Elena Udrea: „Nu am avut niciodată dovada că Tel Drum ar aparţine lui Liviu Dragnea. Dar speculaţii din punct de vedere politic am făcut”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Udrea a declarat luni că, în anul 2011, când era ministru al Dezvoltării, au fost constatate nereguli la un proiect cu fonduri europene derulat de Consiliul Judeţean Teleorman şi compania Tel Drum, însă banii nu au fost recuperaţi deoarece Guvernul a decis să plătească de la bugetul de stat corecţiile financiare, pe motiv că nu erau „lucruri penale“.

Prezentă la Înalta Curte de Casaţie şi Casaţie şi Justiţie, unde se judecă un nou termen al dosarului „Gala Bute”, Udrea a fost întrebată de jurnalişti dacă a primit sesizări pe vremea când era ministru despre nereguli la Consiliul Judeţean Teleorman şi Tel Drum în derularea unor proiecte cu fonduri europene.

„Eu nu am primit astfel de sesizări despre Tel Drum. Nici nu era treaba mea să mă informeze SRI-ul sau cine mai făcea informări despre Tel Drum. A existat în 2011 un moment, şi e plină presa de la acea vreme de declaraţiile mele, prin care am dat exemplul de la Teleorman de proiect finanţat din fonduri europene care urma să aibă corecţii financiare. Corecţiile financiare însemnau că se încălcaseră nişte reguli din legislaţia de finanţare a proiectelor cu fonduri europene. Adică autoritatea contractantă, beneficiarul, trebuia să plătească un procent din valoarea proiectului din buzunarul propriu, nu mai plăteam din fonduri europene. Deci, nu era nimic penal. A fost un astfel de caz în 2011 la Tel Drum, de fapt la Consiliul Judeţean Teleorman, o lucrare, un proiect pe care lucra Tel Drum. Au mai fost şi alte trei cazuri — unul la un consiliu judeţean PSD şi alte două situaţii au fost la consilii judeţene ale partidului din care făceam parte. La vremea aceea, am schimbat legislaţia în aşa fel încât să nu mai existe suspiciuni de interese ale beneficiarilor de fonduri europene în firmele care implementau fondurile europene", a spus Udrea, citată de Agerpres. 

Banii nu ar fi fost recuperaţi de la CJ

Ea a afirmat că „a inventat” la Ministerul Dezvoltării o metodă pentru a debloca fondurile europene, pentru că acele nereguli nu erau „lucruri penale”.

„Nu am avut niciodată dovada că Tel Drum ar aparţine lui Liviu Dragnea. Dar, speculaţii din punct de vedere politic am făcut. Dincolo de aceste speculaţii, pentru că toate fondurile europene erau blocate, am inventat o declaraţie. La Ministerul Dezvoltării, am luat decizia să inventăm o declaraţie pe proprie răspundere a celui care cere fonduri europene, autoritatea contractantă, cum că nu are interese în firmele care implementează proiectele şi, ca urmare a acestei declaraţii, s-au deblocat fondurile europene. Noi am folosit atunci şi politic situaţia de la Teleorman, am vorbit despre ea, am înfierat cu mânie proletară adversarul politic de la Consiliul Judeţean Teleorman pentru faptul că acolo urma să aplicăm corecţii, însă nu era nimic penal. Noi nu constatam lucruri penale. Cei care controlau, autoritatea de management, nu constatau lucruri penale. Ca urmare, când au venit cei de la Comisia Europeană au găsit aceleaşi lucruri, nişte erori care nu erau penale", a explicat Elena Udrea.

Potrivit acesteia, banii nu au fost recuperaţi de la consiliile judeţene unde se constataseră nereguli, „pentru că în toată ţara s-au găsit erori în procedura de achiziţii şi derularea proiectelor, iar Guvernul a luat decizia ca banii care urmau să fie imputaţi autorităţilor publice locale să fie plătiţi de la bugetul de stat".

Cazul „Gala Bute”

În martie 2017, instanţa supremă a condamnat-o, în dosarul “Gala Bute”, pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea la şase ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fiind achitată pentru tentativa de folosire de declaraţii false sau incomplete. Rudel Obreja a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, Gheorghe Nastasia a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare, iar Ana Maria Topoliceanu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul mnistru al Economiei Ion Ariton a fost achitat.

Fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungua primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mită.

Instanţa a mai dispus condamnarea omului de afaceri Dragoş Botoroagă la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. Dosarul “Gala Bute” a ajuns la instanţa supremă în aprilie 2015, faptele fiind de luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani. Procurorii au arătat în rechizitoriu că în 24 iunie 2011 a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box. În baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite