Fostul ministru Cristian David, urmărit penal pentru abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii: „Este o confuzie regretabilă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al românilor de pretutindeni Cristian David s-a prezentat miercuri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile. Concret, procurorii anticorupţie îl acuză de fals în declaraţii, abuz în serviciu şi uz de fals în legătură cu justificarea sumei de 60.000 de euro din declaraţia sa de avere.

Cristian David, care a fost şi ministru de Interne în cabinetul Tăriceanu, este urmărit penal pentru abuz în serviciu sub forma participaţiei improprii, uz de fals şi fals în declaraţii, potrivit unui comunicat de presă emis miercuri de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Procurorii i-au prezentat lui David, miercuri, acuzaţiile şi calitatea procesuală de suspect.

Fostul ministru a declarat, la ieşirea de la DNA, că dosarul care îl vizează este o confuzie regretabilă, care trebuie lămurită cât mai repede, precizând că va aduce toate documentele care îi vor fi cerute de anchetatori.

„Aşa cum am precizat de la bun început, am toată disponibilitatea de a pune la dispoziţia procurorilor DNA toate datele, informaţiile şi precizările necesare să clarifice această situaţie. Eu socotesc că este o confuzie regretabilă, care trebuie lămurită cât mai repede. Acest lucru sper să-l fac cât de curând. Este tot ceea ce pot declara în această fază”, a spus Cristian David.

În acelaşi dosar, anchetatorii au început urmărirea penală faţă de mama fostului ministru, Georgiana Dumitrescu. Aceasta este acuzată de uz de fals şi fals în înscrisuri oficiale.

Procurorii susţin că „în cauză există date şi probe din care rezultă indicii potrivit cărora Georgiana Dumitrescu a acceptat încheierea unui antecontract de vânzare – cumpărare a unui imobil situat în oraşul Azuga, iar ulterior, a unui contract de vânzare – cumpărare încheiat în formă autentică la data de 30 august 2013, ambele cu conţinut nereal şi destinate folosirii, de către fiul său Cristian David, cu titlu de documente justificative în procedura de evaluare a averii sale, aflată pe rolul ANI, cu consecinţa exonerării acestuia de răspundere patrimonială”.

Totodată, procurorii au început urmărirea penală şi faţă de consilierul juridic Marius Constantin Stoica. Acesta a fost pus sub control judiciar fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la fals în înscrisuri oficiale.

Concret, procurorii anticorupţie susţin că „pe 21 iunie 2013, Marius Constantin Stoica a fost informat de Cristian David cu privire la faptul că acesta din urmă nu poate justifica o sumă de bani menţionată în declaraţia sa de avere, respectiv 60.000 euro”.

În acest context, „Stoica i-a oferit ajutorul lui Cristian David, prin comunicarea datelor de identitate ale suspectei Maria Diana Hadzhieva, dispusă să încheie în mod nereal un antecontract de vânzare –cumpărare şi ulterior un contract de vânzare cumpărare în formă autentică, cu suspecta Georgiana Dumitrescu, mama lui David Cristian”, susţin anchetatorii.

Astfel, această măsură a avut drept consecinţă asigurarea unui folos de 60.000 euro, pe care Cristian David nu-l putea justifica în mod legal.

În cazul lui Cristian David, procurorii anticorupţie au cerut avizul preşedintelui Traian Băsescu pentru începerea urmăririi penale. La numai câteva ore de la acest anunţ, David a declarat că a demisionat din calitatea de membru al PNL pentru a nu afecta imaginea partidului urmare a acuzaţiilor ce i se aduc. 

Asta, în condiţiile în care acesta tocmai demisionase din funcţia de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, alături de ceilalţi miniştri liberali din Guvern.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Cosilier juridic, pus sub control judiciar în dosarul fostului ministru Cristian David

Marius Constantin Stoica, consilier juridic, a fost pus sub control judiciar de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul în care este cercetat fostul ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni Cristian David. Stoica l-ar fi ajutat pe David să justifice cei 60.000 de euro.

Traian Băsescu a dat undă verde pentru urmărirea penală a fostului ministru Cristian David

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis joi ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, cererea de urmărire penală pentru Cristian David, până ieri ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni. Preşedinţia a înştiinţat şi Parchetul General cu privire la faptul că procurorii anticorupţie au undă verde pentru a-l cerceta pe fostul ministru.

Fostul ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni Cristian David, acuzat de abuz în serviciu, fals şi uz de fals. Mama acestuia este urmărită penal

Procurorii anticorupţie au cerut miercuri aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Cristian David, ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni până astăzi. Acesta este acuzat de abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii. De asemenea, anchetatorii au început urmărirea penală faţă de mama fostului ministru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite