FOTO Elicopterele spectaculoase folosite în misiunile de salvare au fost prezentate de MAI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Administraţiei şi Internelor şi-a prezentat aeronavele din dotare FOTO Marian Iliescu
Ministerul Administraţiei şi Internelor şi-a prezentat aeronavele din dotare FOTO Marian Iliescu

Inspectoratul General de Aviaţie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) a organizat, joi, un eveniment în care a prezentat aeronavele din dotarea instituţiei, folosite în misiunile de salvare.

Maşinării care cântăresc nici mai mult, nici mai puţin de 13 tone, cu elici uriaşe, care pot ajunge la o viteză maximă de 250 de kilometri pe oră. Este vorba de elicopterele din dotarea MAI, administrate de Inspectoratul General de Aviaţie, din cadrul aceleaşi structuri.

Ajungem în faţa intrării pe pistă, la poartă, unde un bărbat înalt, îmbrăcat într-o uniformă perfect apretată, ne cere buletinele. "Asta e procedura, nimeni nu intră şi nimeni nu iese fără să-i cunoaştem identitate", spune hotărât bărbatul.

Intrăm cu maşina în curte, facem dreapta spre pistă şi parcăm în locul special amenajat. În faţa noastră este o aeronavă roşie, inscripţionată "SMURD", care, spre deliciul tuturor, a fost lăsată deschisă pentru a putea fi observat interiorul. Bordul este plin de butoane, nu prea înţelegi mare lucru dacă nu eşti cunoscător.

Elicopterul este unul dintre cele noi. Este impecabil de curat, încât aproape că străluceşte. În jurul lui "roiau" comandori ai Inspectoratului General de Aviaţie din MAI, care, de asemenea, purtau uniformele specifice.

La doi paşi de elicopterul modern erau "parcate", faţă în faţă, două aeronave impunătoare, veteranii acestui loc. Este vorba de două modele ruseşti, MI-8 şi MI-17, folosite atât în război, cât şi în misiuni de salvare.

MI-17 este modelul VIP, cântăreşte 13 tone şi poate transporta o încărcătură de patru tone. De asemenea, acest elicopter poate transporta 12 persoane.

În MI-8, modelul Cargo, încap chiar şi 24 de persoane, iar în cazul răniţilor, poate transporta, în acelaşi timp, 12 tărgi.

"Putem ateriza oriunde dorim cu aceste aeronave, cu condiţia ca locul respectiv să măsoare 50/50 de metri, întrucât lungimea unui elicopter din acest model este de 25 de metri", a explicat comandorul Bobeanu Titu. 

Potrivit comandorului, MI-17, care dispune de un motor de 2.200 de CP, poate ajunge la o viteză maximă de 250 de kilometri pe oră, iar MI-8, care este dotat cu un motor mai mic, de 1.500 de CP, ajunge la o viteză maximă de aproximativ 190 de kilometri pe oră.

Într-o misiune, echipajul este format din trei membri, respectiv pilot, co-pilot şi tehnic de bord, ultimul dintre aceştia fiind asistent medical.

"Din fericire, începând cu acest an, există salvatori intruiţi de Ministerul Administraţiei şi Internelor, aproximativ 22 de persoane. Până acum trebuia să colaborăm cu Jandarmeria şi cu ISU, care ne furnizau aceşti salvatori", mai spune comandorul Bobeanu Titu.

În total, în dotarea MAI există şase astfel de modele de elicoptere, însă la prezentare au fost expuse doar două, restul dintre ele aflându-se în reparaţii.

În timp ce comandoul Bobeanu furnizează date despre cele două aeronave, un elicopter SMURD aterizează pe pistă, proaspăt sosit dintr-o misiune.

Pilotul se apropie de pământ, face două manevre şi redresează aeronava, după care aterizează cu succes. Echipajul coboară şi începe să adune din elicopter aparatura medicală. Unul dintre ei verifică starea elicei, iar celălalt se asigură că toate butoanele de la panoul de control sunt în regulă.

După ce îşi termină treaba şi lasă totul în siguranţă, aceştia se îndreaptă către hangarul Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul MAI, pentru procedurile de după aterizare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite