Haosul alegerilor din străinătate, în presa internaţională: „Excluşi de la vot, în stil românesc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii votează la Londra FOTO Brăduţ Ulmanu
Românii votează la Londra FOTO Brăduţ Ulmanu

Alegeri prezidenţiale 2014. Haosul creat duminică la secţiile de votare din străinătate, acolo unde mii de români nu au reuşit să îşi exercite dreptul constituţional, a intrat, inevitabil, şi în atenţia presei internaţionale.

„Românii din Spania au stat ore întregi la coadă pentru a-şi alege preşedintele, însă într-un final nu au mai fost lăsaţi să intre în secţiile de votare la ora închiderii urnelor”, scrie postul Euronews.

„Excluşi de la vot, în stil românesc”, a titrat şi postul german Deutsche Welle.

„Planificarea dezastruoasă a procesului electoral a făcut ca votarea să se desfăşoare cu viteza melcului. Numărul de secţii de votare a fost insuficient pentru cei aproape trei milioane de români care trăiesc în străinătate”, a notat postul german.

Alegeri prezidenţiale 2014. Protestele românilor din faţa ambasadelor a ajuns inclusiv şi în presa americană, care a notat că zeci de mii de români nu au putut să voteze în marile oraşe europene.

„Proteste extrem de tensionate au izbucnit la Paris, Londra, Munchen şi Viena, după ce românii au aşteptat ore în şir la coadă pentru a vota”, a scris Associated Press.

Jurnaliştii americani precizează de asemenea că premierul român, Victor Ponta, şi principalul candidat la preşedinţie, a ordonat ambasadorilor şi autorităţilor să pună la punct toate condiţiile necesare pentru ca situaţia de duminică să nu se mai repete în al doilea tur.

O altă publicaţie care nu a omis situaţia românilor din diaspora a fost şi Frankfurter Allgemeine Zeitung care a titrat că primul tur al alegerilor „s-a încheiat în haos”.

„Deoarece mulţi cetăţeni români din străinătate sunt opozanţi ai lui Victor Ponta, aceştia au fost obstrucţionaţi să voteze”, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Alegeri prezidenţiale 2014. De asemenea, publicaţia germană informează că românii au aşteptat mai bine de cinci ore la consulatul din Munchen pentru a-şi exercita dreptul, în timp ce la Torino a fost înfiinţată o singură secţie de votare pentru cei aproape 70.000 de români.

„Un elicopter al poliţiei a fost chemat la Ambasada României din Londra, pentru a supraveghea mulţimea furioasă”, este o altă relatare din presa străină.

„Cetăţenii români au stat până la şase ore pentru a intra în consulate sau ambasade. La închiderea urnelor, circa 1.200 de români nu apucaseră să voteze”, scrie London Evening Standard despre situaţia din capitala Marii Britanii.


Citeşte şi:

Alegeri prezidenţiale 2014. Proteste ale alegătorilor români în mai multe oraşe europene. Poziţia oficială a MAE

Românii din străinătate au ieşit, duminică, în număr record la vot, dar imaginile care vor rămâne de la scrutinul din 2 noiembrie sunt cele ale cozilor uriaşe în mai multe oraşe europene (Paris, Londra, Munchen, Dublin, Torino), ale protestelor pentru dreptul de a alege şi al închiderii porţilor în faţa celor care nu au mai putut vota.

Cum a jonglat Guvernul cu secţiile de votare din străinătate

„Adevărul“ vă prezintă modul în care Guvernul a modificat numărul şi amplasarea secţiilor de votare din străinătate, în contextul în care votarea din diaspora a stârnit un uriaş scandal intern şi internaţional.

Ministrul de Externe Titus Corlăţean, despre scandalul votului din diaspora: Au fost oameni care au generat violenţe

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, la Digi 24, în contextul scandalului izbucnit după neregulile înregistrate la secţiile de votare din străinătate, că au fost mai mulţi români care au provocat în mod intenţionat "alegătorii de bună-credinţă".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite