VIDEO CSM şi-a însuşit raportul privind declaraţiile făcute de premier după condamnarea lui Adrian Năstase. Victor Ponta: nu comentez decizia CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile lui Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale afectează independenţa justiţiei şi „induc un sentiment de neîncredere în rândul populaţiei”, potrivit Inspecţiei Judiciare. Preşedintele Curţii Supreme spune că declaraţiile oamenilor politici „decredibilizează sistemul judiciar”, ca atare ministrul Justiţiei a propus un cod de conduită politică cu privire la justiţie.

UPDATE Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat joi, la ieşirea de la CSM, că nu se pune problema existenţei unui conflict între politic şi justiţie, ci ce o înţelegere diferită a unor lucruri, de aceea ar vrea să fie stabilit un cod de conduită a politicienilor faţă de justiţie.

„Nici vorbă să fie un conflict între politic şi justiţie. Există, evident, o înţelegere diferită a unor lucruri, uneori. De aceea aş vrea ca, de comun acord, să putem stabili câteva repere, atunci când vorbim despre justiţie”, a spus Cazanciuc, la finalul şedinţei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

În acest sens, ministrul Justiţiei a spus că se află în dezbatere cu societatea civilă şi cu magistraţii, referitor la implementarea unui cod de conduită.

„Nu discutăm de ultimele zile despre nevoia unei anumite conduite a politicienilor faţă de justiţie. Se întâmplă de mult timp ca dezbaterea politică să aibă în centrul atenţiei justiţia. De aceea, cred că este nevoie de o dezbatere cu judecătorii, cu procurorii, cu societatea civilă, cu politicienii, pentru a stabili câteva repere, de comun acord agreate, atunci când discutăm despre justiţie şi de aceea am încercat să conturăm un cod de conduită cu privire la justiţie, pe care să ni-l putem asuma cât mai repede posibil", a adăugat Cazanciuc.

Ministrul a precizat că a „creionat” câteva idei şi şi-a exprimat speranţa că va fi organizată, în scurt timp, o dezbatere publică, cât mai largă, referitoare la codul de conduită.

De asemenea, ministrul Justiţiei a mai spus că sunt în pregătire acte normative, ce vor fi adoptate până la sfârşitul lunii, în care se va vedea foarte clar sprijinirea independenţei justiţiei.

UPDATE: Victor Ponta este cercetat în două cauze penale, aflate în curs de soluţionare la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), se arată în raportul Inspecţiei Judiciare. În plus, Parchetul General a analizat în total 19 plângeri vizându-l pe premier, dintre care cinci mai sunt în lucru. Documentul prezintă informaţii şi despre celelalte anchete derulate de procurorii DNA în care sunt implicaţi funcţionari ai statului.

Acuzaţiile care apar în raportul Inspecţiei Judiciare privesc perioada 2007-2011, când Victor Ponta ar fi obţinut ilegal contracte cu complexurile Energetice Turceni şi Rovinari, pentru casa sa de avocatură, potrivit documentului obţinut de ”Adevărul”.

UPDATE: Plenul CSM a decis să conexeze declaraţiile date de ministrul Dan Şova şi cele făcute de Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al PSD în legătură cu acest caz, dar şi scrisoarea trimisă de judecătorul Ionuţ Matei. Mai mult, plenul a luat decizia de a sesiza Inspecţia Judiciară şi în privinţa declaraţiilor făcute de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat în plenul CSM că, din punctul său de vedere, „anumite declaraţii trebuiau cel puţin nuanţate. Vis a vis de independenţa sistemului, cred că ar trebui să judecăm mai degrabă faptele, decât anumite declaraţii făcute într-un anumit context. Cel puţin de când sunt eu ministru al Justiţiei, cred că avem destul dovezi prin care Guvernul a sprijinit în mod constant prin prezenţa sistemului judiciar şi a oferit cadrul normativ şi susţinerea financiară pentru ca sistemul să poată funcţiona şi să fie cu adevărat independent. sunt în continuare în cursul unei dezbateri cu magistraţii, cu societatea civilă despre necesitatea sau nu a unui cod de conduită politică cu privire la justiţie. Trebuie să stabilim foarte clar jaloane pe care să ni le asumăm toţi, pe care să le respectăm”.

UPDATE: Plenul CSM şi-a asumat raportul Inspecţiei Judiciare, considerând că independenţa justiţiei a fost, într-adevăr, afectată de declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta.

Într-o declaraţie făcută la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta s-a declarat „liniştit că Justiţia este atât de independentă şi că nu poate fi influenţată“, dar a refuzat să comenteze decizia luată astăzi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). 

Victor Ponta, declaraţii despre noile investiţii demarate de Guvern

UPDATE: „Inspecţia Judiciară a apreciat declaraţiile premierului ca fiind de natură să afecteze imaginea şi independenţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind de natură să contribuie la pierderea la pierderea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie prin acreditarea ideii că dosarele penale sunt înregistrate  la comanda unor persoane cu putere de decizie din mediul politic sau că soluţionarea unor dosare este tergiversată deşi există probe suficiente pentru finalizarea lor”, se arată în raportul Inspecţiei Judiciare.

De asemenea, documentul mai arată că prin declaraţiile premierului a fost afectată imaginea întregului sistem judiciar.

De altfel, Consiliul Superior al Magistraturii ar putea sesiza Inspecţia Judiciară şi în cazul ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, pentru declaraţii despre condamnarea fostului premier Adrian Năstase.

CSM decide, în şedinţa de joi, dacă va sesiza din nou Inspecţia Judiciară, după ce ministrul delegat Dan Şova a afirmat, într-o emisiune la un post de televiziune, că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul lui Adrian Năstase este o „condamnare politică”.

La rândul său, procurorul Oana Schmidt-Hăineală a cerut joi plenului CSM să fie suplimentată ordinea de zi a şedinţei cu sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru efectuarea de verificări privind apărarea independenţei DNA faţă de declaraţiile şefului CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu. 

Acesta a declarat miercuri, la ieşirea din sediul Serviciului Judeţean al DNA, unde a fost dus pe bază de mandat pentru audieri, că ceea ce i se întâmplă este „un abuz”, susţinând că a fost luat cu „japca” pentru a i se aduce la cunoştinţă că este învinuit de abuz în serviciu cu privire la realizarea unor proiecte judeţene.

UPDATE:  Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a propus joi, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, să fie organizată o dezbatere în urma căreia să fie pus la punct un ”cod de conduită politică cu privire la justiţie, util într-un an electoral”, a precizat ministrul.

”Vă lansez acum invitaţia de a organiza împreună cu o organizaţie neguveranmentală, cu actorii politici, o dezbatere amplă care să se finalizeze cu un document - codul de conduită politică cu privire la justiţie. Cred într-un un asemenea document asumat de toată lumea, o să fie destul de dificil mai ales într-un an electoral să nu avem asemenea momente în care să simţim presiune, altă putere să simtă că nu are un interlocutor, deci cred că stabilirea unor repere după o dezbatere largă poate fi utilă", a afirmat Cazanciuc la începutul şedinţei CSM.

"Luarea de poziţie în mod constant poate conduce la o disciplinare, dar astfel avem o şansă să protejăm sistemul", a adăugat ministrul.

UPDATE: CSM ia în discuţie, în şedinţa de joi, şi proiectul de lege prin care procesele penale pot fi suspendate dacă există o sesizare de neconstituţionalitate pe care Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe. 

Astfel, procesele penale rămân în aer până în momentul în care CCR ia o decizie cu privire la contestaţie. Tot joi, CSM se reuneşte şi pentru o dezbatere despre situaţia deţinuţilor care ar putea fi eliberaţi la 1 februarie, când ar trebui sa intre in vigoare noul cod penal, relatează Digi24.

UPDATE: Preşedintele Curţii Supreme, Livia Stanciu, a declarat joi că este extem de grav că oameni politici care deţin funcţii în stat fac afirmaţii ce urmăresc decredibilizarea sistemului judiciar şi că premierul a indus ideea că celeritatea soluţionării cauzelor diferă în raport de culoarea politică a inculpaţilor, potrivit Mediafax.

Judecătoarea Livia Stanciu a declarat, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, că atacurile oamenilor politici la adresa sistemului judiciar au devenit din ce în ce mai dese, cu deosebire la adresa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a judecătorilor care instrumentează dosare penale ce îi vizează pe politicieni.

Sursa: Digi24

"Este extrem de grav că oameni politici care deţin importante funcţii în stat - şi cu atât mai grav este pentru aceştia - fac afirmaţii de-a dreptul incredibile pentru noi, care nu urmăresc decât, în primul rând, decredibilizarea sistemului judiciar", a spus preşedintele ICCJ.

Livia Stanciu a mai spus că este extrem de grav şi că premierul a afirma că celeritatea soluţionării cauzelor diferă în raport de culoarea politică a inculpaţilor.

"Faptul că premierul României - şi îmi pare rău că trebuie să spun acest lucru, pentru că nu m-am aşteptat -, sigur, poate în calitatea domniei sale de preşedinte al PSD ar fi putut să facă diverse afirmaţii, dar ca premier al României, să induci ideea că, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, celeritatea soluţionării cauzelor diferă în raport de culoarea politică a inculpaţilor, este extrem de grav", a adăugat Livia Stanciu.

Livia Stanciu a precizat că l-a auzit pe premier spunând şi inducând "o idee gravă", aceea că la ICCJ aceiaşi judecători pronunţă într-o fază procesuală, în unanimitate, o soluţie de achitare, după care, aceiaşi judecători ai Secţiei penale, tot în unanimitate, pronunţă o soluţie de condamnare.

"Este extrem de gravă o astfel de afirmaţie. De ce spun aceasta? Pentru că de esenţa actului de justiţie, a activităţii de judecată este şi exercitarea căilor de atac prevăzute de lege şi pronunţarea, după ce acel complet examinează motivele de recurs invocate de către părţi, a unei soluţii într-un sens sau altul", a mai spus preşedintele ICCJ.

Livia Stanciu a adăugat că judecătorii de la ICCJ sunt total nemulţumiţi de aceste reacţii ale premierului.

"Dumneavoastră cred că aţi sesizat că noi am manifestat întotdeauna decenţă, nu am ieşit după fiecare atac exercitat de către politcieni. Am crezut că, totuşi, se vor restrânge aceste atacuri la adresa justiţiei, dar constat că, în ultima perioadă că, în mod nejustificat, ele se amplifică", a mai declarat Stanciu.


„Declaraţiile premierului afectează independenţa justiţiei, inducând în rândul populaţiei un sentiment de neîncredere", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Tamara Manea.

Aceasta ar fi principala concluzie desprinsă din raportul Inspecţiei Judiciare (IJ), raport ce a fost transmis joi dimineaţă şi prezentat plenului Consiuliului Superior al Magistraturii (CSM) de la ora 9.00. Mai departe, membrii CSM vor decide în ce măsură şi-l vor însuşi.

”Judecătorii Curţii Supreme sunt total nemulţimiţi de reacţiile premierului. Noi am manifestat decenţă, am crezut că totuşi se vor restrânge aceste atacuri”, a declarat joi dimineaţă, la intrarea în sediul CSM, Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi.

Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a analizat dacă afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta într-o emisiune televizată sunt de natură să aducă atingere sistemului judiciar, dar şi dacă sunt întârzieri nejustificate în verificarea sesizărilor trimise la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) de Guvern, după ce Victor Ponta a spus că pentru ilegalităţi reclamate de Guvern nu există răspuns de la Parchet, după sesizarea CSM din 8 ianuarie.

Inspectorii au verificat două aspecte.

Primul constă în analizarea afirmaţiilor făcute de Victor Ponta  într-o emisiune televizată, afirmaţii despre care s-a spus că aduc atingere sistemului judiciar din România.

Iar cel de-al doilea se referă la verificarea informaţiilor făcute tot de premier, potrivit cărora sesizările trimise de Corpul de Control al premierului la DNA ar fi fost tergiversate.

Purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Tamara Manea, a declarat joia trecută, citată de Mediafax, că în urma sesizării primite de la Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecţia Judiciară va analiza dacă au fost aduse atingeri sistemului judiciar prin declaraţiile făcute de premier lunea trecută.

„Nu vom verifica modul în care au fost instrumentate dosarele sau cum au fost soluţionate, ci dacă au fost tergiversări nejustificate”, a spus Tamara Manea.

Potrivit sursei citate, se va verifica în ce măsura afirmaţiile premierului Victor Ponta sunt reale.

„Premierul, în cadrul unei emisiuni televizate, a făcut referire la mai multe dosare. Modalitatea prin care se va face verificare o va alege inspectorul”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare.

Tamara Manea a precizat că verificările nu vizează modul în care au fost instrumentate dosarele lui Adrian Năstase.

„Direcţia Naţională Anticorupţie a instumentat dosarul lui Adrian Năstase, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o decizie în acest sens. Nu vor fi făcute verificări la acestea”, a adăugat Manea.

Inspecţia Judiciară sesizată de CSM după declaraţiile lui Ponta

CSM a sesizat, în data de 8 ianuarie, Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta atât despre condamnarea lui Adrian Năstase, cât şi despre celeritatea soluţionării unor sesizări penale.

În sesizarea transmisă Inspecţiei Judiciare, Secţia pentru judecători a CSM arată că declaraţiile premierului au caracter politic, „iar în raport cu principiul separaţiei puterilor în stat, Consiliul nu poate interveni în disputele de natură politică”.

Decizia în dosarul Zambaccian

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat, pe 6 ianuarie de Curtea Supremă, la patru ani de închisoare cu executare în dosarul „Zambaccian”. De asemenea, şi soţia acestuia, Dana Năstase, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, iar Irina Paula Jianu a primit patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat, luni seară, la Penitenciarul Rahova.

Premierul Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei şi Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.

Acesta a declarat, la România TV, că sentinţa dispusă împotriva lui Năstase, care a fost principala ţintă a lui Băsescu începând din 2005, reprezintă o nedreptate şi a amintit că pentru sesizările de ilegalităţi transmise de Guvern pentru acţiuni ale foştilor guvernanţi nu există niciun răspuns din partea Parchetului.

Ponta: avem ”o justiţie generalizantă şi greşită”

Întrebat dacă concluzia este că în România justiţia nu ar fi independentă, Ponta a răspuns: „Nu, este o justiţie generalizantă şi greşită. Eu cred că, în mare parte, justiţia din România este independentă. Cred că - şi până la urmă ce s-a întâmplat astăzi la CSM a arătat capacitatea reprezentanţilor justiţiei de a nu se mai lăsa impresionaţi, intimidaţi de preşedinte, au ales pe cine au vrut ei – dar cred că unul din obiectivele strict personale ale lui Traian Băsescu a fost acela, din 2005 încoace, de a-şi doborî prin alte metode decât cele politice principalul adversar”.

Situaţia lui Năstase comparată cu situaţia prim-ministrului urainean Iulia Timoşenko

În acelaşi timp, Ponta a comparat situaţia lui Adrian Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko.

„Eu cred că Adrian Năstase a fost nu doar cel mai bun prim-ministru de după 1989, dar şi cel mai puternic adversar al lui Traian Băsescu şi cred că, din punct de vedere politic, cazul Adrian Năstase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timoşenko”, a spus Ponta.

El a apreciat că este „o chestie ciudată” atunci când aceiaşi judecători de la Curtea Supremă achită în unanimitate şi, ulterior, condamnă tot în unanimitate.

„Adrian Năstase, care ne-a băgat în Uniunea Europeană şi în NATO, se duce în închisoare, Traian Băsescu, care de 10 ani ne fură şi ne scoate din Europa, e încă la Cotroceni. Evident că e injust”, a adăugat Ponta.

Înainte de pronunţarea sentinţei în dosarul Zambaccian, premierul Victor Ponta declara că este o mare nedreptate ca Adrian Năstase să fie hăituit o viaţă întreagă de „sistemul lui Traian Băsescu”, având în vedere toate lucrurile „bune şi importante” pe care fostul premier le-a făcut pentru ţară.

Aproape 400 de plângeri şi sesizări depuse în câteva luni de Corpul de control al premierului

Guvernul arăta, la începutul lunii octombrie 2013, că inspectorii Corpului de control al prim-ministrului şi cei ai unor ministere au înaintat, în perioada 7 mai 2012-17 septembrie 2013, un total de 394 plângeri penale sau sesizări, în principal la DNA şi Parchet, pentru nereguli comise anterior.

Astfel, în perioada 7 mai 2012-17 septembrie 2013, Corpul de Control al prim-ministrului a depus la organele de cercetare penală 30 de plângeri, prin care au fost sesizate 228 posibile fapte penale privind fraudele sau neregulile constatate în ministere, autorităţi şi instituţii ale administraţiei centrale şi locale, companii naţionale subordonate acestora.


Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Declaraţiile premierului, analizate pe toate părţile de membrii Consiliului Superior al Magistraturii

Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii analizează dacă afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta într-o emisiune televizată sunt de natură să aducă atingere sistemului judiciar, dar şi dacă sunt întârzieri nejustificate în verificarea sesizărilor trimise la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) de Guvern, după ce Victor Ponta a spus că pentru ilegalităţi reclamate de Guvern nu există răspuns de la Parchet.

Inspecţia Judiciară a CSM sesizată cu privire la declaraţiile lui Ponta despre condamnarea lui Năstase. Băsescu îi cere să înceteze atacurile

Consiliul Superior al Magistraturii a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase. Secţia de judecători a CSM s-a reunit marţi, din oficiu, pentru a analiza declaraţiile făcute de premier.

Ponta, despre condamnarea lui Năstase: Îl consider o victimă a regimului Băsescu. Situaţia, comparabilă cu a Iuliei Timoşenko

Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la România TV, că decizia judecătorilor ÎCCJ în cazul fostului premier Adrian Năstase este una incorectă.

FOTO VIDEO Adrian Năstase a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova: „Este o răzbunare murdară”

Adrian Năstase se întoarce după gratii. Judecătorii Curţii Supreme au dat verdictul în dosarul „Zambaccian“, ultimul pe care acesta îl mai avea pe rol. Fostul premier a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi şantaj. La rândul ei, Dana Năstase a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită. Sentinţa este definitivă.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite