Dorin şi Alin Cocoş vor să fie judecaţi în procedură simplificată. Dorin Cocoş: „Recunosc toate acuzaţiile. Rog să se ţină cont de colaborarea mea cu DNA”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Dorin Cocoş şi fiul său Alin au cerut, marţi, magistraţilor Curţii Supreme să fie judecaţi prin procedură simplificată, asta după ce au recunoscut acuzaţiile care i se aduc în "Dosarul ANRP".

„Solicit procedura simplificată. Recunosc toate acuzaţiile. Rog să se ţină cont de colaborarea mea cu DNA”, a declarat Dorin Cocoş în sala de judecată, citat de Agerpres.

Cu toate acestea, magistraţii au insistat ca Dorin Cocoş să dea o declaraţie detaliată.

„Pe Gheorghe Stelian îl ştiam din 2006. Ne-am împrietenit după mai multe afaceri imobiliare. În 2010, l-am întâlnit pe Sergiu Diacomatu, care mi-a zis că lucrează la ANRP. Ulterior, am aflat că e vicepreşedinte. Pentru că Gheorghe Stelian avea un dosar la ANRP, l-am rugat să ne ajute. I-am promis bani, 2,5 milioane de euro în mai multe tranşe. I-am promis sprijin politic ca să rămână în funcţie. Sergiu Diacomatu a zis că mă ajută, dar are nevoie de susţinere. Printr-o cunoştinţă, am intrat în legătură cu Crinuţa Dumitrean şi i-am promis 800.000 euro", a spus Dorin Cocoş.

De asemenea, acesta a preciza că Stelian mai avea un dosar la ANRP, în care solicita despăgubiri.

„Sergiu Diacomatu avea deja sprijin politic, i-am dat şi 5 milioane de euro. Crinuţei Dumitrean i-am dat un milion de euro, iar lui Dragoş Bogdan 800.000 euro. Toţi banii îi dădeam în tranşe, ca să mă asigur că dosarul va fi rezolvat. Atât le-am zis: să rezolve dosarul, să bage despăgubiri. Eu am primit pentru al doilea dosar 8 milioane de euro, ca să rezolv problema, dar am rămas doar cu 1,2 milioane de euro. (...) Era de notorietate că la ANRP toţi membrii se înţelegeau înainte de şedinţă. Nu am avut emoţii că vor da vot pozitiv. Toate funcţiile se dădeau politic", a menţionat omul de afaceri.

Acesta a mai adăugat că pe Alina Bica a cunoscut-o în 2013, însă a menţionat că nu a vorbit niciodată cu aceasta despre bani sau terenuri.

Afaceristul Dorin Cocoş le-a mai spus magistraţilor că Olguţa Chiriac, fosta lui soţie, şi fiul său Alin Cocoş i-au vândut lui Ionuţ Mihăilescu, consilierul Alinei Bica, un teren din Snagov. Acesta a mai menţionat că ştia că terenul urma să fie împărţit între Mihăilescu şi Alina Bica.

„Ştiam de la Mihăilescu că terenul va fi împărţit cu Alina Bica. I-am spus lui Alin să vândă terenul ieftin, în rate, fără avans, orice variantă doreşte Alina Bica pentru că nu se ştie niciodată", le-a mai spus Cocoş magistraţilor.

Dosarul, trimis în instanţă în februarie

Acesta dosar a ajuns pe masa magistraţilor în februarie 2015. Alina Bica este acuzată de că a luat mită un teren, în schimbul intervenţiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, că l-ar fi favorizat pe Ovidiu Tender în dosarul Rafo-Carom şi pe Adriean Videanu în dosarul Romgaz-Interagro.

Procurorii o acuză pe Alina Bica, la data faptelor secretar de stat şi reprezentant al Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), ulterior procuror şef al DIICOT, de câte două fapte de luare de mită, abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului.

Omul de afaceri Dorin Cocoş este judecat pentru două fapte de trafic de influenţă şi dare de mită, iar fiul acestuia Alin Cocoş, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată şi pe Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al lui Alinei Bica, persoană apropiată lui Alin Cocoş, pentru complicitate la luare de mită (două fapte).

Alina Bica ar fi primit un teren în Snagov

Potrivit rechizitoriului procurorilor, pe 14 iunie 2014, Alina Bica ar fi primit, prin intermediul lui Ionuţ Mihăilescu şi în cote parţi egale cu acesta, un teren în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi din Snagov.

„Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Bica Alina Mihaela a dispus-o la data de 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat şi de reprezentantă a Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi care a corespuns interesului inculpaţilor Cocoş Dorin şi Cocoş Alin, în legătură cu dosarul de despăgubire nr.22714/FFCC având ca obiect suma de 377.000.000 euro (dosarul lui Gheorghe Stelian, n.r.)”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii susţin că, pentru a ascunde provenienţa acestui teren, Ionuţ Mihăilescu, împreună cu Alin Cocoş, ar fi generat şi intermediat „tranzacţii nereale imobiliare succesive, folosindu-se de relaţii cu prieteni şi membrii de familie".

Dorin Cocoş este acuzat că, în schimbul influenţei exercitate asupra Alinei Bica şi a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins şi primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denunţător în cauză, suma de 10 milioane de euro, cu condiţia să-i asigure rezolvarea dosarului de despăgubire.

Adriean Videanu, la data faptelor acţionar la o societate comercială, a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

O altă acuzaţie adusă Alinei Bica se referă la abuz în serviciu în cazul lui Adriean Videanu, respectiv admiterea solicitării acestuia de ridicare a sechestrului asigurător de pe 80 de acţiuni, care fusese pus de procurorul care instrumentează dosarul Romgaz-Interagro. În acest dosar, Adriean Videanu este cercetat alături de alte persoane, pentru crearea unui prejudiciu de 11 milioane de dolari şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

Alina Bica, „turnată” la DNA de Ovidiu Tender

O a treia acuzaţie adusă Alinei Bica în acest dosar se referă la favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender, respectiv la sprijinul acordat acestuia, pentru a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare în dosarul „Carom”.

Pe 28 ianuarie, Tender a făcut un denunţ împotriva Alinei Bica, în care a arătat că i-ar fi dat mită fostei şefe a DIICOT, sub formă de acţiuni, printr-un intermediar. Tender a arătat că, la cererea soţului şi a consilierului acesteia, a înstrăinat acţiunile UPRUC CTR SA Făgăraş, preţul cesiunii impus fiind de 3,2 milioane de euro, din care suma de 1 milion de euro trebuia să fie în cash, nefiind înregistrată în contabilitate.

Omul de afaceri a menţionat în denunţ că a fost nevoit să-l angajeze consilier pe Florin Mihăilescu, fost poliţist, care îi era consilier Alinei Bica, pentru a avea şansa unei susţineri din partea fostei şefe a DIICOT în soluţionarea în interesul său a dosarului Carom. Astfel, el i-a oferit lui Florin Mihăilescu salariu şi alte avantaje solicitate.

Bica a fost arestată în perioada 22 noiembrie 2014 - 21 aprilie 2015.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite