral de la Sorin Ovidiu Vîntu, în schimbul unor demersuri la membri ai Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu, în 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Curtea Supremă trebuia să discute prelungirea arestării preventive vineri, dar avocatul lui Olteanu a cerut un termen în vederea pregătirii apărării şi a depunerii unor înscrisuri. Potrivit unor surse judiciare, în perioada următoare Olteanu ar putea fi confruntat cu Vîntu, iar Tăriceanu ar putea fi citat ca martor. Şeful Senatului ar putea oferi detalii despre cum a fost numit Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator, dar şi despre ce spun cei implicaţi în acest caz. În plus, pentru că  Olteanu neagă vehement tot ce declară denunţătorii, procurorii ar putea decide confruntarea fostului viceguvernator cu aceştia.

„Pe pontonul meu din faţa hotelului Lebăda a avut loc o discuţie între mine şi Bogdan Olteanu, în cadrul căreia i-am cerut să-l numească pe Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Domnia sa mi-a zis că pentru asta trebuie să îi dau două milioane de euro: un milion pentru sine şi al doilea pentru Tăriceanu, de a cărui semnătură depinde numirea asta. După circa o săptămână i-am transmis lui Eftime Ion suma de 2 milioane de euro cash, iar domnul Liviu Mihaiu a fost numit guvernator al Deltei Dunarii”, arată Vîntu în denunţ.

A refuzat detectorul de minciuni

Unul dintre intermediarii folosiţi de SOV, afaceristul Ionuţ Eftime, denunţător în acest caz, a arătat că el a fost cel care i-a dat banii lui Olteanu. „În ambele situaţii, banii au fost daţi la sediul central al Partidului Naţional Liberal din strada Aviatorilor...Bogdan Olteanu mă aştepta în camera respectivă, iar eu lăsam banii şi plecam, fără o altă discuţie”, declara Eftime.

Potrivit unor surse judiciare, denunţătorii ar fi trecut testul cu detectorul de minciuni. Iniţial, Olteanu a fost de acord să facă şi el acest test, dar după arestarea preventivă s-a răzgândit.
Una din pistele procurorilor este aceea că o parte din banii primiţi ca şpagă de Bogdan Olteanu ar fi fost investiţi în construirea vilei politicianului din Ghermăneşti (Ilfov). Fostul viceguvernator BNR susţine însă că banii de casă provin din averea moştenită de la bunica sa, Ghizela Vass, fost lider comunist.

De fiecare dată banii au fost introduşi într-un rucsac sport negru cu galben, pe care l-am recuperat ulterior, Ionuţ Eftime, denunţător  
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite