Inspecţia Judiciară: „Alina Bica a creat o atmosferă de nesiguranţă în DIICOT, era autoritară şi nu comunica suficient”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alina Bica, fostul şef DIICOT, a creat o atmosferă de nesiguranţă şi neîncredere în rândul procurorilor, din cauza stilului său autoritar şi lipsit de comunicare. Aşa arată un raport al Inspecţiei Judiciare, care analizează modul în care Bica a gestionat structura centrală a DIICOT în perioada în care s-a aflat în funcţie.

„Spre deosebire de domnul procuror şef Codruţ Olaru, care a condus DIICOT până la numirea doamnei procuror şef Alina Bica şi care a practicat un stil managerial participativ şi la care toţi procurorii aveau acces în orice moment în care aveau nevoie de îndrumare şi coordonare, în cazul doamnei procuror şef Alina Bica lucrurile au fost complet diferite; în acest sens, procurorii s-au confruntat cu situaţii în care deşi aveau de rezolvat probleme care reclamau prezenţa şefului direcţiei, acesta nu era de găsit”, au stabilit inspectorii judiciari, potrivit Mediafax.

Conform sursei citate, din cauza tonului ridicat folosit, precum şi a modului imperativ în care Alinca Bica tranşa problemele invocate de subalterni, s-a preferat o comunicare indirectă, prin şefii de servicii.

„Aceştia (şefii de servicii - n.red.) au arătat că s-au confruntat cu o comunicare dificilă şi că doamna procuror şef Alina Bica le inspira un sentiment de nesiguranţă şi neîncredere; de asemenea, au fost nemulţumiţi de faptul că nu era convocat Colegiul de conducere pentru a decide în chestiuni mai importante, doamna procuror şef Alina Bica preferând să fie singurul decident, însă şi în acest caz dădea dovadă de instabilitate şi inconsecvenţă”, conform raportului Inspecţiei Judiciare.

Alina Bica, judecată în două dosare 

Totodată, Bica nu a convocat Colegiul de Conducere pentru a se decide cu privire la problemele importante ale DIICOT - Structura Centrală. 

Raportul privind „eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente de către conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală şi a Serviciului Teritorial Suceava, inclusiv Biroul Teritorial Botoşani, având ca obiect activitatea desfăşurată în perioada 2013-2014” a fost prezentat miercuri secţiei de procurori a CSM. Membrii acestei secţii şi-au însuşit raportul inspectorilor judiciari.

Alina Bica este judecată în două dosare. Faptele fostei şefe a DIICOT şi ale lui Dorin şi Alin Cocoş privind despăgubirile ilegale de la ANRP vor fi judecate în primul dosar al Alinei Bica, în timp ce în cel de-al doilea dosar rămân acuzaţiile privindu-i pe Adriean Videanu şi Ovidiu Tender.

Pe aceeaşi temă:

Dosarul Bica 2. Adrian Videanu a scăpat de controlul judiciar

Fostul ministru Adrian Videanu a scăpat de controlul judiciar impus în dosarul „Bica 2”. Asta după ce magistraţii Curţii Supreme au respins, ca tardivă, contestaţia procurorilor anticorupţie împotriva deciziei prin care i-a fost revocată măsura. Decizia este definitivă.

Alina Bica, fosta şefă a DIICOT: De luni voi lucra în domeniul juridic

Alina Bica, fosta şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a anunţat că de luni va lucra în domeniului juridic, menţionând că nu are legătură cu vreo instanţă de parchet sau altă instituţie de stat. Cât priveşte problemele cu justiţia, magistraţii Curţii Supreme au decis, vineri, ca cele două dosare în care este judecată să fie conexate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite