De unde vine votul decisiv cu care Kovesi a câştigat în comisia CONT
0Laura Codruţa Kovesi a câştigat „la mustaţă” bătălia cu rivalii săi, obţinând 12 voturi din partea europarlamentarilor din Comisia pentru control bugetar (CONT), cu unul în plus faţă de candidatul francez, François Bohnert, şi 11 în plus faţă de cel german, Andres Ritter, care a obţinut doar un vot.
De unde a venit votul câştigător, ne spune chiar unul dintre votanţi:
„Am votat ultimul, întrucât - deşi nu sunt membru al CONT - l-am înlocuit pe un coleg neamţ din PPE, pe care-l cheamă Zeller şi e, de aceea, la capătul listei. Ţinând seama de rezultatul final - 12 voturi pentru LCK, 11 pentru candidatul francez şi unul pentru cel din Germania - aş putea zice că am avut votul decisiv :)!”, scrie europarlamentarul Cristian Preda pe blogul său.
Ce nu s-a văzut la televizor când a fost audiată LCK
De altfel, acesta a povestit câteva picanterii, care nu s-au văzut la televizor, inclusiv cele legate de exprimarea greşită a doamnei Grapini, corectată de un străin care ştia mai bine decât domia sa limba română.
„Aş menţiona, întâi de toate, remarca unui coleg din Luxemburg, care ştie binişor română şi care stătea chiar lângă mine. Când a auzit că Grapini o întreabă pe LCK „ce veţi face ca şi şef?”, a corectat-o imediat. „se zice: ca şef, nu: ca şi şef!”. Din fericire, pentru limba română, eminenta lingvistă nu l-a auzit.
Al doilea lucru e zâmbetul de pe buzele unei colege din Italia când LCK a pronunţat numele lui Giovanni Falcone, pentru a sublinia că datoria unui procuror e să aplice legea. Iar italianca e chiar fiica unuia dintre părinţii fondatori ai Uniunii noastre.
Am reţinut, în al treilea rând, replica unei deputate malteze la adresa acelei socialiste din Spania care i-a cerut Laurei-Codruţa Kovesi să răspundă în engleză. Colega mea din Malta a întrebat-o: „dar tu n-ai vorbit în limba ta maternă?”. În fine, Kovesi i-a răspuns în engleză şi i-a explicat că i-ar putea vorbi şi-n franceză”, mai scrie europarlamentaruil român.
Miercuri la ora 12.00, urmează votul Comisiei LIBE, care e comisia decidentă.
Dacă cele două comisii vor avea rezultate diferite, liderii acestora vor negocia. Comisia LIBE este condusă de britanicul Claude Moraes, iar comisia CONT de germana Ingeborg Grassle, de la popularii europeni.