Guvernul Cioloş nu dă niciun ban pentru construcţia de biserici în 2016. Patriarhul Daniel reacţionează: Statul să ne dea înapoi proprietăţile luate abuziv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala Mântuirii Neamului este cel mai mare proiect al Patriarhiei Române FOTO Mediafax
Catedrala Mântuirii Neamului este cel mai mare proiect al Patriarhiei Române FOTO Mediafax

Guvernul Cioloş nu a alocat fonduri pentru susţinerea cultelor în următorul an, potrivit proiectului de buget pe 2016, publicat pe portalul Ministerului Finanţelor. Astfel, Catedrala Mânturii Neamului, proiect pentru care statul a asigurat în ultimii ani sume însemnate, ramâne în 2016 fără finanţare de la buget. Patriarhul Daniel susţine că renunţă şi la salariile de la stat dacă Bisericii i se dau înapoi proprietăţile luate abuziv.

Potrivit proiectului bugetului de stat pe anul 2016, Secretariatul General al Guvernului, care are în subordine Secretariatul de Stat pentru Culte, la capitolul „susţinerea cultelor“, privind finanţarea lucrărilor de construcţie şi modernizare a lăcaşurilor de cult – bugetul alocat este zero! În 2014, cheltuielile realizate pentru susţinerea cultelor au fost de 148,15 milioane de lei, iar execuţia preliminară pentru acest an indică cheltuieli de 177,09 milioane de lei.  

În schimb, sprijinul financiar pentru salarizarea personalului de cult, acordat de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, urmează să crească în 2016. Dacă în 2014 s-au alocat pentru salariile pentru personalul clerical angajat în unităţile cultelor recunoscute 275 de milioane de lei, iar în 2015 – 291 de milioane de lei, în proiectul de buget pe 2016 este propus un buget de 328 de milioane de lei pentru cler în următorul an, în creştere cu aproape 13%. 

Decizia privind tăierea bugetului pentru susţinerea cultelor a fost luată în urma discuţiei pe care premierul Dacian Cioloş a purtat-o săptămâna trecută cu Patriarhul Daniel, potrivit realitatea.net. 

Catedrala Mântuirii Neamului, un proiect mamut cu o finanţare pe măsură

Cel mai mare proiect al Bisericii Ortodoxe Române este fără îndoială construcţia Catedralei Mântuirii Neamului, care ar urma să aibă o capacitate de 500 de persoane, cu 120 de metri lungime, 70 de metri lăţime şi 120 de metri înălţime, desfăşurându-se pe o suprafaţă de 38.000 de metri pătraţi. 

Costul lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului până la stadiul roşu-gri, adică pentru finalizarea construcţiei, fără tencuială, dar cu geamuri şi uşi, este de aproximativ 80 de milioane de euro, potrivit datelor Patriarhiei Române. Însă costul total al lăcaşului ar urma să se ridice la 200 de milioane de euro. Viitoarea catedrală patriarhală se construieşte din donaţii şi cu sprijin financiar de la bugetul de stat şi bugetele locale. În anii precedenţi, statul a alocat fonduri însemnate pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, amplasată pe Dealul Arsenalului din Capitală. 

În 2014, BOR a primit de la stat aproape 12 milioane de euro, doar pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. În total, Guvernul a alocat în 2014, an electoral cu alegeri prezidenţiale şi europarlamentare, aproape 30 de milioane de euro pentru construirea şi repararea bisericilor, sumă de aproape patru ori mai mare faţă de anul precedent, 2013, lipsit de scrutinuri.

Reacţie dură a Patriarhului Daniel: Statul să ne dea înapoi ceea ce în mod abuziv a luat ca proprietăţi 

image

Patriarhul Daniel a declarat sâmbătă, răspunzând unei întrebări, că Biserica Ortodoxă Română este de acord să renunţe la salariile de la stat dacă i se dă înapoi proprietăţile care i-au fost luate în mod abuziv, pentru a nu mai sta „cu mâna întinsă la stat tot timpul“.

Întrebat, după ce a sfinţit capela de la Penitenciarul Jilava, ce le transmite celor care spun că biserica ar putea fi un bun Moş Nicolae pentru bugetul de stat, Patriarhul Daniel a răspuns: „Da, noi am spus de mai multe ori că suntem de acord nu numai să impoziteze veniturile, ci să şi renunţăm la salariile de la stat dacă ni se dă înapoi ceea ce în mod abuziv a luat statul ca proprietăţi“.

Patriarhul Daniel a afirmat că Biserica Ortodoxă Română nu vrea să stea „cu mâna întinsă la stat tot timpul“, dar trebuie ca statul să dea înapoi ceea ce a fost luat de la Biserică.

„Deci, noi nu avem nevoie să stăm cu mâna întinsă la stat tot timpul, dar statul să ne dea înapoi ceea ce a luat ca fiind donaţii date bisericii în mod liber. Când se face echilibrul acesta, nu mai avem nevoie de salarii de la stat şi nici de celelalte“, a mai spus PF Daniel.

Purtător de cuvânt al Patriarhiei Române: Un proiect nu înseamnă o lege finală

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, spune că deocamdată este vorba despre un proiect de buget, nu de o lege, şi că proiectele Patriarhiei vor fi continuate.  

„Vorbim despre un proiect, un proiect nu înseamnă o lege finală. Este o veste care nu ne poate bucura, dar considerăm că construcţiile începute, inclusiv proiectul Catedralei naţionale va putea fi continuat, întrucât conform legii Catedralei din 2005, fondurile alocate pentru această importantă construcţie nu provin doar din partea statului, în primul rând sunt fonduri alocate de Biserică, alocate prin donaţiile credincioşilor şi în ultimul rând din partea instituţiilor statului. Proiectele aflate în derulare în acest moment în cadrul Patriarhiei Române nu vor stopate, cel mult procesul de edificare al lor va fi unul evident afectat, dar în niciun caz stopat“, a spus Bănescu, potrivit Digi24.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite