„Traficanţii de arme” şi intermediarul întâlnirii, reţinuţi. DIICOT: Britanicii le-au cerut să vorbească în limba română, chiar dacă limba lor maternă e maghiara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Britanicii le-ar fi cerut să poarte cagule
Britanicii le-ar fi cerut să poarte cagule

Cei doi „traficanţi” de arme, Attila Csaba Pantics şi Levente Pantics, dar şi intermediarul întâlnirii cu britanicii, Aurelian Mihai Szanto, au fost reţinuţi joi seara de DIICOT. De altfel, procurorii au anunţat că prin intermediul unei comisii rogatorii îi vor cita pe jurnaliştii britanici pentru a-i audia. Procurorii precizează că deşi limba maternă a „traficanţilor” era maghiara, cei de la Sky News le-ar fi cerut să vorbească limba română.

UPDATE Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că statul român ar trebui să acţioneze în instanţă, la Londra, postul Sky News, pentru denigrarea României, dacă informaţiile prezentate în reportajul realizat de jurnalistul Stuart Ramsay se dovedesc a fi false.

„În măsura în care cele prezentate nu corespund realităţii, statul român este obligat să acţioneze şi în acest sens s-au făcut nişte prime demersuri”, a spus Prună, vineri, în cadrul unei conferinţe privind lansarea noii strategii anticorupţie 2016 - 2020.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au anunţat că fraţii Pantics şi Szanto au fost reţinuţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.

„Materialul jurnalistic difuzat de postul de televiziune britanic  a fost preluat în mass-media din România şi din alte state membre UE, iar din trecerea în revistă a ştirilor difuzate pe această temă, cât şi a comentariilor difuzate în spatiul public a rezultat că faptele prezentate au generat pe de o parte sentimente reprobatoare la adresa statului român, iar pe de altă parte un sentiment de insecuritate în rândul cetăţenilor din România, având în vedere prezentarea unor posibile ameninţări la adresa securităţii naţionale a ţării”, se arată într-un comunicat emis de DIICOT.

Procurorii susţin că faptele prezentate în reportajul britanicilor, inclusiv răspunsurile date de presupuţii traficanţi de arme al întrebările jurnaliştilor, au creat o stare temere şi un sentiment insecuritate în rândul populaţiei civile. 

În urma investigaţiilor, DIICOT a identificat persoanele prezentate în materialul jurnalistic ca fiind „traficanţi de arme”, persoane care, pentru a nu le fi dezvăluită identitatea, purtau cagule şi ochelari de soare. De asemenea, au fost identificate şi ridicate armele arătate în filmul prezentat de jurnaliştii britanici.

Procurorii precizează că cele trei persoane sunt Aurelian Mihai Szanto, aşa-zisul „intermediar” şi cel care a asigurat traducerea din engleză în Română şi invers, Attila Csaba Pantics şi Levente Pantics, persoane care descriu şi manipulează armele de foc oferite spre vânzare.

Mai mult, anchetatorii arată că în realitate, aşa-zisa investigaţie jurnalistică nu era fundamentată pe fapte şi împrejurări reale, „ci a fost creată din iniţiativa jurnalistilor, prezentând ca veridice unele date şi informaţii false”.

Szanto, translator pentru Sky News

Totul ar fi început în iulie 2016 când Aurelian Mihai Szanto, cetăţean român rezident în Marea Britanie, ar fi fost contactat telefonic de un jurnalist britanic, pe care anterior îl cunoscuse, care i-ar fi propus să lucreze ca translator pentru Sky News.

Jurnalistul i-a spus lui Szanto că vrea să facă un documentar despre traficanţii de arme şi i-a cerut să găsească persoane dispuse să prezinte arme de foc. 

„Deşi inculpatul Szanto Aurelian-Mihai a replicat că nu are posibilitatea de a prezenta arme militare, ci doar arme de vânătoare deţinute legal de un prieten de-al său din România, respectivul jurnalist a fost de acord. În aceste condiţii, inculpatul Szanto Aurelian-Mihai a luat legătura cu prietenul său, inculpatul Pántics Attila-Csaba, care a fost de acord cu solicitarea, urmând ca prezentarea armelor să o facă împreună cu vărul său, Pantics Levente”, spun anchetatorii.

Care a fost scenariul „reportajului” şi ce arme apar în filmare 

DIICOT menţionează faptul că jurnaliştii britanici i-ar fi oferit lui Szanto suma de 2.000 de euro pentru realizarea „investigaţiei jurnalistice”, din care acesta ar fi oprit 1.000 euro, iar suma de 1.000 euro ar fi urmat să fie împărţită între Attila-Csaba Pántics şi Levente Pantics. 

Pentru realizarea materialului jurnalistic, mai mulţi jurnalişti britanici au ajuns pe aeroportul din Târgu Mureş începând cu 29 iulie 2016, aceştia fiind preluaţi de către Aurelian Szanto cu o maşină special închiriată pentru această activitate.

Ulterior, între jurnalişti şi însoţitorii acestora ar fi avut loc mai multe discuţii privind detaliile filmării, moment în care i s-ar fi cerut lui Szanto ca persoanele care apăreau în calitate de „traficanţi de arme” să poarte cagule. 

„Totodată, acestuia i-au fost precizate întrebările şi răspunsurile pe care ar fi trebuit să le dea aşa-zişii traficanţi, inclusiv preturile pentru unele tipuri de arme. Tot jurnaliştii au mai cerut ca filmarea să se realizeze într-o zonă izolată, împădurită şi cu dealuri, autovehiculul cu care se deplasau contrabandiştii să nu aibă numere de înmatriculare, iar armele să fie acoperite cu o pătură. Întrucât jurnaliştii britanici au solicitat să fie prezentate arme militare marca AK, inculpatul Pántics Attila-Csaba i-a cerut unei alte persoane  să-i împrumute o armă marca UM SADU, cal.7,62X39, armă cu destinaţia «colecţie» pe care acesta o deţinea legal”, se arată în documentele anchetatorilor.

Deşi arma era deţinută în mod legal, arma UM SADU nu era abilitată, potrivit dispoziţiilor legale să fie scoasă din domiciliul său ori să o împrumute altor persoane, mai spune DIICOT.

Marea întâlnire cu „traficanţii români de arme”

Întâlnirea cu „traficanţii” a avut loc pe 31 august, când Szanto a mers cu maşina închiriată la hotelul în care erau cazate patru persoane din echipa postului britanic de televiziune. 

Cei cinci au mers din Târgu Mureş spre localitatea Jeica, judeţul Mureş, unde s-au întâlnit cuAtilla Csaba Pantics şi Levente Pantics. Aceştia din urmă s-au deplasat cu un autoturismul de teren, fiind urmaţi de către Szanto.

„La o distanţă de aproximativ 2 km faţă de punctul de întâlnire, inculpatul Pantics Atilla Csaba a oprit autoturismul marca Suzuki Samurai şi împreună cu inculpatul Pantics Levente au coborât, amândoi si-au pus cagulele pe cap (cagule găsite cu ocazia percheziţiilor domiciliare), însă unul din jurnalistii britanici i-au solicitat şi inculpatului Szanto Aurelian-Mihai, în calitate de «intermediar al traficanţilor de arme », să poarte cagulă. Neavând cagulă, cei din echipa de filmare i-au înmânat una, o şapcă şi o geacă. Ulterior s-a procedat la realizarea materialului video propriu-zis, ocazie cu care au fost puse şi întrebările la care erau pregătite şi răspunsurile, cerându-li-se în mod expres să vorbească în limba română, chiar dacă limba maternă a inculpaţilor este limba maghiară”, spun anchetatorii.

Aceste lucruri, care au fost răspândite în presă, au pus în pericol securitatea naţională.

Acţiunile jurnaliştilor „sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român”

„Pe lângă modul de exprimare absolut inacceptabil şi de neînţeles adoptat de către jurnalistul britanic şi preluat de către angajatorul său, postul de televiziune, acţiunile grupului de ziarişti britanici pe teritoriul României sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene, a populaţiei largi din Europa şi din România cu privire la posibilitatea autorităţilor de stat române de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului român, de natură a aproviziona cu armament de război deosebit de periculos grupări teroriste din vestul Europei (deseori zguduit în ultimii ani de atentate teroriste) şi din Orientul Mijlociu, aceste fapte, dacă ar fi reale, circumscriindu-se finanţării terorismului islamic de către statul român prin complicitatea laşă sau pasivă a autorităţilor acestora”, mai arată DIICOT.

Astfel, prin intermediul unei comisii rogatorii internaţionale, procurorii DIICOT vor proceda la citarea jurnaliştilor britanici, în vederea audierii acestora cu privire la aspectele prezentate mai sus, având ca temei dispoziţiile procesual-penale şi legea privind cooperarea judiciară internaţională. 

Stuart Ramsay, o nouă reacţie pe Twitter

La scurt timp după reţinerea celor trei români, Stuart Ramsay a postat un nou mesaj pe Twitter, precizând că armele din reportaj sunt reale şi nu a existat niciun scenariu.

„Ha! Nicio plată, armele sunt adevărate, e o poveste adevărată, arme de vânzare. Fără scenarii. Fără minciuni. Nimic înscenat. Tipi arestaţi - uhm adică nevinovaţi, şocat", a scris jurnalistul, după ce doi dintre presupuşii traficanţi din reportaj.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite