Aviz pozitiv din partea CSM pentru Giorgiana Hosu, propusă de Toader ca adjunct DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Giorgiana Hosu - DIICOT / FOTO Mediafax Foto / Alexandru Hojda
Elena Giorgiana Hosu - DIICOT / FOTO Mediafax Foto / Alexandru Hojda

Giorgiana Hosu, propunerea ministrului Justiţiei pentru funcţia de adjunct DIICOT a primit aviz pozitiv, marţi, din partea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. În cadrul audierii Giorgiana Hosu a declarat că ofiţerii SRI nu au făcut niciodată anchetă într-un dosar DIICOT.

UPDATE Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat pozitiv, marţi, propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de numire a Giorgianei Hosu ca procuror şef adjunct al DIICOT, potrivit unor surse din CSM.

În prezent, Elena Giorgiana Hosu este delegată în aceeaşi funcţie pentru care a susţinut interviul. 

*** 

Ştirea Iniţială: Procurorul Giorgiana Hosu susţine, marţi, interviul în faţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a propus-o pe Hosu în funcţia de procuror-şef adjunct al DIICOT, la jumătatea lunii septembrie.

Giorgiana Hosu a declarat, marţi, la audierea de la CSM, că niciun ofiţer SRI nu a condus ancheta în locul unui procuror DIICOT, menţionând că dacă se va demonstra că s-a întâmplat acest lucru într-o cauză a Direcţiei, funcţia pentru care candidează va rămâne vacantă.

Procurorul general Augustin Lazăr a întrebat-o pe Giorgiana Hosu dacă a soluţionat cauze la sesizarea serviciilor, magistratul răspunzând afirmativ.

Întrebată dacă a văzut vreun ofiţer de informaţii care să conducă o anchetă, Hosu a răspuns că, în ceea ce priveşte colaborarea cu SRI aceasta este una firească, afirmând că este gata să-şi prezinte demisia dacă se dovedeşte că ofiţerii SRI au făcut anchete în dosarele DIICOT.

"DIICOT are în competenţă exclusivă infracţiunile de combatere a terorismului şi a securităţii naţionale. Ca atare, colaborarea cu Serviciul Român de Informaţii este nu firească şi îndreptăţită de lege, este vitală. De exemplu, în caz de intervenţie antiteroristă sau în caz de intervenţie contrateroristă, procurorul DIICOT este singurul desemnat să participe în mijlocul acelui eveniment alături de SRI. Procurorul conduce. Eu mai merg un pic mai departe şi spun că, dacă se poate demonstra sau s-ar putea demonstra de către cineva că ofiţerii Serviciului Român de Informaţii au făcut anchetă sau acte de cercetare penală într-un dosar DIICOT, atunci funcţia de procuror şef adjunct o să rămână din nou vacantă", a declarat Giorgiana Hosu, în cadrul interviului susţinut în faţa membrilor Secţiei pentru procurori a CSM.

Giorgiana Hosu susţine că SRI este autoritatea care ar trebui să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică având în vedere specializarea ofiţerilor. Magistratul precizează că în caz contrar există riscul ca în cazul unui atac terorist autorităţile să nu poată răspunde coerent.

"Prin OUG 6 ofiţerii SRI pun în aplicare mandate de securitate naţională, e singurul lucru pe care îl fac. În afară de asta şi de furnizarea de informaţii nu fac altceva. (..) Pierdem din vedere specializarea acestor oameni şi ne asumăm mari răspunderi, ca în eventualitatea unei activităţi pe teritoriul României de acest gen ne asumăm răspunderea de a nu aveam răspunsul coerent pe care ni-l dorim. Poate am putea fi invitaţi la comisie, poate că ar fi utilă şi părerea noastră, aceea că mandatele de supraveghere tehnică pe acest domeniu al securităţii naţionale şi al infracţiunilor de combatere a terorismului ar trebui să fie puse în executare de SRI", a spus, la CSM, Giorgiana Hosu.

Procurorii CSM urmează să avizeze propunerea.

Giorgiana Hosu, adjunctul delegat al şefului DIICOT, este propusă pentru un mandat de 3 ani în această funcţie.

Procurorul Giorgiana Hosu are peste 20 de ani vechime, ea activând ca adjunct al DIICOT în perioada 2013-2015, după ce, anterior a condus vreme de cinci ani Serviciul de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare al instituţiei. După ce Alina Bica şi-a dat demisia în 2015 din funcţia de procuror-şef al instituţiei, Giorgiana Hosu a preluat interimatul instituţiei.

Tot marţi, va fi audiată şi Florena-Esther Sterschi, propusă de Toader pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul Parchetului General.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite