Hackerul român Guccifer a compărut în instanţă în Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hackerul român Guccifer, care a spart conturile de mail ale fostului secretar de stat Colin Powell, ale unor membri ai familiei Bush şi ale unor oficiali ai administraţiei Obama, inclusiv Hillary Clinton, şi care a fost extrădat din România, a compărut vineri în instanţă în Statele Unite, unde este acuzat, printre altele, de acces neautorizat la calculatoare protejate, relatează Reuters.

Marcel Lazăr Lehel a compărut în instanţă la un tribunal din Alexandria, Virginia

El este vizat în total de nouă capete de acuzare: trei pentru acces neautorizat la computere personle, trei pentru fraudă online, unul pentru furt de identitate, unul pentru obstrucţionarea justiţiei şi unul pentru hărţuire online. Magistraţii nu au precizat ce pedeapsă riscă românul.

Potrivit procurorilor, Marcel Lazăr Lehel, în vârstă de 44 de ani, “a spart emailuri şi conturi de pe reţelele de socializare ale unor victime cunoscute, printre care rude ale cel puţin doi foşti preşedinţi americani, un fost membru al Cabinetului american, un fost membru al Statului Major Interarme american şi un fost consilier prezidenţial”.

Victimele nu sunt numite în actul de acuzare, dar, în 2013, site-urile de ştiri au publicat emailuri neoficiale trimise către Clinton de fostul său consilier, Sidney Blumenthal. Acesta a fost primul indiciu că Hillary Clinton a folosit adresa personală de email pentru comunicările oficiale, un scandal care i-a marcat mandatul la conducerea diplomaţiei. Emailurile ar fi fost obţinute de Guccifer.

Departamentul american de Justiţie afirmă că Lehel “a făcut publice corespondenţa privată prin email a victimelor, informaţii medicale şi financiare şi fotografii personale”.

Guccifer a devenit cunoscut în 2013, când şi-a asumat responsabilitatea pentru că a spart conturile de internet ale familiei fostului preşedinte George W. Bush şi a publicat tablouri pictate de fostul preşedintele american, inclusiv autoportrete în cadă.

De asemenea, el a făcut publice e-mailuri cu mesaje de dragoste şi fotografii pe care comisarul european Corina Creţu i le-ar fi trimis lui Colin Powell în perioada 2010 - 2011.

Lehel ispăşea în România o pedeapsă de şapte ani de închisoare, dispusă în mai 2015 de Curtea de Apel Bucureşti. Aceasta a menţinut decizia din iunie 2014 a Tribunalului Bucureşti în cazul lui Lehel.

Tribunalul l-a condamnat atunci la patru ani de închisoare, pentru spargerea conturilor de e-mail ale directorului SRI George Maior, şi a constatat că Marcel Lazăr Lehel a mai fost condamnat, în 2012, de Judecătoria Sectorului 3, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru spargerea conturilor de e-mail ale unor vedete. Astfel, pedeapsa finală a ajuns la şapte ani închisoare

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite