DNA îl reclamă pe Radu Mazăre la Parchetul General. Edilul, acuzat de presiuni faţă de justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mazăre i-a înjurat pe procurorii DNA FOTO Adevărul
Radu Mazăre i-a înjurat pe procurorii DNA FOTO Adevărul

Procurorii anticorupţie l-au reclamat la Parchetul General pe primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, pe care îl acuză de presiuni faţă de justiţie. Pe 12 iunie, Mazăre l-a înjurat pe un procuror care anchetează un dosar de corupţie în care este implicat edilul de la malul mării.

„Ca urmare a unor declaraţii publice făcute, la data de 12 septembrie 2014, de primarul municipiului Constanţa Mazăre Radu Ştefan, persoana având calitatea procesuală de inculpat în dosarul nr. 2/P/2014 aflat în faza de urmărire penală, Direcţia Naţională Anticorupţie a formulat faţă de acesta un denunţ pentru săvârşirea  infracţiunii de presiuni asupra justiţiei, prevăzută şi pedepsită de art. 276 Cod Penal. Denunţul a fost formulat în temeiul dispoziţiilor art. 290 combinat cu dispoziţiile art. 289 C.pr.pen. şi a fost înaintat, la data de 15 septembrie 2014, către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, spre competentă soluţionare”, se arată într-un comunicat emis de DNA.

Concret, Radu Mazăre, care este suspectat de fapte de corupţie într-un dosar care se află la DNA, a folosit un limbaj licenţios la adresa procurorului care se ocupă de cazul cu pricina. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei reuniuni PSD de la malul mării.

„Poate să te ia cu mascaţii de la masă, cum m-a luat pe mine acum cinci luni de zile pe motiv de urgenţă şi timp de cinci luni de zile în dosarul meu să nu facă niciun act procurorii. Păi f… în c… pe mă-ta, când m-ai luat cu mascaţi şi ai zis că e urgenţă, că de-aia m-ai adus la DNA, că era stare de urgenţă, după aia trec cinci luni de zile fără ca tu să faci o hârtie!? De asta trebuie să-l votăm pe Ponta, ca noi care mai stăm pe aici liberi, neliberi, să trăim într-o ţară normală“, a afirmat primarul Constanţei.

Potrivit Codului Penal, este incriminată fapta persoanei care, în perioada în care se fac cercetări într-un dosar, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către organul de urmărire penală a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a-l influenţa sau intimida şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

„Caracterul nereal al acestor afirmaţii rezultă din analiza activităţilor de urmărire penală efectuate în dosarul nr. 2/P/2014, despre care inculpatul avea cunoştinţă în urma exercitării drepturilor procesuale referitoare la accesul la dosar. Totodată, împrejurarea în care Mazăre Radu Ştefan a făcut aceste afirmaţii, caracterul lor public şi limbajul folosit denotă scopul urmărit de făptuitor, respectiv influenţarea şi intimidarea procurorului care efectuează urmărirea penală în cauză”, au mai arătat procurorii anticorupţie.

CSM a luat la cunoştinţă „invectivele” adresate de primarul constanţean

Tot în cursul zilei de luni, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat, într-un comunicat de presă, că a luat la cunoştinţă relatările din presă „despre invectivele adresate de către primarul Constanţei, Radu Mazăre, la adresa procurorului DNA care a dispus conducerea sa la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu mandat de aducere, în urmă cu mai multe luni”.

Magistraţii au precizat că, „în baza rolului său constituţional de garant al independenţei justiţiei”, folosirea, în cadrul unor adunări publice, a unor expresii indecente la adresa procurorilor, cu trimitere la o situaţie concretă vizată de un dosar penal, este de natură nu numai a induce un sentiment de nesiguranţă raportat la independenţa şi imparţialitatea judecătorilor şi procurorilor, ci şi de a leza demnitatea acestora.

„Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că prin invectivele adresate de către primarul Constanţei la adresa unui procuror DNA s-au depăşit limitele admisibile ale discursului politic public şi ale libertăţii de exprimare aşa cum sunt protejate de dispoziţiile art. 10 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”, se mai arată în documentul citat.

Potrivit Constituţiei României, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

Radu Mazăre i-a înjurat pe procurorii DNA

La reuniunea PSD de la Casa de Cultură Constanţa, care a avut loc pe 12 septembrie, primarul Constanţei i-a jignit pe procurorii DNA, nemulţumit fiind de modul în care s-a procedat pentru aducerea sa la audieri.

„Poate să te ia cu mascaţii de la masă, cum m-a luat pe mine acum cinci luni de zile pe motiv de urgenţă şi timp de cinci luni de zile în dosarul meu să nu facă niciun act procurorii. Păi f… în c… pe mă-ta, când m-ai luat cu mascaţi şi ai zis că e urgenţă, că de-aia m-ai adus la DNA, că era stare de urgenţă, după aia trec cinci luni de zile fără ca tu să faci o hârtie!? De asta trebuie să-l votăm pe Ponta, ca noi care mai stăm pe aici liberi, neliberi, să trăim într-o ţară normală”, a afirmat primarul Constanţei.

Fost procuror, arestat după ce a folosit un limbaj agresiv pentru a ataca probele anchetatorilor

Un caz asemănător este cel al fostului procuror al Parchetului General Angela Nicoale. Magistratul a fost arestat preventiv după ce ar fi folosit pe internet un limbaj agresiv prin care ataca probele anchetatorilor din dosarul în care este judecată pentru trafic de influenţă.

Anchetatorii au precizat că Angela Nicolae, „la câteva zile după ce a beneficiat de punerea în libertate, succesiv, prin înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, apoi cu controlul judiciar,(20 iunie 2014), în loc să respecte obligaţiile impuse de instanţa supremă de fond şi să aibă o conduită procesuală demnă, să-şi pregătească apărarea, aşa cum a motivat fiecare cerere pe care a formulat-o pentru judecarea sa în libertate, s-a plasat, începând cu 15 iunie 2014, în spaţiul public virtual şi, într-un mod agresiv ca limbaj scris, şi-a făcut apărări, a invocat excepţii şi cereri în acest cadru pe care şi l-a ales, altul decât cel legal procesual”. 

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Mazăre i-a înjurat pe procurori la reuniunea PSD Constanţa:  „Păi f… în c… pe mă-ta!”. Soluţia primarului: „De asta trebuie să-l votăm pe Ponta”

Radu Mazăre a lansat invective la adresa procurorilor DNA, la o reuniune PSD Constanţa desfăşurată la Casa de Cultură. El i-a înjurat pe anchetatori pentru că l-au tratat cu brutalitate.

Angela Nicolae, fost procuror de la Parchetul General, arestată după ce a atacat probele DNA pe internet

Fostul procuror al Parchetului General Angela Nicolae a fost arestată preventiv, joi, de magistraţii Curţii Supreme, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut înlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventivă pe motiv că acesta ar fi folosit pe internet un limbaj agresiv prin care ataca probele anchetatorilor din dosarul în care este judecată pentru trafic de influenţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite