Demisia lui Vasile Blaga şi consecinţele ei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Punerea sub control judiciar rapid urmată de demisia din funcţia de co-preşedinte al PNL a domnului Vasile Blaga poate să reprezinte o adevărată catastrofă pentru partid.

Nu e vorba numai despre deficitul de imagine înregistrat de PNL. Un partid care până miercuri la prânz se putea lăuda că, spre deosebire de PSD, principalul său concurent electoral, i-a eliminat demult din organele de conducere ale formaţiunii pe liderii corupţi ori doar suspectaţi de practici necinstite. Faptul că dl. Blaga a avut şi înţelepciunea, şi bunul simţ de a-şi da demisia de la vârful PNL invocând prevederile Codului de integritate, are, fără doar şi poate, o anumită importanţă, dar nu curăţă cu totul pata imensă de pe blazonul liberal.

Mai grav este însă faptul că această colosală lovitură de teatru intervine cu puţină vreme înainte de începerea campaniei electorale de care era direct răspunzător chiar d-nul Blaga. Unanim recunoscut drept un expert în domeniu. Tare mi-e teamă că PNL-ul îi va fi greu să îi găsească d-lui Blaga un înlocuitor de un calibru comparabil. Căutarea se va dovedi mai dificilă chiar decât aceea a unui succesor la postul de co-preşedinte pentru care sunt mai mult ca sigur că există mulţi doritori.

Deşi circulă pe piaţă ipoteze în conformitate cu care toate atribuţiile de conducere i-ar putea reveni în totalitate d-nei Alina Gorghiu, părerea mea e că nu va fi aşa. Liderii fostului PDL sunt oameni orgolioşi şi e greu de crezut că vor ceda cu totul frâiele noului lor partid. Cu atât mai mult cu cât fuziunea nu e terminată nici faptic, nici organizaţional, nici mai ales la nivelul relaţiilor de la om la om.

Există pe mai departe o concurenţă tacită între cele două componente ale marelui PNL. Organizarea în grabă a unui congres al cărui rost ar fi acela de a rezolva problema ridică mari semne de întrebare tocmai fiindcă el s-ar putea transforma pe neaşteptate într-o tribună de la înălţimea căreia nu e exclus să răbufnească nenumărate nemulţumiri. Probleme cunoscute, dar a căror soluţionare a fost amânată de tandemul Gorghiu- Blaga până după alegeri. Viaţa pare să vrea acum cu totul altceva.

Necazul mare cât casa intervenit în curtea PNL pică prost cu atât mai mult cu cât se pare că partidul se afla în negocieri destul de înaintate în vederea stabilirii unei colaborări post-electorale cu noul USR. O colaborare al cărei rost ar fi acela de a reprezenta o alternativă cât mai credibilă cu putinţă la cea oferită de posibila preluare a guvernării de tripleta PSD-ALDE-UDMR.

Sunt zvonuri în conformitate cu care PNL ar fi fost pe punctul de a-l convinge pe dl. Dacian Cioloş să accepte postul de prim-ministru. Nu insist acum asupra avantajelor, oportunităţilor sau asupra minusurilor evidente reprezentate de o atare soluţie. Mă mulţumesc doar să spun că, după părerea mea, întâmplarea de azi îl va determina pe dl. Cioloş nu numai să formuleze condiţii suplimentare în absenţa îndeplinirii cărora va declina oferta.

Asta dacă nu cumva o va reevalua în întregime. Mergând până la refuz.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite