De ce nu-l ajută pe Liviu Dragnea amânarea deciziei Curţii Constituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul PSD ar fi avut nevoie de o decizie favorabilă astăzi din partea Curţii Constituţionale în cazul contestaţiei formulate de Florin Iordache pe tema completelor de trei judecători de la ICCJ, şi nu de o amânare până pe 19 aprilie. Asta pentru a scăpa de condamnarea în primă instanţă în dosarul angajărilor fictive. În acest dosar, Liviu Dragnea şi-ar putea afla sentinţa luni, 15 aprilie când are loc ultimul termen.

Curtea Constituţională a amânat joi pentru data de 19 aprilie una dintre cele mai aşteptate decizii ale anului, care l-ar fi putut scăpa pe liderul PSD de o posibilă condamnare în dosarul angajărilor fictive. 

O decizie favorabilă a CCR joi ar fi anulat sentinţa de condamnare la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, pronunţată pe fond şi ar fi dus la reluarea judecăţii. 

În acest context, ulterior cel mai probabil ar fi intervenit termenul de prescripţie a infracţiunilor de care este acuzat şi liderul PSD ar fi scăpat de acest dosar.

Luni, 15 aprilie este programat ultimul termen în dosarul angajărilor fictive, iar dacă liderul PSD nu găseşte o strategie de a amâna procesul, instanţa ar putea rămâne în pronunţare. Tot la termenul de luni, completul de 5 se va pronunţa asupra aceleiaşi speţe, a completelor de 3 judecători, în contextul în care avocaţii lui Dragnea au cerut instanţei anularea condamnării dată de primul complet. În această privinţă, jurisprudenţa ÎCCJ este destul de clară, existând alte două speţe identice, respinse de judecătorii Curţii Supreme.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, la sfârşitul lunii trecute a sesizat CCR cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Curtea Supremă, pe motiv că instanţa supremă nu a format complete specializate pentru a judeca dosarele de corupţie, aşa cum cere Legea 78/2000.

Prin această sesizare, Florin Iordache a preluat efectiv strategia apărării formulată în instanţă de avocaţii lui Liviu Dragnea care cer anularea sentinţei de condamnare dată pe fond, pe motiv că sentinţa nu a fost dată de un complet specializat, aşa cum prevede articolul 29 din Legea 78/2000. Miercuri, Iordache a negat orice legătură sau coincidenţă între sesizarea făcută de el şi procesul penal al liderului PSD.

Dosarul angajărilor fictive, unde Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare în primă instanţă, se apropie de final, luni, 15 aprilie fiind programat ultimul termen. La termenul anterior, atunci când liderul PSD trebuia să fie audiat, acesta a lipsit după ce a invocat motive de sănătate.

Florin Iordache a susţinut miercuri în faţa judecătorilor CCR că, în contextul în care „ÎCCJ a refuzat să constituie secţii specializate pentru infracţiuni de corupţie, aşa cum prevede legea adoptată de Parlament”, conflictul de natură constituţională este unul evident. 

Şefa Curţii Supreme a precizat că, în contextul în care majoritatea dosarelor de pe rolul instanţei supreme privesc infracţiunile de corupţie, formarea completelor specializate ar echivala cu numirea directă a judecătorilor care judecă aceste dosare. „La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, toţi judecătorii sunt specializaţi în materie de corupţie, în virtutea legii. Au fost ani în care dosarele judecate de Instanţa Supremă au fost 100% dosare de corupţie şi alţi ani în care proporţia a fost de 80%. Ni se cere acum să punem cu mâna judecatorii care vor judeca dosarele de corupţie”, a susţinut magistratul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite