UPDATE Procurorii au deschis o anchetă în cazul elicopterului SMURD, prăbuşit în Republica Moldova. Toţi membrii echipajului au murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un elicopter SMURD, înmatriculat la Iaşi, s-a prăbuşit, joi, în Republica Moldova. Autorităţile din Chişinău au confirmat tragedia şi spun că elicopterul s-a prăbuşi la 100 de metri de o pădure din raionul Cantemir. Toate cele patru persoane aflate la bordul elicopterului şi-au pierdut viaţa, printre acestea şi un medic şi un asistent medical de la Spitalul „Sfântu Spiridon” din Iaşi.

UPDATE: Actuali şi foşti studenţi ai Facultăţii de Medicină din Iaşi au venit, joi după-amiază, la sediul UPU-SMURD, din incinta Spitalulul ieşean "Sfântu Spiridon", pentru a aprinde candele şi a depune flori în memoria victimelor accidentul aviatic din Republica Moldova, potrivit News.ro

Gabriel Găitan, student în anul al VI-lea la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, voluntar SMURD, spune că medicul Mihaela Dumea, care a murit în urma prăbuşirii elicopterului SMURD în Republica Moldova, alături de asistentul medical Gabi Sandu, de pilotul Doru Gavril şi de copilotul Voicu Şoican, i-a fost profesoară şi i-a dezvoltat pasiunea pentru medicina de urgenţă.

"Mihaela Dumea mi-a fost profesoară şi mi-a dezvoltat pasiunea pentru medicina de urgenţă. Am venit aici cu mai mulţi colegi. Nici acum nu mă pot linişti. Vestea m-a copleşit. Când am aflat, eram la un examen. Doamna Dumea a fost nemaipomenită, avea spirit de echipă, am învăţat multe de la ea. Lupta şi devotamentul ei nu au ţinut cont de vreme", a spus Gabriel Găitan.

UPDATE: Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis şi el un mesaj de condoleanţe familiilor victimelor accidentului.

„Am aflat cu durere de tragedia petrecută în Republica Moldova, unde un elicopter SMURD s-a prăbuşit în urma unui teribil accident. Patru vieţi au fost curmate în timpul unei operaţiuni care avea menirea să salveze o altă viaţă. Transmit condoleanţe familiilor victimelor, cât şi medicilor care şi-au pierdut astăzi colegii!”, a postat şeful statului pe Facebook.

UPDATE: Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI, Raed Arafat, a transmis un mesaj de condoleanţe familiilor membrilor echipajului SMURD care au murit.

„Condoleanţele familiilor şi prietenilor colegilor noştri pe care am pierdut astăzi în tragicul accident cu elicopterul SMURD prăbuşit în republica Moldova! În astfel de momente rămânem fără cuvinte şi fără răspunsuri şi ne întrebăm oare ce s-a întâmplat şi de ce a trebuit să se întâmple! Riscurile acestei meserii sunt asumate de noi când ne implicăm însă aceste riscuri trebuie să fie reduse la minim chiar dacă ele niciodată nu pot fi reduse la zero. Îmi pare rău că salvatorii devin victime şi rămânem neputincioşi când pierdem colegi valoroşi în misiuni de salvare. Nu avem de unde să ştim când astfel de tragedii urmează să se întâmplă altfel poate am fi făcut totul să le prevenim”, a spus Raed Arafat în postarea pe contul de Facebook.

UPDATE: Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, o echipă mixtă formată din procurori militari şi specialişti criminalişti urmează să se deplaseze în Republica Moldova, pentru a colabora cu autorităţile judiciare din această ţară.

„La data de 2 iunie 2016, s-a constituit un dosar penal la nivelul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, dosar ce a fost preluat de către Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind accidentul aviatic petrecut în cursul zilei de astăzi în localitatea Haraghis. Republica Moldova, când, în urma prăbuşirii unui elicopter SMURD aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, s-a înregistrat decesul a patru persoane, care se aflau la bordul aeronavei”, potrivit sursei citate.

Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

UPDATE: Procuratura Generală a Republicii Moldova s-a autosesizat în urma accidentului aviatic a elicopterului SMURD şi a pornit urmărirea penală pentru încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a transportului aerian, care au provocat urmări grave, relatează Publika.md.

Totodată, premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a dispus crearea unei comisii care să ancheteze cauzele prăbuşirii elicopterului SMURD în raionul Cantemir.

UPDATE Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Monica Dajbog, a declarat că la nivelul MAI a fost instituită Celulă de Criză, iar secretarul de stat Raed Arafat a fost trimis la faţa locului. Totodată, toate aeronavele EC 135 rămân la sol.

Aceasta a mai precizat că, la ora 14.23, Autoritatea aeronautică de la Chişinău a informat Centrul Operaţional că a pierdut legătura radio cu elicopterul SMURD Iaşi care executa o misiune în Republica Moldova.

În jurul orei 15.00 am primit confirmarea de la forţele ajunse la faţa locului într-o regiune împădurită din zona localităţii Haragîş din raionul Cantemir din Republica Moldova că a fost găsită epava elicopterului, iar cele 4 persoane aflate la bord sunt decedate. După confirmarea accidentului aviatic, ministrul afacerilor interne Petre Tobă l-a contactat pe omologul moldovean domnul Alexandru Jizdan care, în discuţia telefonică, a reconfirmat producerea accidentului şi decesul membrilor echipajului.

Ministrul Petre Tobă a pus la dispoziţia autorităţilor din Republica Moldova resurse ale Poliţiei Române pentru participarea la cercetarea împrejurărilor producerii acestui accident aviatic.

„Misiunea elicopterului a început la ora 9.55 când a plecat de la Iaşi spre localitatea Vulcăneşti din Republica Moldova, unde a aterizat la ora 11.00”, a mai spus reprezentantul MAI.

La ora 11.30 a preluat o femeie în vârstă de 85 de ani cu bronhopneumonie pe care  a transportat-o la Chişinău. După predarea pacientei, elicopterul alimentează şi decolează din nou în jurul orei 13.10 către Cahul, într-o misiune aeromedicală pentru salvarea unei persoane în vârstă de 64 de ani cu accident vascular cerebral. Înainte de a ajunge la pacient, a avut loc accidentul.

Elicopterul SMURD care s-a prăbuşit joi era fabricat în 2014, iar ultima inspectie a fost în februarie 2016.

Pilotul avea o experienţă de 4.881 de ore de zbor. Medicul avea 5 ani experienţă în misiuni pe elicopter, în timp ce asistentul medical avea o experienţă de 11 ani.

La rândul lui, secretarul de Stat Raed Arafat a declarat pentru Digi24 că este decizia pilotului de a decola sau nu, în funcţie de datele meteo pe care le primeşte. Totodată, acesta a spus că MAI, ISU Iaşi, UPU Iaşi lucrează pentru a anunţa familiile celor decedaţi de tragicul accident.

UPDATE Un medic şi un asistent de la Spitalul "Şfântu Spiridon" din Iaşi sunt printre cele patru persoane care şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii unui elicopter SMURD în Republica Moldova, potrivit managerul spitalului, Ioan Bârlibaba.

Pilotul Doru Gavril şi copilotul Voicu Şoican erau angajaţi ai Inspectoratului General de Aviaţie.

UPDATE „Decizia de decolare şi zbor aparţine Autorităţii Aeronautice din România. Elicoterul se îndrepta spre Cahul pentru a prelua un pacient. Echipajul este completat de un pilot, copilot şi asistent medical. Sper ca într-o oră să ajung la faţa locului. În elicopter nu era niciun pacient", a declarat Oleg Crăciun, adjunctul ministrului moldovean al Sănătăţii, citat de Publika.md.

UPDATE Toate cele patru persoane aflate în aparatul de zbor au fost găsite decedate.

UPDATE Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova a declarat că ar fi vorba despre trei morţi. Potrivit meteorologilor, în zonă este nebulozitate accentuată şi bate vântul cu putere.

Cel puţin o persoană a murit după ce un elicopter SMURD s-a prăbuşit în raionul Cantemir din Republica Moldova.

La bordul elicopterului s-ar fi aflat patru persoane. Trei sunt date dispărute.

Potrivit informaţiilor de la această oră, aeronava aparţine bazei de la Iaşi.

Elicopterul a dispărut de pe radar la ora 14:13. La faţa locului s-au deplasat mai multe ambulanţe şi echipaje SMURD, iar în prezent se efectuează lucrări de căutare a celorlalte 3 persoane. 

Elicopterul a mai avut astăzi două misiuni în Republica Moldova. Prima, puţin înainte de prânz. "În această dimineaţă, elicopterul SMURD a fost solicitat de către medicii din Vulcăneşti, pentru a transporta aerian şi monitorizat un pacient, internat în spitalul rational. O femeie de 85 de ani, care suferă de bronhopneumonie, insuficienţă respiratorie şi renală acută. Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizată medical de către paramedicii şi medicii SMURD Iaşi. La ora 12:10 minute elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chişinău, femeia fiind preluată de către o ambulanţă 903 şi transportată la Spitalul de Urgenţă. Aceasta a fost a 19 operaţiune aeriană SMURD pe teritoriul Republicii Moldova ", se aratã pe site-ul Ministerului de Interne din Republica Moldova. 

Ştire în curs de actualizare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite