Mafia reţetelor falsificate. 59 de percheziţii ale procurorilor DIICOT  la medici şi farmacişti din Bucureşti, Brăila, Constanţa şi Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii au descins la 60 de adrese FOTO Adevărul
Poliţiştii au descins la 60 de adrese FOTO Adevărul

Procurorii şi poliţiştii au descins, luni dimineaţă, la mai multe adrese din judeţele Constanţa, Brăila, Vrancea şi Bucureşti. Acţiunea vizează o reţea care se ocupa cu falsificarea şi decontarea de reţete medicale. Prejudiciul se ridică la 9 milioane de lei.

UPDATE Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Dorel Săndesc, a precizat luni că percheziţiile DIICOT care au avut loc luni, atât la farmacişti cât şi la medici, sunt binevenite. „Este binevenită această acţiune a organelor de drept, de stopare a acestor fenomene foarte grave în sistemul sanitar românesc şi care sunt de natură să aducă prejudicii importante pacienţilor noştri”, a declarat Săndesc.

Potrivit acestuia, au fost şi cazuri în care sesizările au venit chiar de la persoane din interiorul Ministerului Sănătăţii.

„Nu pot fi solidar cu colegii care au asemenea practici care sunt ilegale constituind veritabile reţele infracţionale. Ministerul Sănătăţii a colaborat chiar cu organele în drept şi multe acţiuni au fost declanşate chiar în urma informaţiilor venite din structurile Ministerului Sănătăţii, care a sesizat unele date care sugerau acţiuni ilegale”, a completat Săndesc.

UPDATE Medici de familie şi funcţionari de la CAS Brăila şi Constanţa sunt suspectaţi de complicitate în cazul decontării reţetelor false de medicamente pentru boli incurabile, în anchetă fiind vizat şi directorul Penitenciarului Focşani, unde este încarcerat patronul firmei anchetate.

Procurorii DIICOT fac 59 de percheziţii, luni, în Bucureşti, Brăila, Constanţa şi Vrancea, fiind vizaţi 25 de medici şi farmacişti care au decontat reţete false de medicamente pentru boli incurabile, iar după introducerea cardului de sănătate au eliberat prescripţii pe numele unor copii cu handicap.

Unde sunt percheziţiile

Potrivit unor surse judiciare, percheziţii au loc la sediile din Buzău şi Constanţa ale firmei vizate în anchetă, Ahmeya Pharm SRL, la locuinţa din Brăila a administratorului societăţii, Liliana Sgîrcitu, la domiciliul asistentei Maria Bănăţeanu şi la biroul acesteia de la Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, precum şi la Adrian Iacob, directorul Penitenciarului Focşani, unde este încarcerat Titi Sgîrcitu, patronul firmei, acesta fiind condamnat pentru infracţiuni cu violenţă, într-un alt dosar.

Conform anchetatorilor, este vizată o grupare formată din 25 de membri - reprezentanţi şi ‎angajaţi ai farmaciilor care activează sub sigla SC Ahmeya Pharm SRL şi medici de familie sau medici specialişti din Brăila şi Constanţa. Aceştia sunt suspectaţi că în perioada 2011-2015 au decontat fraudulos sume importante de bani din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, provocând un prejudiciu de nouă milioane de lei.

Decontări fictive

Anchetatorii mai spun că membrii reţelei au întocmit şi decontat prescripţii medicale fictive pentru medicamente folosite în tratarea de boli incurabile, cu preţ de vânzare foarte ridicat, pe numele rudelor apropiate, iar după introducerea cardului de sănătate aceştia au eliberat prescripţii medicale pe numele unor copii cu handicap psihic, majoritatea aflaţi în plasament.

Membriii grupării sunt acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală, spălarea banilor, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fraudă informatică, fals informatic, abuz în serviciu (toate în formă continuată), precum şi de constituire a unui grup infracţional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii, camătă, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, dare şi luare de mită şi şantaj.

Potrivit uor surse judiciare, SC Ahmeya Pharm SRL a fost înfiinţată în 2009, de Titi Sgîrcitu, în prezent încarcerat în Penitenciarul Focşani, administratorul firmei fiind soţia acestuia, Liliana Valentina Sgîrcitu.

Prin intermediul acestei societăţi, în complicitate cu medici şi funcţionari de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Brăila, cu ştiinţa majorităţii angajaţilor de la cele două puncte de lucru ale societăţii, aceştia au decontat ilegal sume importante de bani, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri, în baza unor reţete fictive, eliberate de medici specialişti sau de familie, valoarea estimată a prejudiciului fiind la acel moment de 1,8 milioane de lei.

Control al Curţii de Conturi

Surse din rândul anchetatorilor au precizat că, în urma unui control efectuat de Camera de Conturi Brăila la CAS Brăila, care a vizat perioada 1 ianuarie 2011 - 30 iunie 2012, a rezultat că Liliana Sgîrcitu ar fi fost sprijinită de medicii specialişti oncologi Cosmin Boldeanu şi Daniela Vasile, de medicii de familie Paul Creţu şi Sorica Vasile, care ar fi eliberat scrisori medicale în baza cărora au fost emise prescripţii medicale fictive pentru medicamentul "Voriconazolum". Ulterior, aceste prescripţii au fost decontate cu celeritate la Casa de Asigurări de Sănătate Brăila, prin SC Ahmeya Pharm, cu sprijinul unor angajaţi ai Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, existând suspiciunea că societatea a înregistrat operaţiuni fictive de achiziţie a acestui medicament.

Liliana Sgîrcitu ar fi dezvoltat şi în judeţul Constanţa un mecanism similar de fraudare a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prin intermediul a două puncte de lucru ale SC Ahmeya Pharm SRL, deschise din 12 aprilie 2013, beneficiind şi în acest caz atât de complicitatea angajaţilor şi a unor medici şi funcţionari din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa.

Reţeaua din Constanţa

În judeţul Constanţa, activitatea era coordonată de Mirela Boboc, care, sub stricta îndrumare a Lilianei Sgîrcitu, căuta să "atragă la colaborare" atât medici care să asigure reţetele fictive, cât şi funcţionari de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale şi de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa, pentru a facilita şi accelera decontarea prescripţiilor, spun surse medicale.

Astfel, în activitatea infracţională ar fi fost atraşi medicii Eugenia Muja, Mihaela Irina Mătărângă şi Elena Dumea, care au emis, în perioada iulie 2013 - februarie 2015, mai multe prescripţii despre care există suspiciunea că ar fi fictive, precum şi Maria Bănăţeanu, asistent în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, care trebuia să faciliteze şi să intermedieze accesul la medicii dispuşi să emite reţete fictive.

Anchetatorii au probe din care rezultă că reprezentanta şi angajaţii SC Ahmeya Pharm SRL s-au înţeles cu funcţionari de la CAS Constanţa să le dea informaţii despre data şi tematica unor controale efectuate la punctele de lucru ale societăţii, iar aceştia ar fi intervenit pentru ca firma să nu fie sancţionată contravenţional. Totodată, în urma anchetei s-a stabilit că angajaţi ai aceleiaşi instituţii coordonau activitatea unor societăţi comerciale ce activează în domeniul farmaceutic, utilizând informaţii obţinute în virtutea funcţiei, în scopul obţinerii de avantaje sau foloase pentru aceste firme, inclusiv prin folosirea abuzivă a funcţiei.

Transferul deţinutului

Anchetatorii au mai stabilit că decontările obţinute de SC Ahmeya Pharm SRL în baza prescripţiilor fictive s-au realizat prin introducerea în Platforma informatică din asigurările de sănătate de date informatice nereale, din reţetele fictive, fiind astfel prejudiciat bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

În timpul anchetei, procurorii au obţinut şi indicii privind comiterea unor posibile infracţiuni de corupţie, legate de un eventual transfer al deţinutului Titi Sgîrcitu din Penitenciarul Focşani într-o altă unitate, la Penitenciarul Brăila, au mai arătat sursele citate.

Ştirea iniţială

Sunt căutaţi 25 de medici şi farmacişti bănuiţi de infracţiuni economice, dare şi luare de mită, şantaj, camătă, trafic şi cumpărare de influenţă, scrie digi24.ro. Suspecţii ar fi întocmit şi decontat prescripţii medicale fictive pentru medicamente folosite în tratarea de boli incurabile, iar după introducerea cardului de sănătate ar fi eliberat prescripţii pe numele unor copii cu handicap.

Conform anchetatorilor, din grupare fac parte reprezentanţi si ‎angajaţi ai farmaciilor care activează sub sigla SC Ahmeya Pharm SRL şi medici de familie sau medici specialişti din Brăila şi Constanţa. Aceştia sunt suspectaţi că în perioada 2011-2015 au decontat fraudulos sume importante de bani din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, provocînd un prejudiciu de nouă milioane de lei.

Anchetatorii mai spun că membrii reţelei au întocmit şi decontat prescripţii medicale fictive pentru medicamente folosite în tratarea de boli incurabile, cu preţ de vânzare foarte ridicat, pe numele rudelor apropiate, iar după introducerea cardului de sănătate aceştia au eliberat prescripţii medicale pe numele unor copii cu handicap psihic, majoritatea aflaţi în plasament.

Membriii grupării sunt acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală, spălarea banilor, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fraudă informatică, fals informatic, abuz în serviciu (toate în formă continuată), precum şi de constituire a unui grup infracţional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii, camătă,trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, dare şi de mită şi şantaj.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite