Extrădarea lui Sebastian Ghiţă s-a împotmolit la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Justiţiei nu a finalizat încă centralizarea documentelor pe care trebuie să le trimită la Belgrad odată cu cererea de extrădare a fostului deputat Sebastian Ghiţă, astfel încât fugarul să poată fi adus în ţară. Între timp, Poliţia de Frontieră a demarat o anchetă pentru a stabili cum a reuşit Ghiţă să plece din ţară, deşi era dat în consemn la frontieră.

Au trecut şase zile de când fostul deputat Sebastian Ghiţă, dispărut din ţară din decembrie anul trecut şi căutat prin Interpol, a fost capturat în Serbia, iar autorităţile din România nu au reuşit încă să trimită la Belgrad cererea de extrădare şi documentaţia aferentă.
„Ministerul Justiţiei a pregătit procedura de extrădare. Aşteptăm doar încheierile de la instanţa de judecată şi, imediat, dăm drumul la procedură“, afirma zilele trecute, cu optimism, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Potrivit acestuia, ministerul Justiţiei aşteaptă documentaţia de la cele două instanţe care au emis mandate de arestare în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă, dar şi de la DNA. De la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Tribunalul Prahova trebuie să parvină minutele care certifică întrunirea tuturor condiţiilor pentru a fi cerută extrădarea, iar de la DNA, actele justificative în privinţa mandatului emis pentru supravegherea fostului parlamentar. Toate aceste documente trebuie ataşate cererii de extrădare, care va fi remisă autorităţilor sârbe.

În cazul în care Sebastian Ghiţă va fi de acord să fie adus în ţară – ceea ce este extrem de puţin probabil, extrădarea va decurge rapid. Însă dacă fostul deputat se va opune, decizia de extrădare va aparţine judecătorilor sârbi, care trebuie să analizeze toate documentele trimise de autorităţile române. În această ultimă situaţie, procedura de extrădare s-ar putea lungi cu luni bune.

Extrădarea ar putea fi însă şi mai complicată în cazul în care fostul parlamentar va cere azil politic în Serbia, aşa cum s-a vehiculat în ultimele zile. Fostul deputat şi-ar fi angajat deja un avocat sârb, care va încerca să speculeze lacunele legislaţiei. Ghiţă ar putea să invoce că în România ar fi persecutat de către autorităţi.

Anchetă la Poliţia de Frontieră

Între timp, Poliţia de Frontieră Română a demarat o anchetă pentru a se stabili modul în care fostul deputat Sebastian Ghiţă a plecat din ţară, deşi era dat în consemn la frontieră.

„Poliţia de Frontieră Română va efectua verificări specifice pentru a stabili modalitatea prin care Sebastian Ghiţă a părăsit teritoriul României în funcţie de rezultatul anchetei desfăşurate de autorităţile abilitate şi de datele de interes ce vor rezulta în urma instrumentării dosarului penal“, au precizat reprezentanţii Poliţiei de Frontieră, adăugând că la finalizarea acestor verificări, se vor lua măsurile stabilite de lege.

Potrivit unor surse judiciare, Sebastian Ghiţă ar fi trecut graniţa în Bulgaria, în noaptea în care a scăpat de filaj, în 19 decembrie 2016. Ulterior, fostul deputat ar fi mers către Turcia, pentru ca, în final, să se ascundă în Serbia, la Belgrad. De altfel, o echipă de poliţişti români s-a deplasat, în 23 februarie, în Serbia, pentru a-l localiza.

Constatare tehnico-ştiinţifică, transmisă poliţiei sârbe

Specialiştii Institutului Naţional de Criminalistică au făcut o constatare tehnico-ştiinţifică în cazul lui Sebastian Ghiţă, al cărei rezultat a fost transmis deja poliţiştilor sârbi. Conform competenţelor, Poliţia Română a realizat un schimb activ de date şi informaţii cu colegii din Serbia şi Slovenia, care a condus la reţinerea lui Ghiţă. Astfel, poliţiştii români au solicitat autorităţilor slovene verificări privind autenticitatea documentelor prezentate de fugar, datele fiind transmise autorităţilor sârbe. „Toate activităţile desfăşurate de Poliţia Română în cazul amintit s-au desfăşurat sub coordonarea directă a procurorului de caz şi au respectat întocmai normele legale în astfel de situaţii“, precizează Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite