UPDATE AUDIO Situaţie fără precedent: Demisii în masă la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Managerul interimar a demisionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate din medicii urgentişti de la Spitalul Floreasca din Capitală şi-au depus demisiile, riscând să blocheze întreaga activitate a celui mai mare spital de urgenţă din ţară. Motivul: lipsa de medicamente şi aparatură din spital şi limbajul suburban folosit de managerul unităţii medicale. Miercuri seară, după o discuţie cu ministrul Sănătăţii, managerul Sorin Păun şi-a înaintat demisia din funcţie.

UPDATE 23.50 Sorin Păun, managerul interimar al Spitalului Floreasca, şi-a înaintat demisia din funcţie, miercuri seară, a anunţat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, la finalul discuţiilor cu acesta. El a spus că, în cel mai scurt timp, va fi numit un nou manager interimar care să asigure buna funcţionare a acestui spital, până la organizarea concursului pentru ocuparea postului, cel târziu în luna octombrie, conform news.ro.

"În aceasta seară, doctorul Sorin Păun, managerul interimar al Spitalului Floreasca, mi-a înaintat demisia din funcţia de conducere a unităţii sanitare. În cel mai scurt timp va fi numit un nou manager interimar care să asigure buna funcţionare a acestui spital până la organizarea concursului, cel târziu în luna octombrie", a anunţat ministrul Sănătăţii, la finalul discuţii purtate, miercuri seară, la Ministerul Sănătăţii.

El a mai spus că Ministerul Sănatatii va acorda în continuare tot sprijinul Spitalului Floreasca, pentru remedierea rapidă a situaţiei.

„Dincolo de problemele de comunicare dintre doctorul Sorin Păun şi o parte a personalului din spital, nimeni nu mi-a adus la cunoşinţă elemente care să puna la îndoială onestitatea sa şi calităţile recunoscute de medic chirurg. Ministerul Sanatatii va acorda în continuare tot sprijinul Spitalului Floreasca pentru remedierea rapidă a situaţiei”, a adăugat ministrul Vlad Voiculescu.

UPDATE 22.30 Discuţiile între ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi medicii demisionari de la UPU a Spitalului Floreasca s-au încheiat după aproximativ patru ore, Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti, declarând că nu s-a ajuns la o concluzie, fiind chemat la discuţii la minister şi managerul spitalului, Sorin Păun. Opriţa a mai spus că ministrul a fost informat că peste 90 la sută din personalul de la UPU Floreasca doresc să demisioneze din cauza acestui conflict cu managerul unităţii medicale, conform news.ro. 

La rândul său, ministrul Sănătăţii a spus, la finalul discuţiilor cu medicii, că sunt două tipuri de probleme la Spitalul Floreasca - unele de comunicare şi unele  administrative, el confirmând că au existat "nişte probleme cu medicamentele", care s-au remediat între timp.

El a explicat că, din discuţiile de până acum cu medicii demisionari, pare să fie vorba despre "probleme grave de comunicare" .

La ora transmiterii acestei ştiri, la Ministerul Sănătăţii ajunsese managerul Spitalului Floreasca, pentru discuţii cu Vlad Voiculescu. Ministrul a spus că după discuţiile cu managerul Spitalului Floreasca va trebui găsită repede o soluţie.

"Vorbim de probleme contabile şi probleme de comunicare, probleme majore de comunicare. (…) Spitalul are o importanţă strategică pentru noi. Sper să am o decizie cât mai curând. Managerul tocmai a intrat. Voi discuta acum", a arătat Vlad Voiculescu.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri seară, la TVR, că nu a văzut încă "justificarea" demisiilor de la Spitalul Floreasca şi i-a cerut ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, "să clarifice" situaţia.

-ŞTIREA INIŢIALĂ-

Situaţie fără precedent la Spitalul Floreasca din Capitală după ce 17 medici de la Unitatea de Primiri Urgenţe-SMURD au demisionat în bloc, invocând „presiunea psihologică” pe care managerul interimar Sorin Păun o face asupra lor. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, i-a invitat pe demisionari la discuţii activitatea întregului spital riscând să fie pusă pe butuci.

Oficialul a recunoscut că era la curent cu situaţia gravă de la Spitalul Floreasca, pe care a încercat să o medieze de două ori în ultimele săptămâni, mărturisind ieri că nu se aştepta ca situaţia să degenereze. „Au existat două întâlniri convocate de mine, senzaţia mea e că lucrurile merg într-o direcţie bună, dar nu a fost aşa. Dacă acuzaţiile aduse de medici de confirmă acest lucru este inacceptabil”, a mai spus ministrul Sănătăţii, făcând referire la mai multe filmuleţe apărute pe internet din care reiese că managerul spitalului, Sorin Păun, le-ar vorbi urât angajaţilor.

Ar putea urma alte demisii

Butoiul cu pulbere stă însă să explodeze, după cum a confirmat doctorul Bogdan Opriţa, şeful UPU-SMURD care, după ce a semnat cele 17 demisii depuse de doctori ieri în jurul prânzului, a declarat, pentru „Adevărul”, că are alţi colegi care l-au anunţat telefonic că vor să procedeze la fel. Pus în situaţia de a-i lăsa pe pacienţi fără asistenţă de urgenţă la cel mai mare spital de profil din Capitală, Vlad Voiculescu i-a chemat ieri la negocieri pe toţi cei 17 medici demisionari, în speranţa că va reuşi să-i convingă să renunţe la gestul lor. La discuţii a fost chemat şi managerul interimar Sorin Păun. Acesta din urmă a subliniat însă că niciuna din demisiile celor 17 medici nu are vreo motivaţie anume.

„Când mă trezesc cu mai multe demisii, nu pot vorbi în colectiv ci cu fiecare în parte. În demisii nu se regăseşte motivul”, a explicat Sorin Păun, menţionând că regulamentul intern al spitalului nu a fost respectat. „În perioada următoare vor fi mai multe anunţuri de angajare”, a comentat actualul şef al unităţii sanitare, despre care medicii demisionari spun că nu manageriază corespunzător activitatea UPU-SMURD.

„Domnul manager, când are o problemă cu noi, recurge la tot felul de măsuri de intimidare, suntem chemaţi în biroul dumnealui să dăm tot felul de note explicative. Practic, ni se pune pumnul în gură pentru orice lucru minor. Noi am ajuns la concluzia că nu ne putem desfăşura activitatea şi am decis să ne înaintăm demisia, să ne găsim de muncă în altă parte”, a declarat un medic urgentist de la Spitalul Floreasca din Capitală.

Acuzaţii grave la adresa managerului

Acesta a explicat că medicamentele şi materialele sanitare lipsesc cu desăvârşire şi că nu de puţine ori cadrele medicale au fost nevoite să scoată bani din buzunar pentru a le cumpăra. „Ne-am confruntat cu lipsa medicamentelor la nivelul spitalului Floreasca. Am făcut referate, conducerea spitalului ne-a spus că s-au pierdut hârtiile. Reacţia noastră este o reacţie pe care am vrut să o avem de acum câteva luni.
Problema de fond este managementul defectuos. Nu gărzile sunt problema noastră, ci felul în care suntem trataţi şi lipsurile care ne afectează activitatea”, a arătat un alt medic, precizând că elicopterele SMURD nu vor mai putea fi folosite după ce ei ies din preaviz.

Doctorii de la Floreasca au găsit sprijin din partea colegilor de breaslă. Nu doar federaţia SANITAS s-a arătat solidară cu ei, ci şi colectivul Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală. „Considerăm că acest gest atrage atenţia asupra realităţii dure din sistemul sanitar”, se arată într-un mesaj transmis de aceştia.
 
Oficial: „Managerul vrea să scape de aceşti oameni”

Pe de altă parte, oficiali din sistemul sanitar, care ştiu foarte bine situaţia de la Floreasca, dar care au dorit să-şi păstreze anonimatul, au explicat, pentru „Adevărul”, că problemele de la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Floreasca sunt mai vechi. „Impresia mea este că managerul vrea să scape de aceşti oameni, îi pune să facă referate pentru orice mănuşă cer. În plus, nu vrea să semneze primirea unor aparate care vin prin Banca Mondială şi sunt special venite pentru UPU-Floreasca. Practic, vrea să rupă activitatea SMURD de spital. Ideea e că aceşti medici ar găsi mâine loc de muncă în orice alt spital”, au arătat oficialii.

La UPU-SMURD Floreasca lucrează 33 de medici, dintre care două doctoriţe au contractele suspendate, fiind în concedii de creştere a copilului, iar alţi doi medici sunt angajaţi cu jumătate de normă.

Alianţa Medicilor susţine protestul de la UPU Floreasca

Totodată, Alianţa Medicilor a anunţat, miercuri seară, că susţine protestul medicilor de la UPU-SMURD a Spitalului de Urgenţă Floreasca arătând că democraţia nu există în spitalele din România, iar şefii aplică puterea discreţionară în condiţiile unui hăţiş legislativ care le permite să interpreteze actele normative aşa cum doresc.

"La urma urmei, totul trebuie să înceapă de undeva. Începe cu una dintre cele mai mari probleme din sistem: problema puterii discreţionare. Din păcate, aşa stau lucrurile în Sănătate. Sunt două categorii: şefii şi restul. Şefii care iau decizii pentru care nu dau nimănui socoteală şi restul, care trebuie să facă imposibilul. Şefii care nu trebuie să răspundă solicitărilor subordonaţilor, dar care îi pot trage la răspundere în orice moment. Şefii care întotdeauna, în hăţişul legilor şi regulamentelor din sistem, îşi găsesc negreşit legile favorabile pe care le interpretează cum doresc, făcând oficiul de judecător, procuror şi juriu, fiindcă democraţia încă nu a apărut şi în spitalele din România”, susţine Alianţa Medicilor.

Reprezentanţii organizaţiei profesionale spun că la Floreasca comportamentul de acest tip a declanşat revolta. Mai grav, arată Alianţa Medicilor, acest tip de atitudine este întâlnit în aproape toate spitalele.

"Toată lumea se întreabă de ce medicii tac. Medicii tac fiindcă trăiesc încă în dictatură – Oferiţi-le democraţie şi vor vorbi! Medici, susţineţi protestul, dacă vă doriţi libertate!”, susţin reprezentanţii Alianţei Medicilor.

Aceştia îi îndeamnă şi pe pacienţi să susţină protestul medicilor deoarece situaţia din spitale îi afectează în principal pe ei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite