Dosarul „Bani de campanie“. Deputatul Ion Stan, aşteptat luni la Curtea Supremă
0Magistraţii Curţii Supreme judecă luni un nou termen în dosarul în care deputatul Ion Stan este acuzat de trafic de influenţă după ce, în perioada 12-14 noiembrie 2012 ar fi pretins de la un om de afaceri 130.000 de lei, bani ce urma să îi folosească pentru combustibilul necesar unor autoturisme folosite în campania electorală, dar şi pentru a cumpăra produse alimentare ce urmau să fie împărţite în preajma alegerilor parlamentare.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au început urmărirea penală faţă de deputatul Ion Stan pe 22 noiembrie 2012, când procurorii i-au impus acestuia şi interdicţia de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile. Stan este acuzat de trafic de influenta, iar şoferul său, Florin Sarca, a fost şi el acuzat iniţial de complicitate la trafic de influenţă.
Potrivit ordonanţei de începere a urmăririi penale, deputatul Ion Stan ar fi cerut cei 130.000 de lei lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra unor funcţionari cu putere de decizie, în vederea înlesnirii derulării unor contracte în curs, precum şi pentru obţinerea unor noi contracte de lucrări de către firmele controlate direct sau indirect de denunţător.
„În zilele de 16, 19, 21 şi 22 noiembrie 2012, învinuitul Stan Ion a primit, prin intermediul lui Sarca Florin, patru tranşe a câte 15.000 lei fiecare, o parte din bani fiind folosiţi pentru achiziţionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi împărţite în campania electorală”, susţin procurorii.
Ion Stan, în vârstă de 57 de ani, era la momentul declanşării urmăririi penale deputat de Dâmboviţa, aflat la al treilea mandat consecutiv în Legislativ. Era de asemenea vicepreşedinte al Comisiei parlamentare de control al activităţii Serviciul Român de Informaţii (SRI).
De altfel, încă din anul 2000, de când a intrat în Parlament, el a activat în Comisia SRI, fiind în legislatura 2000-2004 preşedinte al acesteia.
Din momentul începerii urmăririi penale, Stan a demisionat din PSD şi a mai câştigat un mandat de deputat de Dâmboviţa, al patrulea, fiind membru în Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.
În perioada mai-noiembrie 2009, Stan ar fi primit, în mod indirect, în beneficiul formaţiunii politice din care face parte, de la acelaşi denunţător, produse pentru campania electorală în valoare de circa 535.000 lei.
În schimb, inculpatul l-a lăsat pe denunţător să creadă că are influenţă asupra unor primari din judeţul Dâmboviţa, astfel încât ar putea să determine acele primării să încheie contracte cu firme controlate direct sau indirect de către denunţător.
DNA a cerut arestarea preventivă a parlamentarului, dar solicitarea a fost respinsă de plenul Camerei Deputaţilor în 21 decembrie 2012, deşi Comisia juridică votase pentru încuviinţarea arestării preventive.