Gigi Becali, vedeta condamnărilor la închisoare cu executare din anul care se încheie. 2013, recoltă bună la sentinţe pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

2013 poate fi considerat anul cu cele mai sonore condamnări definitive la închisoare. Lista lungă a celor care au fost astfel pedepsiţi după ce au fost găsiţi vinovaţi că au încălcat legea include oameni politici, primari, afacerişti, procurori şi judecători, iar acuzaţiile pentru care cei mai mulţi dintre aceştia au ajuns la închisoare au fost de corupţie: dare şi luare de mită, abuz în serviciu sau cumpărare de influenţă.

Una dintre cele mai răsunătoare decizii a fost cea prin care omul de afaceri Gigi Becali a ajuns la închisoare. Anul acesta, latifundiarul a fost condamnat de instanţa supremă în nu mai puţin de trei dosare: „Valiza”, „Schimbul de Terenuri” şi „Sechestrarea hoţilor de maşini”. Finanţatorul echipei de fotbal Steaua urmează să execute în total trei ani şi şase luni de închisoare. 

Un alt dosar celebru care a trenat mulţi ani în instanţe şi care s-a finalizat cu condamnări la închisoare cu executare de câte trei ani pentru foştii miniştri Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan a fost „Caltaboşul”. Cei doi demnitari au fost găsiţi vinovaţi de trafic de influenţă, respectiv, cumpărare de influenţă. 

Fostul senator Cătălin Voicu a fost şi el condamnat definitiv, anul acesta, în aprilie. Acesta a primit şapte ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Alături de Voicu a ajuns la închisoare pentru patru ani şi omul de afaceri Marius Locic. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare, dar cu suspendare, fostul judecător Florin Costiniu şi omul de afaceri Costel Căşuneanu.   

Un alt politician care a ajuns anul acesta după gratii pentru fapte de corupţie este fostul deputat Dan Păsat. Judecătorii Curţii Supreme au decis ca acesta să stea la închisoare trei ani după ce a fost găsit vinovat de şantaj şi efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii de bani.

Tot pentru fapte de corupţie au fost condamnaţi şi deputaţii Nicolae Vasilescu şi Valeriu Gumă. Primul va sta la închisoare doi ani, iar cel de-al doilea, patru ani pentru dare de mită.  

2013 a fost anul în care s-a dat  sentinţa definitivă şi în dosarul în care fiul fostului senator Sorina Plăcintă a fost acuzat de tentativă de omor şi ultraj. Andrei Plăcintă a fost condamnat de Instanţa Supremă la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare. 

Gregorian Bivolaru, căutat pentru a fi încarcerat

Printre cele mai mediatizate condamnări ale anului este şi cea a liderului MISA, Gregorian Bivolaru, care a primit şase ani de închisoare cu executare pentru acte sexuale cu minori. Dosarul a fost rejudecat în integralitate de Curtea Supremă după ce Bivolaru fusese achitat anterior de două instanţe de judecată.

Condamnări definitive şi pentru magistraţi

Nici magistraţii nu au scăpat de condamnări în 2013. Astfel că, fostul judecător de la Tribunalul Prahova Dumitru Rebegea şi fosta judecătorare de la Curtea de Apel Craiova Carmen Mladen au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi favorizarea infractorului, respectiv, şantaj. De asemenea, fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara Cătălin Nicolae Şerban a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă.

Şi un procuror al Parchetului General a fost găsit vinovat de corupţie. Ioan Ciofu a ajuns după gratii pentru trei ani după ce colegii săi au reuşit să demonstreze că acesta a luat mită în bani şi bilete de avion în valoare de 10.000 de euro de la un om de afaceri. În schimbul banilor, Ciofu ar fi trebuit să instrumenteze părtinitor un dosar penal deschis pe numele omului de afaceri Adrian Porumboiu. Un alt procuror acuzat de luare de mită este Maximilian Bălăşescu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. 

Edilii corupţi

Anul acesta a ajuns după gratii şi baronul local Nicolae Mischie, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj. Instanţa supremă l-a găsit vinovat de trafic de influenţă şi luare de mită şi a decis să menţină sentinţa dată de instanţa Curţii de Apel de la Timişoara, trimitându-l pe social-democrat patru ani după gratii. Mischie a fost judecat după ce, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, i-a cerut unui om de afaceri să îi renoveze vila din Târgu-Jiu, în schimbul facilitării accesului la o serie de contracte cu unităţile din energie şi minerit.

Şi unul dintre cei mai longevivi primari postdecembrişti Mircia Muntean a fost condamnat la închisoare, dar cu suspendare, pentru abuz în serviciu. După ce 16 ani a fost primar al Devei, Muntean a fost condamnat la patru ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri de peste 330.000 de dolari, dar şi a dobânzilor aferente acestei sume, calculate începând din anul 1999 la cursul Băncii Naţionale a României. Infracţiunile de abuz în serviciu de care edilul a fost găsit vinovat sunt legate de cedarea ilegală a unor terenuri din domeniul public al Devei, pe care Muntean a aprobat-o în 1999.

Un alt primar care a ajuns după gratii este cel al municipiului Hunedoara, Marius Ovidiu Hada, care va sta cinci ani la închisoare pentru abuz în serviciu şi complicitate la conflict de interese. Şi fostul edil al municipiului Craiova, Antonie Solomon, a fost încarcerat pentru trei ani după ce instanţa supremă a decis definitiv că a luat mită. Solomon a primit, în mai multe tranşe, suma de 40.000 de euro de la Cornel Penescu, pentru a emite o autorizaţie de construcţie ilegală. 

Alte condamnări

Dorin Lazăr Maior, fost deputat şi preşedinte al Consiliului Naţional al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Revoluţionare din Decembrie 1989, a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. 

Tot la şapte ani de închisoare a fost condamnat şi fostul lider sindical SANITAS Marius Petcu, pentru luare de mită. Fostul director al RADET Gheorghe Dabela a fost condamnat de magistraţii Curţii Supreme la şase ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, faptă comisă în urmă cu mai bine de 10 ani. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite