Gafa cu harta Franţei în culorile Germaniei a făcut înconjurul lumii. Explicaţii şi vinovăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Broşura are pe copertă hărţile României şi Franţei, aceasta din urmă acoperită de steagul Germaniei FOTO Mediafax
Broşura are pe copertă hărţile României şi Franţei, aceasta din urmă acoperită de steagul Germaniei FOTO Mediafax

Gafa ministrului român al Externelor, care i-a oferit omologului său german o hartă a Franţei acoperită de steagul german, a ajuns în presa internaţională. MAE subliniază însă că nimeni nu s-a supărat, iar cadoul a fost apreciat.

Vizita oficială realizată de Frank-Walter Steinmeier, şeful diplomaţiei germane, la Bucureşti s-a încheiat sub semnul gafei încă inexplicabile a părţii române. Deşi pe agenda discuţiilor s-au aflat subiecte extrem de importante precum aderarea României la Spaţiul Schengen, colaborarea militară în cadrul NATO şi criza din Ucraina, acestea au căzut în plan secund, eclipsate de harta Franţei acoperită de culorile drapelului german. 

„România a încurcat Germania cu Franţa, dar Berlinul încă este pregătit să discute despre primirea României în Spaţiul Schengen”, este titlul ales de portalul EurActiv.com şi cel mai lucid bilanţ al întrevederilor pe care diplomatul german le-a avut cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta şi Bogdan Aurescu. Deşi greşeala a fost semnalată iniţial în presa franceză, organizaţii media din întreaga lume precum Fox News, ABC News şi „Daily Mail” au prelut ştirea publicată de agenţiile de presă AFP, Associated Press şi Reuters despre „dificultăţile geografice” ale Ministerului de Externe de la Bucureşti. Până acum, nimeni nu şi-a asumat direct răspunderea pentru momentul penibil. 

Agerpres regretă „greşeala tehnică”

După întrevederea pe care a avut-o cu Steinmeier, ministrul român al Externelor, Bogdan Aurescu, i-a oferit oficialului german o broşură realizată cu ocazia aniversării a 135 de ani de relaţii diplomatice bilaterale între România şi Germania. Pliantul, tipărit într-un singur exemplar, conţine imagini şi articole de arhivă realizate de-a lungul timpului de agenţia naţională de presă despre relaţiile bilaterale româno-germane. Broşura a fost realizată la iniţiativa Agerpres, agenţia naţională de ştiri, care a editat în trecut proiecte similare pentru a aniversa încheierea de relaţii bilaterale între România şi Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi Franţa. Dacă reprezentanţii Agerpres au declarat, în primă instanţă, imediat după sesizarea greşelii, că broşura a fost realizată sub forma unei colaborări cu MAE şi că reprezentanţi ai Ministerului au văzut broşura înainte de tipărire, agenţia de presă a revenit cu un comunicat în care îşi asumă întreaga responsabilitate. 

„Precizăm faptul că Ministerul Afacerilor Externe a primit spre informare varianta corectă a broşurii, în format electronic. Imprimarea greşită a fost o greşeală tehnică din partea Agerpres, pe care ne-o asumăm şi pentru care ne cerem scuze atât Ministerului Afacerilor Externe român, cât şi Ministerului Afacerilor Externe german”, a transmis agenţia de ştiri. 

MAE a adoptat însă o poziţie şi mai defensivă, refuzând să confirme că broşura a fost transmisă instituţiei cu câteva zile înainte, chiar şi în format electronic şi fără greşeala de pe copertă. Tot printr-un comunicat, Ministerul a transmis că broşura a fost livrată cu câteva ore înainte de întrevederea dintre cei doi miniştri. Mai mult, subliniază MAE, ministrul german nici nu observase greşeala atunci când, câteva ore mai târziu, omologul său român i-a prezentat scuze. Încă o dată, MAE a apreciat „substanţa” conţinutului broşurii. 

 „MAE ar fi trebuit să filtreze documentele”

 „Cu siguranţă este vorba de neglijenţa celor care au comandat broşura, este limpede că nimeni nu a verificat-o. Poate că a fost greşeala la imprimerie, dar şi la MAE există cineva care trebuia să se uite pe ea, nu ministrul, dar un consilier, un secretar. Există responsabili pentru fiecare astfel de proiect, de iniţiativă”, a explicat fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu. 

 „Incidentul n-ar fi însă doar o greşeală mai mult sau mai puţin vinovată, o gafă care nu a produs consecinţe, aşa cum pretinde oficial MAE, ci de un lanţ cauzal care a pornit de la conducerea Agerpres - numită pe criterii politice de actuala putere”, a afirmat Radu Carp, ministrul de Externe din umbră al PNL-ului. „Cabinetul ministrului Afacerilor Externe care ar fi trebuit să filtreze documentele. Cea mai bună dovadă a faptului că imaginea României a avut de suferit este că presa franceză şi cea germană au relatat pe larg acest incident şi au prezentat imaginea broşurii respective”, a continuat acesta, cerând o anchetă amplă pentru stabilirea responsabililor. 

Ambasada Franţei nu comentează

 „Aspectul e delicat în ceea ce-i priveşte pe prietenii noştri francezi. Incidentul ne va afecta nu neapărat pe plan politic sau diplomatic, în cercurile astea toată lumea ştie cum stau lucrurile şi nimeni nu va interpreta mai mult decât este cazul. Ne va afecta la nivelul imaginii noastre în presă, şi deja avem o imagine nefavorabilă în media din Franţa”, a adăugat Cioroianu. Ambasada Franţei la Bucureşti a decis să nu ia nicio poziţie în scandal, singura reacţie oficială transmisă fiind că „nu comentează în niciun fel”. 

Costică Argint şi alte gafe diplomatice ale Bucureştiului

Cioroianu si costica argint

 „Este a doua oară în puţin peste o lună când Ministerul Afacerilor Externe din România trebuie să-şi ceară scuze pentru o greşeală. În februarie, Ambasada României la Paris a trimis invitaţiile pentru o recepţie având ataşat un document intern în care oaspeţii erau descrişi drept «indezirabili» sau «scârboşi»”, a scria cotidianul german „Der Spiegel” despre gafa MAE. 

„MAE s-a transformat în ultima perioadă din instituţia care ar trebui să promoveze interesele României într-o instituţie care, prin acţiunile întreprinse, afectează imaginea ţării”, a spus şi Radu Carp.  

Trecând însă de dificultăţile tehnice întâmpinate de angajaţii din Paris ai diplomaţiei române la folosirea e-mailurilor de serviciu, şi alte gafe au marcat în trecut relaţia României cu alte state. Fostul ministru Adrian Cioroianu, spre exemplu, a fost criticat după ce i-a făcut semnul OK, ridicând degetul mare, Regelui Juan Carlos al Spaniei, pe când se afla într-o vizită oficială la Madrid, în 2007. În acelaşi an, Cioroianu a stârnit controverse după ce, în timpul unei vizite de stat la Roma, s-a îmbrăţişat cu un român interlop cunoscut drept Costică Argint, pe care l-a salutat cu „Să trăiască domnu` Argint”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite