Fostul şef al RAAPPS a fost audiat ca martor în primul dosar ANRP: „Mă întâlneam de două ori pe săptămână cu Dorin Cocoş, la hotelul său”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Cocos Foto: Eduard Enea/Adevarul
Dorin Cocos Foto: Eduard Enea/Adevarul

Fostul director al Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) Georgian Surdu, audiat ca martor, miercuri, la instanţa supremă, în dosarul privind despăgubirea ilegală a omului de afaceri Gheorghe Stelian de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), din care făcea parte şi fosta şefă a DIICOT Alina Bica.

Georgian Surdu  a declarat că în perioada în care era director al regiei se întâlnea de două ori pe săptămână cu omul de afaceri Dorin Cocoş, arestat în acest dosar, la hotelul acestuia şi că i-a văzut de câteva ori acolo şi pe doi dintre membrii Comisiei de retrocedări trimişi în judecată pentru abuz în serviciu după ce au retrocedat un teren supraevaluat cu 61 milioane de euro.

 Adus încătuşat din arest, fiind condamnat într-un alt dosar pentru dare de mită, Georgian Surdu s-a întâlnit în sala de judecată cu soţia sa, Raluca Surdu, până anul trecut fost deputat PNL de Călăraşi.
 
Georgian Surdu le-a spus magistraţilor instanţei supreme că în perioada în care era director al RAAPPS se vedea de două ori pe săptămâna cu omul de afaceri Dorin Cocoş, arestat preventiv în acest dosar.
 
“În perioada 2010- 2011 mă vedeam de două ori ori pe săptămâna cu Dorin Cocoş. Pe Sergiu Diacomatu şi pe Dragoş Bogdan (inculpaţi şi ei în dosar - n.r.) îi ştiu şi ne salutăm. Cu toţii lucram la institututii publice. I-am întâlnit pe cei doi şi în cadrul vizitelor de la Eurohotel, în biroul lui Dorin Cocoş. I-am întâlnit de trei sau patru ori acolo. Nu s-au purtat discuţii legate de activitatea ANRP în prezenţa mea”, a susţinut Georgian Surdu.
 
Întrebat de procuror dacă Dorin Cocoş i-a povestit despre cei doi şi despre activitatea lor din Comisia de retrocedare a ANRP, Surdu a arătat că omul de afaceri i-a spus doar că se află în relaţii bune de prietenie cu cei doi înalţi funcţionari publici. “Nu mi-a zis Cocoş că le-ar fi dat celor doi bani în legătură cu activitatea ANRP”, a arătat fostul director general al RAAPPS, moment în care procurorul i-a atras atenţia că declaraţia de astăzi se află în contradicţie cu o altă declaraţie dată în faţa judecătorilor la un termen trecut. “Îmi menţin declaraţia anterioară cu privire la aspectele relatate despre Crinuţa Dumitrean”, a completat Surdu.
 
În continuare, avocatul Alinei Bica a cerut că la termenul următor, din 30 iunie, clienta sa să dea un supliment de declarative şi a solicitat reaudierea lui Sergiu Diacomatu, fost vicepreşedinte al ANRP.
 
În decembrie 2014, Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, a fost trimisă în judecată în dosarul despăgubirii frauduloase a omului de afaceri Gheorghe Stelian de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Bica făcea parte, la data faptelor, din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor de la ANRP, alături de Crinuţa Dumitrean, fosta şefa a ANRP, Sergiu Diacomatu şi Remus Baciu, foşti vicepreşedinţi ai instituţiei, deputatul Cătălin Teodorescu, Dragoş George Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, Oana Vasilescu şi Lăcrămioara Alexandru. Gheorghe Stelian şi expertul evaluator Emil Nuţu au fost, de asemenea, trimişi în judecată. Celălalt membru al comisiei, deputatul Marko Attila, va fi cercetat separat deoarece a plecat din ţară. Ei sunt acuzaţi de abuz în serviciu pentru că ar fi aprobat despăgubirea lui Gheorghe Stelian cu 89 de milioane de euro, pentru un teren din Bucureşti supraevaluat cu 62 de milioane de euro.
 
În acest dosar a fost arestat şi omul de afaceri Dorin Cocoş, suspectat că a solicitat 10 milioane de euro de la Gheorghe Stelian pentru a interveni pe lângă comisia de la ANRP.
 
La termenul anterior al procesului, din 19 mai, omul de afaceri Dorin Cocoş a spus că s-a întâlnit de câteva ori la hotelul său cu fostul vicepreşedinte al ANAF Dragoş George Bogdan şi că a plătit 800.000 de euro pentru ca un dosar de despăgubire să treacă de comisia ANRP, sumă care a presupus că a fost împărţită de fostul oficial din ANAF cu alte persoane.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite