Ghidul sancţiunilor în timpul carantinei parţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai mică amendă este de 500 de lei    FOTO Mediafax
Cea mai mică amendă este de 500 de lei    FOTO Mediafax

Nu mai puţin de 2500 de lei veţi fi obligaţi să scoateţi din buzunar dacă sunteţi prinşi că nu respectaţi regulile carantinei parţiale în care ne aflăm de la începutul săptămânii.

Aşadar, nepurtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura în toate spaţiile publice deschise şi închise, dar şi părăsirea locuinţei în intervalul orar 23:00-05:00 pot veni cu amenzi cuprinse între 500 si 2500 de lei.

Reamintim că pe perioada carantinei parţiale este interzisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei sau gospodăriei în intervalul orar 23,00 – 5,00. 

Prin excepţie de la prevederile reglementării, circulaţia persoanelor în afara locuinţei este permisă în respectivul interval orar pentru câteva motive. În primul rând, este permisă deplasarea în interes profesional, spre serviciu şi înapoi. Apoi, este permisă deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente. Totodată, este permisă deplasarea pentru îngrijirea sau însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori în cazul unui deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea poliţiştilor, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil. Aceasta trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa de domiciliu,  motivul deplasării, data completării şi semnătura. 

     

În situaţia în care vor fi depistate fie că nu poartă deloc masca de protecţie, că nu o poartă în mod corespunzător ori că se deplasează în afara intervalului orar sus-menţionat, fără motive justificate, persoanele identificate vor suporta sancţiuni contravenţionale cuprinse între 500 lei şi 2500 lei, având posibilitatea plăţii, în termen de 15 zile de la data comunicării procesului verbal de constatare a contravenţiei, a jumătate din cuantumul amenzii stabilite de către agentul constatator, arată Sindicatul Europol, care a pus la dispoziţia publicului un ghid privind sancţiunile aplicabile faptelor de nerespectare a măsurilor de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei, atât în materie contravenţională cât şi penală.

Ghidul privind sancţiunile aplicabile faptelor de nerespectare a măsurilor de prevenire şi combatere a efec... by Jose on Scribd

   

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite