Directorul Romarm, arestat pentru abuz în serviciu, nu poate justifica 100.000 dolari şi 35.000 euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Tache a fost arestat preventiv pentru abuz în serviciu Foto Mediafax
Dan Tache a fost arestat preventiv pentru abuz în serviciu Foto Mediafax

Directorul Romarm, Dan Tache, arestat pentru abuz în serviciu, nu poate justifica 100.000 de dolari şi 35.000 de euro, Agenţia Naţională de Integritate cerând comisiei de specialitate de la Curtea de Apel Braşov să îi verifice averea.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că există o diferenţă nejustificată de 100.000 de dolari şi 35.000 de euro între averea dobândită şi veniturile realizate de Dan Tache, director general al Companiei Naţionale Romarm SA şi fost director general adjunct al SC Carfil SA, în perioada 30 iulie 2010 - 27 august 2013.

"Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Braşov în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Tache Dan în perioada exercitării funcţiilor publice", se arată într-un comunicat de presă al ANI.

Potrivit sursei citate, Dan Tache a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare şi elementele identificate, însă directorul Romarm nu a depus la dosar un punct de vedere.

Dan Tache, arestat preventiv

Directorul Romarm, Dan Tache, şi şeful sucursalei din Braşov a companiei, Aurel Velţan, au fost arestaţi, pe 11 februarie, pentru abuz în serviciu, în legătură cu încheierea ilegală a unor contracte de prestări servicii cu SC Gold Trans Tur SRL, care a încasat peste 770.000 de lei fără a executa serviciile prevăzute.

Alături de Tache au mai fost reţinuţi Aurel Velţan, directorul general al SC Carfil SA Braşov, sucursală a ROMARM şi Daniel Liliac, administrator la SC Gold Trans Tur SRL Săcueni.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 10 februarie 2015, a celor trei.

Aurel Velţan, directorul general al SC Carfil SA Braşov, a fost inculpat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Dan Tache, director general al ROMARM SA, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma instigării.

Daniel Liliac, administrator la SC Gold Trans Tur SRL Săcueni, este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma continuată şi complicitate la tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Contracte frauduloase

Potrivit DNA, în perioada iulie 2013 – iulie 2014, la iniţiativa lui Dan Tache, şi în urma unei înţelegeri prealabile frauduloase cu administratorul Gold Trans Tur SRL, Aurel Velţan, în calitate de director general al SC Carfil SA (filială a ROMARM), a încheiat şase contracte de prestări servicii cu firma lui Liliac, cu încălcarea procedurilor de achiziţie publică (lipsă publicitate, lipsă cerere ofertă, ofertele avute în vedere depuse toate de Liliac Daniel, lipsă proces verbal al comisiei de selecţie a ofertelor).

De asemenea, inculpatul Velţan a întocmit şi alte înscrisuri în vederea perfectării acestor contracte (decizii de comitet director, procese verbale, referate).

Contractele aveau acelaşi obiect, respectiv igienizarea/curăţarea/ecologizarea a unor spaţii, hale de producţie, din incinta societăţii braşovene, contaminate cu substanţe toxice, metale grele şi cianuri, rezultate din procesul tehnologic de producţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite