Norme noi în salonele de tatuaje și piercing: tatuajele interzise minorilor. Ce s-a schimbat

0
Publicat:

Fără tatuaje pentru minori, inclusiv pentru cei cu vârste între 16 și 18 ani, stabilește un nou Ordin al Ministerului Sănătății. Până acum, aceștia puteau totuși să se tatueze, dacă veneau cu părinții la salon.

Fără tatuaje pentru minori - Foro Arhivă
Fără tatuaje pentru minori - Foro Arhivă

Saloanele de înfrumusețare și îngrijire trebuie să respecte noi reguli de igienă, o dată cu intrarea în vigoare, pe 10 mai, a Ordinului MS 1.648/2024 care înlocuiește vechile prevederi stipulate în Ordinul MS nr. 1.136/2007. 

Aceste norme includ interdicția totală de a tatua persoane sub 18 ani. Spre deosebire de regulile precedente, acum nici măcar tinerii între 16 și 18 ani nu mai pot fi tatuați, chiar dacă sunt însoțiți de părinți. Vechile norme permiteau tatuarea minorilor între 16 și 18 ani cu condiția ca aceștia să fie însoțiți de părinți sau tutori legali care să semneze o declarație de consimțământ. 

De altfel, procedurile de piercing corporal pot fi efectuate minorilor sub 16 ani numai în zona urechilor și doar cu acordul părinților. Anterior, piercingurile în zona urechii erau permise fără consimțământul părinților pentru cei sub 16 ani. 

Piercingul și implanturile dermale la nivelul organelor genitale sunt interzise pentru toate persoanele sub 18 ani. 

Concret legea stabilește că: „(1) Este interzisă efectuarea procedurilor de piercing corporal şi implant dermal persoanelor cu vârsta sub 16 ani, cu excepţia piercingului din zona urechii pentru care este necesar acordul părintelui/tutorelui.  

(2) Este interzisă efectuarea procedurilor de tatuare cosmetică şi artistică a persoanelor cu vârsta sub 18 ani.  

(3) Este interzisă efectuarea piercingului la nivelul organelor genitale persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.  

(4) Este interzisă efectuarea de implanturi dermale la nivelul organelor genitale”. 

Implicații ale noilor norme 

Saloanele trebuie să se conformeze noilor reguli, asigurându-se că nu efectuează tatuaje sau anumite tipuri de piercinguri minorilor sub vârstele specificate, pentru a evita sancțiunile legale.

Părinții nu mai pot da consimțământul pentru tatuaje minorilor între 16 și 18 ani. De asemenea, consimțământul parental este necesar pentru piercingurile în zona urechii la cei sub 16 ani, iar piercingurile corporale sunt complet interzise pentru cei între 14 și 16 ani. 

Aceste schimbări sunt menite să îmbunătățească siguranța și igiena în saloane și să protejeze minorii de proceduri care ar putea avea efecte negative asupra sănătății lor. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite