Un nou mandat de arestare pentru Sebastian Ghiţă, emis în dosarul Ponta-Blair

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii instanţei supreme au emis, marţi, un nou mandat de arestare pentru omul de afaceri Sebastian Ghiţă, în dosarul privind vizita în România a fostului premier britanic Tony Blair, în care este urmărit penal şi fostul prim-ministru Victor Ponta.

UPDATE Instanţa supremă a amânat, marţi, pentru 12 iunie pronunţarea unei decizii privind emiterea unui nou mandat de arestare preventivă pentru Sebastian Ghiţă, la solicitarea procurorilor DNA, în procesul în care este acuzat că i-a dat o casă fostului primar din Ploieşti Iulian Bădescu, în schimbul finanţării de la bugetul local a echipei de baschet Asesoft Ploieşti. În acest dosar, Ghiţă ar fi urmat să fie audiat prin videoconferinţă, în cursul acestei zile, dar, potrivit avocatului omului de afaceri, autorităţile sârbe au transmis că nu au la dispoziţie o sală pentru audierea acestuia.

UPDATE  Decizia, luată de judecătoarea Aida Popa de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nu este definitivă, dar este executorie. Mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile a fost emis, la propunerea procurorilor DNA, pentru infracţiunile de instigare la săvârşirea infracţiunii de folosire, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect şi instigare la săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.
 
Acesta este cel de-al treilea mandat de arestare emis în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă.

Ghiţă, audiat prin videoconferinţă

Sebastian Ghiţă, aflat în Serbia, unde a fost eliberat pe cauţiune din arest preventiv, a fost audiat prin videoconferinţă, marţi, la instanţa supremă, în procesul privind vizita în România a fostului premier britanic Tony Blair, în care este urmărit penal şi fostul prim-ministru Victor Ponta. Procurorii DNA au cerut emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru Ghiţă şi în acest dosar, iar instanţa supremă a rămas în pronunţare. 

Şedinţa de judecată, care a fost secretă, era programată pentru ora 10.00, dar ulterior a fost amânată pentru 11.15.

Procurorii DNA au cerut  emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru Ghiţă şi în acest dosar, iar instanţa supremă a rămas în pronunţare, la finalul şedinţei de judecată care a durat aproximativ două ore.

De asemenea, începând cu ora 15.00, Sebastian Ghiţă ar urma să fie audiat prin videoconferinţă, tot la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care este acuzat că i-a dat o casă fostului primar din Ploieşti Iulian Bădescu în schimbul finanţării echipei de baschet Asesoft Ploieşti. În acest dosar, Sebastian Ghiţă este cel care a cerut, în 9 mai, audierea prin videoconferinţă.
Ghiţă a fost audiat prin videoconferinţă în dosarul Ponta-Blair şi în 22 mai, când şedinţa secretă de la instanţa supremă a durat peste două ore, potrivit unor surse judiciare. Atunci, avocaţii din Serbia, unde se află în prezent Sebastian Ghiţă, au susţinut că abia au studiat dosarul fostului deputat şi nu au avut timp să îşi pregătească apărarea. În aceste condiţii, magistraţii au stabilit ca audierea omului de afaceri să fie reluată în 6 iunie, pe motiv că abia atunci va fi liberă, la instanţa din Belgrad, sala din care se poate intra în sistem de videoconferinţă. Această audiere era programată iniţial să aibă loc în 17 mai, dar Ghiţă a refuzat atunci să dea declaraţii, invocând faptul că nu este asistat în Serbia de către avocatul ales de el.
 
Ministerul Justiţiei arăta, săptămâna trecută, că au fost formulate de către instanţele din România mai multe cereri de audiere prin videoconferinţă a omului de afaceri Sebastian Ghiţă. Astfel, Ghiţă ar urma să mai fie audiat prin videoconferinţă şi în 8 iunie, în baza unei cereri a Tribunalului Prahova.
 
Omul de afaceri Sebastian Ghiţă - reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie şi plasat apoi în arest preventiv - a fost eliberat în 26 mai pe cauţiune, în baza unei decizii a Curţii Supreme din Serbia, după depunerea unei cauţiuni de 200.000 de euro. Lui Ghiţă i-a fost reţinut paşaportul şi i s-a interzis să părăsească Belgradul.
 
Omul de afaceri aşteaptă o decizie privind cererea de extrădare formulată de autorităţile române. Când a fost prins de autorităţile sârbe, Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său. În 19 mai, Ghiţă a fost fost audiat la Curtea Supremă din Belgrad ca urmare a cererii de extrădare formulată de autorităţile române, el arătând că se opune extrădării şi invocând persecuţii politice. Avocatul său a solicitat ca măsura detenţiei să fie înlocuită cu arestul la domiciliu. Pe numele lui Sebastian Ghiţă există două mandate de arestare în lipsă, el având cinci dosare penale în România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite