Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ Mihail Vlasov, urmărit penal pentru dare de mită într-un nou dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ Mihail Vlasov s-a prezentat, luni dimineaţă, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) unde procurorii i-au adus la cunoştinţă că este urmărit penal pentru dare de mită într-un nou dosar. Săptămâna trecută, Vlasov a fost condamnat la 4 ani de închisoare tot pentru trafic de influenţă, însă decizia nu este definitivă

UPDATE Procurorii anticorupţie au anunţat oficial că au început urmărirea penală pe numele lui Mihail Vlasov pentru infracţiunea de dare de mită.

Concret, anchetatorii arată că, „în cursul lunii februarie 2013, suspectul Mihail Vlasov, la acea dată preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, i-a solicitat deputatului Mircea Grosu să îi susţină interesele prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat „Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului”.

„În schimbul susţinerii proiectului de lege, deputatul i-a pretins lui Mihail Vlasov ca, în calitatea sa de preşedinte al Colegiului de conducere al Camerei Naţionale, să îl numească în funcţia de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, solicitare cu care Mihail Vlasov a fost de acord”, explică ancheta procurorii.

Astfel, în şedinţa din data de 06 martie 2013, Colegiul de conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, condus de Mihail Vlasov, a admis cererea deputatului respectiv şi a dispus numirea acestuia în funcţia de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Mihail Vlasov propunea, tot el numea

Numirea în funcţia de arbitru, de către Colegiul de Conducere al Camerei Naţionale, condus de Mihail Vlasov, la propunerea preşedintelui Camerei Naţionale, Mihail Vlasov, a avut loc în legătură cu atribuţiile de serviciu ale acestuia care îndeplinea, la data faptelor, atât funcţia de preşedinte al Colegiului de conducere al Camerei Naţionale, cât şi preşedinte al Camerei Naţionale.

Mai mult, procurorii arată că pe parcursul urmăririi penale a intervenit decesul deputatului care a dobândit calitatea de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, astfel că nu se mai poate pune în mişcare acţiunea penală faţă de acesta.


Mihail Vlasov s-a prezentat, luni dimineaţă, la DNA fără a face declaraţii în faţa presei cu privire la motivul audierii.

La ieşirea din sediul DNA, întrebat de jurnalişti dacă se aştepta să fie condamnat la 4 ani de închisoare, acesta a spus: „Mă aşteptam să fiu condamnat la moarte”.

Vineri, pe 27 februarie, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat pe Vlasov la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă după ce ar fi fost prins în flagrant în timp ce primea 200.000 de euro mită. Decizia nu a fost însă definitivă.

În acest caz, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ a fost trimis în judecată pe 9 aprilie. Potrivit rechizitoriului, pe 13 martie, Vlasov, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), ar fi pretins de la un martor denunţător suma de 1 milion de euro, din care a primit 200.000 euro, pe 18 martie 2014.

Anchetatorii precizează că, în schimbul acestor bani, Vlasov i-a promis denunţătorului că-şi va folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra arbitrilor din cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR învestiţi cu soluţionarea unui dosar în care denunţătorul are calitatea de pârât-reclamant şi că îi va determina pe aceştia să pronunţe o hotărâre arbitrală favorabilă denunţătorului.

Preşedintele suspendat al CCIR a fost denunţat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) de omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki, de la care ar fi cerut un milion de euro, iar pe 18 martie a fost prins în flagrant, într-un restaurant din Bucureşti, după ce ar fi primit de la acesta 200.000 de euro.

Potrivit DNA, pe 2 septembrie 2013, o societate comercială a sesizat Camera de Comerţ şi Industrie a României - Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional cu o acţiune arbitrală formulată împotriva denunţătorului şi a unei alte persoane.

„Obiectul acţiunii era reprezentat de obligarea celor doi pârâţi sus-menţionaţi la plata, în solidar, a sumei de 5.500.000 lei, reprezentând daunele suferite de reclamantă ca urmare a nerespectării, de către aceştia, a contractelor de management comercial şi management financiar. Judecarea acestei acţiuni a fost amânată de mai multe ori, unul dintre termene fiind stabilit pe data de 19 martie 2014. Printr-un intermediar, denunţătorul a aflat că inculpatul Vlasov Mihail ar fi interesat de industria de tipar din România şi că acesta din urmă ar dori să-l cunoască”, arată DNA.

Pe 13 martie, în urma unei programări prealabile, denunţătorul s-a prezentat la biroul lui Vlasov, situat în sediul CCIR.

La începutul discuţiilor, susţin anchetatorii, Vlasov l-ar fi întrebat pe denunţător dacă ştie că are un proces în derulare la instituţia al cărei preşedinte este. În urma răspunsului afirmativ al acestuia, Vlasov ar fi scos o „hârtiuţă” din buzunar şi i-ar fi pus în vedere că va pierde procesul şi că va fi obligat să plătească suma de 4.000.000 euro, indiferent dacă pretenţiile reclamantei sunt fondate sau nu.

„În continuare, la întrebarea inculpatului, dacă ar fi dispus să 'contribuie', cumva, la câştigarea procesului, denunţătorul i-ar replicat că singurii lui bani sunt cei 270.000 euro, pe care i-a cerut prin cererea reconvenţională depusă în instanţă. Întrucât denunţătorul nu-şi manifesta disponibilitatea remiterii sumei de bani, inculpatul Vlasov Mihail i-ar fi spus direct că, pentru câştigarea procesului, ar trebui să-i dea suma de 1.000.000 euro. După mai multe negocieri, în finalul discuţiei, inculpatul i-ar fi propus denunţătorului următoarea înţelegere: acesta îi promitea suma de 1.000.000 euro, din care, până la termenul din 19 martie 2014 îi va achita 200.000 euro. Între timp, denunţătorul ar fi trebuit să primească de la instanţă mai multe termene de judecată, astfel încât să aibă timpul necesar să achite, în tranşe, întreaga sumă de 1.000.000 euro”, mai susţin procurorii anticorupţie.

Suma de 1 milion de euro nu era negociabilă

În ziua flagrantului, Vlasov s-a întâlnit cu denunţătorul într-un restaurant, prilej cu care, inculpatul „i-ar fi reiterat acestuia pretinderea sumei de 1.000.000 euro, în schimbul influenţei pe care a lăsat să se creadă că ar avea-o asupra arbitrilor din cadrul Curţii de Arbitraj Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României”. 

Totodată, Vlasov i-ar fi spus atunci lui Petroczki că „suma de 1.000.000 de euro nu se mai negociază, eventual, doar termenele ce urmau a fi acordate de instanţa de arbitraj”.

În aceleaşi împrejurări, arată DNA, Mihail Vlasov „i-ar fi învederat denunţătorului faptul că, iniţial, ar trebui remisă suma de 200.000 euro, urmând ca ulterior, după ce instanţa de arbitraj urma să dispună amânarea cauzei, până la următorul termen de judecată, acesta să îi mai remită încă 300.000 euro, în acelaşi scop”. 

Ulterior, ar fi susţinut Vlasov, după ce primea şi cei 300.000 de euro, instanţa de arbitraj urma să dispună o soluţie favorabilă denunţătorului, potrivit DNA.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ, Mihail Vlasov, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat, vineri, pe fostul preşedinte al Camerei de Comerţ, Mihail Vlasov, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Acesta a fost prins în flagrant în timp ce primea 200.000 de euro mită. Decizia nu este definitivă.

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ Mihail Vlasov, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

Preşedintele suspendat al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihail Vlasov, acuzat de trafic de influenţă, a fost trimis în judecată în dosarul în care a fost prins în flagrant când primea o mită de 200.000 de euro de la omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite