DNA cere arestarea în lipsă a fiului lui Dan Adamescu, Bogdan Alexander Adamescu, acuzat de dare de mită. Kovesi: Procurorii ştiu unde este

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Alexander Adamescu
Bogdan Alexander Adamescu

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie cer arestarea în lipsă a lui Bogdan Alexander Adamescu, fiului omului de afaceri Dan Adamescu, acuzat de dare de mită. Acest caz a fost disjuns din cel în care milionarul este acuzat că ar fi dat mită unor judecători de la Tribunalul Bucureşti. De altfel, procurorul şef al DNA a declarat, vineri, că procurorii ştiu unde se ascunde Adamescu.

UPDATE Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, vineri, că procurorii ştiu în ce ţară se află Alexander Adamescu.

„A fost începută urmărirea penală în cauză în urmă cu mai mult timp. S-a încercat procedura de citare la care persoana nu s-a prezentat, apoi au urmat mai multe formalităţi de citare, deoarece nu se afla pe teritoriul României şi pentru că s-a dovedit că se sustrage urmăririi penale, procurorii au propus arestarea preventivă a acestuia în lipsă", a declarat Kovesi.

Întrebată dacă procurorii ştiu în ce ţară se află fiul lui Dan Adamescu, Laura Codruţa Kovesi a spus „da, dar nu doresc să fac public acest lucru”.

Potrivit unui comunicat emis vineri de DNA, în iunie şi decembrie 2013, Bogdan Alexander Adamescu,  împreună cu tatăl său, a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 de euro, respectiv 23.000 de lei, magistraţilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII Civilă. 

În schimbul acestor sume de bani, magistraţii ar fi urma să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Dan Adamescu.

„Până în prezent, procurorii anticorupţie au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezenţa inculpatului în faţa organelor judiciare, însă acesta a urmărit tergiversarea cercetărilor faţă de el şi în final sustragerea de la urmărirea penală”, se arată în documentul citat.

Astfel, procurorii anticorupţie au cerut, vineri, magistraţilor Tribunalului Bucureşti, arestarea preventivă a lui Bogdan Alexander Adamescu, pe o perioadă de 30 zile, de la data punerii în executarea a mandatului de arestare preventivă.

Dan Adamescu, condamnat la 4 ani de închisoare

Cazul privindu-l pe Bogdan Alexander Adamescu a fost disjus dintr-un alt caz în care Dan Adamescu a fost condamnat în primă instanţă la 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru dare de mită. Concret, omul de afaceri este acuzat că ar fi mituit patru judecători pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile în cazul unor dosare de insolvenţă ale unor firme la care omul de afaceri era acţionar.

Judecătorul Mircea Moldovan, de la Tribunalul Bucureşti, a primit cea mai grea pedeapsă din dosar - 22 de ani de închisoare cu executare -, pentru intervenţii în cauze de insolvenţă. Judecătorii Curţii de Apel i-au aplicat lui Moldovan pedepse de aproximativ şase ani pentru fiecare faptă de care a fost acuat. În urma contopirii pedepselor, instanţa a decis ca Moldovan să fie condamnat la şase ani şi zece luni de închisoare, la care au adăugat un spor de 15 ani şi două luni de închisoare, ceea ce reprezintă o treime din totalul celorlalte pedepse.

Totodată, Mircea Moldovan a mai primit pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat si dreptul de a exercita orice profesie juridica, pe o durată de patru ani după executarea pedepsei principale.

În urma contopirii pedepselor primite pentru infracţiunile de care este acuzat, judecătorul Ion Stanciu primit pedeapsa cea mai mare, respectiv 3 ani de închisoare, la care se adaugă un spor de pedeapsă de 8 luni. De asemenea, aceste a primit pedeapsa complementară de interzicere a exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a exercita orice profesie juridică şi de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o durată de 1 an după executarea pedepsei principale.

Judecătoarea Elena Rovenţa a primit o pedeapsă de 5 ani şi 10 luni de închisoare, iar după executarea pedepsei, timp de 3 ani, aceasta fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, nu va putea o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi nici nu va putea exercita orice profesie juridică.

În cazul magistratului Ciprian Sorin Viziru, instanţa a dispus o pedeapsă de 5 ani de închisoare, la care se adaugă, ca pedeapsă complementară, interzicerea exerciţiul dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a exercita orice profesie juridică şi de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o durată de doi ani.

Decizia a fost atacă de Dan Adamescu, dar şi de ceilalţi inculpaţi, iar apelul este judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe 3 decembrie 2015, Tribunalul Bucureşti a admis cererea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de intrare în faliment a Astra Asigurări, însă decizia a fost contestată la instanţa superioară. Curtea de Apel Bucureşti a stabilit pentru 28 aprilie termenul de judecată în acest proces. 

Pe aceeaşi temă:

Omul de afaceri Dan Adamescu, audiat la Curtea Supremă

Dan Adamescu, condamnat la 4 ani şi 4 luni de închisoare pentru corupţie. Judecătorul Mircea Moldovan a primit 22 de ani de închisoare 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite