UPDATE Fosta şefă a ANRP şi afaceristul Mihai Rotaru află azi dacă îşi vor petrece weekendul după gratii. Oltean a renunţat la funcţia de vicepreşedinte PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce şi-au petrecut noaptea în arest fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean şi acţionarul CS Universitatea Craiova Mihai Rotaru află astăzi dacă îşi vor petrece şi weekendul după gratii. Asta pentru că procurorii sunt decişi să ceară arestarea lor, dar şi a altor 4 persoane acuzate că i-au acordat ilegal afacerisului despăgubiri de peste 100 de milioane de lei. Anchetatorii cer ridicarea imunităţii pentru cei doi parlamentari implicaţi.

UPDATE Ioan Oltean, „şeful” Crinuţei de la ANRP

În referatul în care au cerut arestarea preventivă a şase foşti membri ai Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, procurorii DNA au arătat că deputatul Ioan Oltean era considerat ca un şef de Crinuţa Dumitrean, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, fapt dovedit prin rapiditatea cu care a fost rezolvată cererea de despăgubire în favoarea lui Mihai Rotaru, un protejat al deputatului.

”Olteanu Ioan era ca un şef pentru Dumitrean Crinuţa, fiind notoriu în rândul funcţionarilor că, Rotaru Mihai care avea mai multe dosare de despăgubire în care era cesionar, beneficia de soluţionări rapide şi despăgubiri generoase, preşedinta acordând sprijin direct soluţionării dosarelor de despăgubire de interes pentru acesta. Adăugând şi faptul că, unele dosare de despăgubire erau soluţionate rapid, peste ordinea reglementată, contrar dispoziţiilor legale - aşa cum s-a întâmplat şi cu dosarul nr. 46076/CC - doar în considerarea faptului că acel cesionar era protejatul său, sunt realizate condiţiile unui act material de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave”, au precizat anchetatorii.

Filmul despăgubirii

Pentru a masca despăgubirea frauduloasă, omul de afaceri Mihai Rotaru nu a depus pe numele său cererea către ANRP, ci pe numele bătrânei din Piteşti de la care concesionase terenul. Potrivit legii, persoanele vârstnice aveau dreptul la celeritate în analizarea dosarelor de despăgubire.

Pentru că avea toate blaturile făcute la ANRP, Rotaru nu s-a mai obosit nici măcar să prezinte o procură de reprezentare din partea femei. A venit direct şi a depus actele, ca şi cum el ar fi fost titularul cererii.

„La câteva zile după ce a cesionat drepturile litigioase (cesiunea a avut loc la 27.11.2009), cesionarul Rotaru Mihai a înregistrat la ANRP cererea de despăgubiri sub nr. 46076/CC/2009, ca şi cum cesionara ar fi depus-o. Relevanţa probatorie a acestui fapt o constituie, împrejurarea că numai cesionara îndeplinea condiţiile ANRP pentru soluţionare cu prioritate căci, era persoana vârstnică şi putea formula cerere de urgentare, în considerarea dispoziţiilor legale exprese.
Acesta a fost motivul pentru care cesionarul a depus cererea de soluţionare cu prioritate, ca şi cum ar fi aparţinut numitei“, arată procurorii în referat.

Acest demers, susţin anchetatorii, dovedeşte în lanţul cauzal dacă nu preexistenţa înţelegerii infracţionale, cel puţin cunoaşterea cutumelor de la nivelul ANRP aplicabile cesionarilor protejaţi.

„Prin depunerea de către Rotaru Mihai la dosarul de despăgubire a cererii de soluţionare cu prioritate, ca şi cum ar fi fost depusă de (...), fără să ataşeze procura de reprezentare, sunt realizate condiţiile unui act material de complicitate“, se precizează în document.

Complicitatea funcţionarilor ANRP este dovedită şi de faptul că nici după depunerea de către Mihai Rotaru, la 14 aprilie 2010, a actului de cesiune, deci a dovezii că dosarul de despăgubire îi aparţine încă din 27 noiembrie 2009, membrii comisiei de despăgubire nu au revenit asupra urgenţei de soluţionare.

„Chiar dacă admitem că până la data de 14.04.2010 nu au avut cunoştinţă de situaţia reală a dosarului, dacă inculpaţii ar fi efectuat cel puţin verificări formale, măcar în momentul când au desemnat evaluatorul, ar fi constatat cu uşurinţă că, trebuie să revină asupra aprobării urgentării în soluţionare, deoarece cesionarul nu îndeplinea cerinţele de prioritate“, susţin procurorii.

Asta în contextul în care, la sfârşitul anului 2009, existau mii de dosare de despăgubire nesoluţionate, multe dintre aceste fiind cazuri cu adevărat excepţionale, ce reclamau soluţionarea în regim de urgenţă, motivate pe argumente de vârstă, sănătate etc.

Ioan Oltean a renunţat la funcţiile din partid

Ioan Oltean a demisionat în urmă cu puţine minute la funcţia de vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal (PNL). 

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor se va reuni, vineri, în jurul orei 13.00, pentru a stabili calendarul dezbaterii cererilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind încuviinţarea arestării preventive a parlamentarilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu.

Cererile formulate de DNA au ajuns, vineri, la Camera Deputaţilor.

Procurorii anticorupţie au cerut aviz pentru ridicarea imunităţii deputaţilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu.

Audiaţi şi reţinuţi

Inculpaţii au primit joi, după mai multe ore de audieri, ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore sub acuzaţia de abuz în serviciu. Tot joi au fost audiaţi la sediul DNA şi deputaţii Ioan Oltean şi Claudiu Teodorescu. Primul a fost pus sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi trafic de influenţă. Cel de-al doilea este cercetat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Mihai Rotaru, acţionar al CS Universitatea Craiova, este acuzat de cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că i-a dat 600.000 de euro mită deputatului Ioan Oltean, pentru a-şi exercita influenţa asupra fostei preşedinte a ANRP Crinuţa Dumitrean pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii.

Cele şase persoane reţinute aseară vor fi duse astăzi în faţa magistraţilor Curţii Supreme cu propunerea de arestare preventivă. Crinuţa Dumitrean (41 de ani) este însă însărcinată, drept urmare aceasta ar putea să fie cercetată în arest la domiciliu sau sub control judiciar.

Ioan Oltean, turnat de preotul-infractor din Chitila

Potrivit unor surse judiciare citate de Digi24.ro, dosarul ANRP 4 a fost deschis după ce preotul paroh al bisericii Sfântul Ioan Botezătorul din Chitila, Ioan Alexandrescu, i-a denunţat pe omul de afaceri Mihai Rotaru şi pe Ioan Oltean. Pentru a se feri de ochi indiscreţi, cei doi au avut proasta inspiraţie de a pune la cale tunul despăgubirii chiar la biserica lui Alexandrescu.
Preotul este un infractor dovedit. Pe lângă cele sfinte, Alexandrescu se ocupa şi cu intermedirea frauduloasă a despăgubirilor de la ANRP.

În curtea Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul din Chitila era mai tot timpul pelerinaj. Nu la moaşte, sau la altar, ci la biroul preotului paroh. Ioan Alexandrescu era cunoscut în zona ca fiind omul cu relaţii, care rezolvă orice.
Preotul a vrut atât de mult să vină în ajutorul oamenilor, încât a ajuns inculpat într-un dosar de corupţie şi a stat câteva luni în arest.
Rechizitoriul procurorilor îl descrie pe Ioan Alexandrescu ca fiind un intermediar abil, care, ajutat la rândul lui de un interpus, a încercat să urgenteze nişte dosare pe lângă ANRP privind acordarea de despăgubiri unor cetăţeni care l-ar fi plătit pentru asta.

Aflat după gratii, preotul a decis să se spovedească procurorilor anticorupţie în ideea că şi-ar mai putea reduce din pedeapsă. Aşa au intrat anchetatorii pe firul dosarului lui Rotaru. El le-a povestit procurorilor că îl cunoaşte de ani buni pe Mihai Rotaru, care îi sponsoriza biserica.
Şoferul lui Mihai Rotaru ar fi venit în curtea lăcaşului de cult cu un sac plin cu bani, pe care i l-ar fi dat lui Ioan Oltean.

În acest moment, preotul este în închisoare unde ispăşeşte o condamnare de doi ani şi jumătate, primită în aprilie 2014.

În perioada 2010-2011, Adrian Alexandrescu a pretins de la doi oameni de afaceri un comision cuprins între 20 şi 30 la sută pentru a-i ajuta să încaseze rapid despăgubiri de la ANRP.

Afacerea lui Rotaru

Totul a început în noiembrie 2009, când Rotaru a cumpărat cu 750.000 de euro, drepturile litigioase pentru un teren de 61 de hectare situat în Piteşti (Argeş) cu suma de 750.000 de euro. Cel care i-a vândut drepturile litigioase a încercat fără succes, timp de 8 ani, să obţină proprietăţile revendicate. 

Procurorii au indicii că raportul de evaluare de la ANRP, făcut de un expert autorizat, în baza căruia s-au dat despăgubirile uriaşe, a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 de lei. Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.

Din probele administrate în cauză a rezultat că Ioan Oltean, care avea relaţii cointeresate cu Rotaru şi cu preşedinta ANRP (Crinuţa Dumitrean la momentul respectiv, n.r.), şi-a exercitat influenţa la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea omului de afaceri, arată DNA.

În schimb Rotaru i-a remis lui Oltean suma de 600.000 euro, locul primirii banilor fiind în incinta unei biserici.

În aceeaşi cauză mai sunt vizaţi Remus Baciu şi Marko Attila, care au fost în comisia de la ANRP ce a aprobat solicitarea de despăgubire a lui Mihai Rotaru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite