Dosarul Microsoft III: DNA a pus sechestru asigurator pe bunurile lui Claudiu Florică, Dinu Pescariu, Călin Tatomir şi Gabriel Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinu Pescariu
Dinu Pescariu

Oamenii de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu au fost aduşi la Direcţia Naţională Anticorupţie şi li s-a pus sechestru pe avere, pentru recuperarea prejudiciului de 51 de milioane de euro din dosarul „Microsoft III”. Procurorii au mai pus astăzi sechestrul asigurator şi pe bunuri ale fostului şef Microsoft România, Călin Tatomir şi ale fostului ministru Gabriel Sandu.

UPDATE 18.00 Potrivit unui comunicat DNA, procurorii au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor sume de bani aflate în conturi bancare, asupra unor bunuri şi părţi sociale, deţinute de Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, reprezentanţi în fapt/drept ai D.Con-Net AG, Călin Tatomir, fost director general Microsoft România SRL şi Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale .

„Potrivit ordonanţelor întocmite de procurori, măsurile asiguratorii au fost dispuse faţă de fiecare dintre cei menţionaţi, până la concurenţa sumei reprezentând prejudiciul în cauză, respectiv 51.396.344,76 euro”, arată procurorii DNA.

Aceste măsuri asigurătorii au fost dispuse de procurorii anticorupţie prin raportare la infracţiunile reţinute de procurori în sarcinacelor menţionaţi, în vederea recuperării prejudiciului şi a confiscării special, au explicat procurorii.

Acuzaţiile procurorilor DNA

Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, reprezentanţi ai firmei D.Con-Net AG, sunt acuzaţipentru instigare la abuz în serviciu în acest caz. În acelaşi dosar au fost puşi sub acuzare Ion Adrian Stănescu, fost consilier asistent la Direcţia generală pentru politici şi programe în domeniul societăţii informaţionale din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) şi Andrei Săvulescu, fost director general la Direcţia pentru politici şi programe în domeniul societăţii informaţionale din MCSI, ambii pentru acuzaţia de abuz în serviciu, precum şi Călin Tatomir, director general al Microsoft România la data faptelor, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Gabriel Sandu, implicat

În acest caz, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu, în dosarul privind contractul din 2009 pentru licenţe software. Fostul oficial este suspectat că a primit peste 2,1 milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu pentru a ajuta firma acestora să obţină contractul.
Potrivit procurorilor, în contextul în care, în aprilie 2009, expira contractul comercial de închiriere licenţe Microsoft ce fusese încheiat în 15 aprilie 2004, Gabriel Sandu, atunci ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a ales varianta încheierii unui nou contract de închiriere software, fapt care nu se putea realiza decât prin organizarea unei licitaţii publice.

În acest context, Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, în calitate de reprezentanţi ai firmei D.Con.Net AG, pentru a fi favorizaţi în câştigarea licitaţiei publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu Gabriel Sandu, căruia i-ar fi plătit în acest scop 2.196.035 de euro. DNA precizează că, pentru aceste fapte, în 24 martie 2016 au fost condamnaţi, de instanţa supremă, omul de afaceri Dorin Cocoş şi Gabriel Sandu, ambii acuzaţi de trafic de influenţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite