Doi români au fost reţinuţi mai multe zile în Turcia, în cadrul măsurilor luate de autorităţi după puciul eşuat din 15 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi români care lucrează la Universitatea din Karabuk au fost reţinuţi pe data de 13 august, ca urmare a măsurilor luate de autorităţile turce după tentativa de lovitură militară de stat din 15 iulie. Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat pentru cotidianul „Adevărul“ că românii au fost eliberaţi marţi, fără a fi acuzaţi de comiterea vreunei infracţiuni.

Surse oficiale au declarat pentru agenţia Mediafax că respectivii cetăţeni români se numesc Augustin Chifane şi Cristina Chifane şi locuiesc în Turcia, fiind angajaţi ca lector, respectiv asistent la Universitatea din Karabuk. Potrivit agenţiei citate, la momentul eliberării, celor doi le-au fost reţinute telefoanele mobile şi laptopurile.

„Ambasada României la Ankara are în atenţie cazul celor doi cetăţeni români, încă din data de 13 august 2016, dată la care aceştia au contactat misiunea diplomatică solicitând asistenţă consulară. La data de 16 august 2016, ca urmare a demersurilor întreprinse de misiunea diplomatică pe lângă Poliţia din Karabuk, autorităţile turce au comunicat faptul că cei doi cetăţeni români au fost eliberaţi, fără a fi acuzaţi de comiterea vreunei infracţiuni“, a precizat Ministerul român al Afacerilor Externe pentru cotidianul „Adevărul“. 

„Misiunea diplomatică s-a asigurat că cetăţenii români au beneficiat de serviciile unui avocat din oficiu şi de cele ale unui traducător autorizat. Totodată, li s-a recomandat cetăţenilor români să coopereze cu autorităţile poliţieneşti în procedurile de verificare derulate de acestea“, a precizat MAE, adăugând că Ambasada României la Ankara monitorizează cazul şi este în contact cu autorităţile turce şi cu cetăţenii români.

După tentativa de puci din data de 15 iulie, peste 35.000 de persoane au fost reţinute în Turcia, dintre care 17.000 au fost plasate în arest, iar alte zeci de mii au fost suspendate din funcţii, într-o vastă operaţiune de epurare în rândul armatei, justiţiei şi sistemului de învăţământ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite