De ce nu scriu de Roşia Montană...
0De ce nu scriu de Roşia Montană? Păi e simplu: Acţiunea 2012 are asumat un singur mesaj: Unirea Basarabiei cu România şi în acest sens există decizia anterioară de a nu se trata nici un alt subiect în numele organizaţiei. Prezenţa mea pe acest blog este în calitate de reprezentant al Acţiunea 2012 şi deşi de multe ori punctul meu de vedere nu este al platformei, tratez doar subiecte care au legătură cu promovarea mesajului asumat.
Despre faptul că actualul guvern riscă să arunce România într-o nouă revoluţie am scris într-un articol precedent, atunci când afirmam că există două mişcări civice importante în România şi pe care clasa politică le neglijează : Salvaţi Roşia Montană şi Basarabia e România. Afirmam atunci, în contextul protestelor din Turcia, că cele două de mai sus vor genera o reacţie similară. Ştiu ce se află în spatele unei mişcări civice de tipul Roşia Montană şi ştiu că vorbim de intelectuali, de oameni pregătiţi, de persoane care îşi duc obiectivul până la capăt indiferent de consecinţe. Clasa politică din România e ruptă total de realităţile străzii, de obiectivele pe care poporul român şi le-a asumat.
Punctul meu de vedere se poate uşor vedea de pe pagina mea de Facebook. Punctul meu de vedere reprezintă punctul de vedere al majorităţii membrilor, marea lor parte fiind în stradă pentru a susţine democraţia din România. Mare parte din activiştii Roşia Montană sunt comuni cu cei ai campaniei Basarabia e România. Dar cum în Acţiunea 2012 există diversitate de opinii legate de alte subiecte decât de Basarabia, nu ne permitem abordarea altor teme şi nici nu dorim acest lucru. Acţiunea 2012 e doar Basarabia e România tot aşa cum Salvaţi Roşia Montană e un proiect cu identitate proprie şi cu organizatori proprii şi pe care îi felicit. La noi unii sunt Republicani iar alţii Monarhişti, unii sunt pro-Roşia Montană, alţii sunt anti-Roşia Montană, unii sunt pentru libertatea minorităţilor sexuale,alţii se opun, unii sunt de dreapta, alţii sunt de stânga, unii sunt ortodoxi, alţii sunt catolici. Ceea ce ne uneşte este soarta celor peste trei milioane de români de dincolo de Prut.
Cred că e o problemă de timp până când vor ieşi la iveală dedesupturile acestui proiect şi care se referă la o acţiune de subminare a statului român şi a statului de drept. Presa străină scrie deja de acest lucru şi în curând vor apărea presiuni din Uniunea Europeană pentru a se descoperi ascunzişurile acestui proiect.
Vorbim de un act de corupţie de care serviciile de informaţii ar fi trebuit să se ocupe. Vorbim de încercarea de manipulare grosolană a opiniei publice, vorbim de suprimarea presei prin coruperea acesteia, vorbim de cumpărarea tuturor partidelor politice. Cel mai probabil că vorbim de corupţie la cel mai înalt nivel şi pe toate structurile de reprezentare. Poate vom afla cum, cine, cât... Politicienii au ordine de partid pentru a lua anumite poziţii publice deşi mulţi din ei se opun proiectului.
Am scris de Roşia Montană atunci când nimeni nu a scris. Acum scriu şi alţii şi e bine că se face acest lucru.
Vă recomand articolul scris acum câteva luni: Turcii au demonstrat de ce Roşia Montană nu se va realiza niciodată!. Nu era o ameninţare ci o premoniţie bazată pe o anumită experienţă şi cunoaştere a celor care se opun proiectului. Recunosc că nu mă aşteptam ca întreaga clasă politică să fie cumpărată de aceşti investitori strategici(să declari un obiectiv de interes naţional pentru câteva sute de locuri de muncă este o prostie; există companii româneşti care oferă câteva mii de locuri de muncă iar patronii lor se află în închisoare- păi era să nu respectăm legea pentru câteva locuri de muncă?; două miliarde revin statului român?- păi cu 20 ne-am împrumutat recent iar ei nu mai sunt).
P.S. Duminică seara l-am văzut pe Nicuşor Dan cum a sărit şi a strâns în braţe un tânăr pe care jandarmii încercau să îl ridice pentru simplul motiv să dorea să se exprime liber. Îl felicit pentru acest lucru. Libertatea se ia, nu se oferă.
Felicitări societăţii civile pentru modul în care s-a mobilizat. De fapt cu Roşia Montană începe adevărata Democraţie din România. Va mai fi România la fel de acum înainte? Vă asigur că Nu.
Felicit de asemenea Academia România, Biserica Ortodoxă şi cea Catolică din România care au luat o poziţie clară şi publică de opoziţie. De fapt vorbim deja de o luptă între clasa politică pe de o parte şi societatea civilă, mediul academic şi universitar, biserică de cealaltă.