Fostul director administrativ al Universităţii de Medicină şi Farmacie Bucureşti, Dan Pahoni, a fost reţinut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director administrativ al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii Parchetului General, aceştia urmând să ceară miercuri instanţei arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit Mediafax, Dan Pahoni, fostul director administrativ, a fost reţinut de procurori alături de o altă persoană care l-ar fi ajutat să comită infracţiunile de care este acuzat.

Concret, în urma descinderilor de marţi dimineaţă de la UMF Bucureşti, şase persoane au ajuns în faţa anchetatorilor pentru a fi audiate. În acest dosar se fac cercetări pentru abuz în serviciu, luare şi dare de mită cu privire la atribuirea ilegală a unor contracte de achiziţii publice.

„Din probele administrate în cauză a rezultat că persoane aflate la conducerea unei instituţii de învăţământ superior din Bucureşti au atribuit contracte de achiziţie publică, cu încălcarea cadrului legislativ care reglementează sistemul achiziţiilor publice, unor societăţi comerciale deţinute sau controlate de oameni de afaceri aflaţi în cercul lor relaţional”, arată Parchetul General.

Conform anchetatorilor, încă din anul 2009, Dan Pahoni ar fi încasat comisioane pentru contracte de reparaţii, curăţenie şi deratizare, a căror valoare totală se ridică la câteva sute de mii de euro. Pahoni este suspectat şi că ar fi controlat, prin interpuşi, nouă societăţi care ar fi încheiat contracte cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Bucureşti.

Prorector UMF Bucureşti: Pahoni a renunţat la funcţie

Procurorii au verificat marţi activitatea administrativă a instituţiei începând cu anul 2009 şi până în prezent. „Percheziţiile vizează latura administrativă şi nu cea de învăţământ, începând cu anul 2009, deci nu vorbim doar de activitatea actualei conduceri. În prezent, domnul Dan Pahoni lucrează în universitate dar nu mai ocupă funcţia de director administrativ, dumnealui a renunţat la această funcţie în urmă cu două săpămâni, iar Consiliul de Administraţie a luat act de decizia dânsului. A fost o opţiune personală”, a declarat, pentru adevarul.ro, profesorul Ecaterina Ionescu, prorectorul universităţii.

Potrivit acesteia, „orice control într-o universitate poate fi şi de bun augur”. „În momentul de faţă nu ştim dacă este vorba, într-adevăr, de nereguli”, a completat Ionescu.

Decan: „Facultăţile se ocupă de formarea medicilor, nu de achiziţii”

La rândul său, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Bucureşti, Doina Pleşca, a subliniat că descinderile nu au avut loc la sediul facultăţii pe care o conduce, ci la rectorat. Medicul a explicat că cele patru facultăţi nu au personalitate juridică şi că achiziţiile sunt făcute de direcţia de achiziţii.

„Facultăţile se ocupă de formarea medicilor. Eu fac cerere dacă am nevoie de ceva, nu pot să achiziţionez nimic direct, ci totul se face prin solicitare. Direcţia financiar contabilă se ocupă de toate aceste proceduri. Niciodată un decan nu semnează astfel de documente, ci ele sunt semnate în exclusivitate de contabilul şef sau, după caz, de ordonatorul de credite, respectiv rectorul sau un prorector. Toate aceste achiziţii de fac centralizat”, a declarat, pentru adevarul.ro, profesorul Doina Pleşca, decanul Facultăţii de Medicină.

Potrivit medicului, universitatea urmează să treacă printr-un proces de acreditare chiar joi. „Nu este plăcut să fii cu evaluatorii pe de-o parte şi cu mascaţii, pe de altă parte. Nu poţi să discreditezi în acest mod cea mai mare facultate de medicină din ţară”, a completat profesorul Doina Pleşca.

Marţi au avut loc 31 de percheziţii la locuinţele unor persoane şi la sediile unor societăţi comerciale, din Bucureşti şi judeţele Giurgiu şi Dâmboviţa, într-o cauză penală în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, luare de mită şi dare de mită.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite