De ce a fost condamnat deputatul Cătălin Rădulescu, preşedintele PSD Diaspora, acuzat de dare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Catalin Radulescu
Deputatul Catalin Radulescu

Lipsa antecedentelor penale, cariera profesională şi implicarea sa în activitatea parlamentară au fost motivele pentru care deputatul PSD Cătălin Rădulescu a primit o condamnare la un 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare pentru acte de comerţ, incompatibile cu funcţia şi dare de mită. Parlamentarul este celebru după ce a criticat-o pe şefa DNA, Laura Codru'a Kovesi, şi s-a contrat cu poliţistul Marian Godină pe tema radarelor.

Deputatul PSD Cătălin Marian Rădulescu a fost condamnat, pe 30 martie, de Înalta Curte, la un 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare pentru că a administrat o firmă, acţiune incompatibilă cu funcţia, şi pentru dare de mită. Judecătorii au decis condamnarea deputatului la 1 an şi 6 luni de închisoare pentru efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia şi la un an de închisoare, pentru dare de mită. După contopire, pedpeasa finalăa  fost de 1 an şi 6 luni. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată la Completul de cinci judecători de la aceeaşi instanţă. Rădulescu este presedinte PSD Diaspora şi vicepresedinte PSD Piteşti.

„Având în vedere întregul material probator administrat în cauză, Înalta Curte reţine că fapta inculpatului Rădulescu Cătălin Marian care, la data de 27 august 2013, a promis oferirea sumei de 10.000 lei martorului Adam Marian, reprezentant al SC Dedeman Piteşti, pentru ca acesta să nu ridice obiecţiuni privind calitatea lucrărilor efectuate la parcarea magazinului Dedeman, atribuită societăţii Concordia Con. Strade SRL prin contractul nr.726/08.08.2013 şi, să semneze procesul verbal de recepţie al lucrării nr. 4 din 27 august 2013, fără reducerea devizului cu suma de 50.000 lei pentru lucrările neconforme din punctul de vedere al calităţii, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de dare de mită, prev. de art. 255 Cod penal anterior rap. la art.6 din Legea nr. 78/2000”, a motivate Curtea Supremă infracţiunea de dare de  mită de care a fost găsit vinovat parlamentarul

De ce a primit o condamnare cu suspendare

Magistraţii au motivat de ce l-au condamnat la o pedeapsă cu suspendare: „Pronunţarea condamnării constituie un avertisment suficient pentru acesta, chiar fără executarea pedepsei în regim privativ de libertate, neexistând date că acesta ar fi predispus la a comite alte fapte ilicite iar obligaţiile stabilite de instanţă vor conduce la schimbarea atitudinii inculpatului faţă de valorile sociale şi exigenţele legii penale”.

Magistraţii au arătat că la aprecierea gradului ridicat de pericol social al infracţiunilor comise de către Rădulescu, instanţa nu se raportează doar la natura acestora, „ci are în vedere şi amploarea activităţii infracţionale desfăşurată de inculpat, care prezintă elementele constitutive a două infracţiuni de corupţie, aflate în concurs real, modalitatea concretă în care acesta a acţionat, eforturile pentru realizarea scopului infracţional, precum şi urmarea produsă prin săvârşirea faptelor, prin care au fost afectate relaţiile sociale privind corectitudinea, onestitatea unui funcţionar în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu dar şi  autoritatea, prestigiul instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea persoana obligată să se abţină de la numite activităţi, din care şi inculpatul făcea parte”.

Curtea Supremă a arătat că deşi Rădulescu nu a recunoscut comiterea faptelor astfel cum au fost reţinute în actul de sesizare şi „constatate de instanţă în baza probatoriului administrat”, analizând circumstanţele personale ale acestuia, cu referire la lipsa antecedentelor penale, cariera profesională şi implicarea sa în activitatea parlamentară, conduita bună în cadrul comunităţii din care face parte, apreciată ca atare şi prin votul acordat la alegerile parlamentare, nivelul de instrucţie (fiind de profesie medic), conduita sa procesuală de se prezenta de fiecare dată în faţa instanţei, cu excepţia acelor situaţii care l-au pus în imposibilitate obiectivă de a participa la proces, „Înalta Curte apreciază că, deşi nu se justifică reţinerea lor ca circumstanţe atenuante în favoarea inculpatului, ele vor fi avute în vedere în procesul individualizării judiciare a pedepselor ce vor fi aplicate acestuia”.

Acuzaţiile procurorilor DNA

Deputatul PSD Cătălin Marian Rădulescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în aprilie 2014, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de efectuare de operaţiuni financiare că acte de comerţ incompatibile cu funcţia şi dare de mită.
 
În perioada ianuarie 2013 - februarie 2014, deputat fiind, Cătălin Marian Rădulescu s-a ocupat şi de administrarea şi controlul societăţii comerciale SC Concordia Con Strade fiind astfel incompatibil cu funcţia de demnitar.
 
Procurorii mai susţin că la 27 august 2013, Marian Rădulescu, în cadrul unei întâlniri cu un manager de proiect, privind construirea unei parcări pentru un supermarket din Piteşti, i-a promis acestuia suma de 10.000 lei. În schimbul banilor, funcţionarul trebuia să semneze procesul verbal de recepţie, fără reducerea devizului cu suma de 50.000 lei pentru lucrările prost executate.

Rădulescu, despre Kovesi: „Să-şi vadă de treaba dânsei”

Cătălin Rădulescu a ajuns cunoscut prin declaraţiile sale. Imediat după condmnare el a criticat dur propunerea procurorului şef Laura Codruţa Kovesi privind pierderea funcţiilor pentru demnitarii şi aleşii condamnaţi penal pentru corupţie, afirmând că aceasta trebuie „să-şi vada de treaba dânsei”, nu se facă politică.
„Dar doamna Kovesi în ce calitate vorbeşte despre politică? Doamna Kovesi să-şi vadă de treaba dânsei acolo la DNA, să facă bine să găsească soluţii să nu mai fie făcute dosare pe interceptări telefonice, cum a fost dosarul meu în totalitate, de exemplu, să modifice Codul Penal împreună cu Ministerul Justiţiei, ca oamenii să fie cercetaţi pe probe şi nu pe suspiciuni, ca în orice ţară din Europa şi să nu mai fie luaţi în arest preventiv, că nu au de ce, nu sunt violenţi, sau luaţi cu cătuşe, cum sunt femeile, mai nou bătrânelele sau primăriţele”, a spus Rădulescu, solicitat să comenteze propunerile lui Kovesi.

Deputatul PSD consideră că procurorul şef al DNA „şi-a depăşit de mult atribuţia pe care o are” şi ar trebui să se ocupe de anchete, nu de politică. Rădulescu afirmă că declaraţiile acesteia demonstrează că şefa DNA a realizată că instituţia „s-a transformat în poliţie politică”.

„Politica, Constituţia nu o face dânsa. Atât timp cât un om nu este condamnat definitiv şi irevocabil în ultima instanţă, care înseamnă CEDO, că probabil a uitat că există şi CEDO, nu poate să declare astfel de prostii pe care le spune la televizor”, a mai spus deputatul.

Cearta cu Marian Godina

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a scris, în aprilie 2016, pe Facebook că, după Paşte, va iniţia un proiect legislativ pentru desfiinţarea radarelor formate din echipaje de Poliţie, spunând că s-a săturat de agenţii „pândari” şi „şpăgari” care „stau ascunşi ca şobolanii” pentru a-i amenda pe români, postarea sa având mai multe greşeli gramaticale.

"Voi iniţia imediat dupa paşte o iniţiativă legislativă de desfiinţare a radarelor formate din echipaje de Poliţie. M-am saturat, şi cred că toţi românii s-au săturat, de aceşti pândari, care în loc să aibă rol de prevenţie ca în orice stat civilizat şi european, stau ascunşi ca nişte şobolani, ca să dea amenzi şi să penalizeze românii, având salarii din banii noştrii ai românilor", scrie deputatul.

Godină: „Este ruşinos”

Poliţistul Marian Godină i-a răspuns deputatului Cătălin Rădulescu. Godină i-a atras atenţia demnitarului că postarea sa de pe Facebook este plină de greşeli gramaticale şi spune că este ruşinos ca, în România, „persoane care nu ştiu să scrie corect să poată iniţia legi”.

„Domnule deputat, sunt convins că o asemenea postare vă va aduce mulţi susţinători. Dar ce aţi spune dacă aţi iniţia o lege care să facă imposibilă ocuparea unei funcţii de deputat de către o persoană care scrie «paşte», cu «p» mic, «noştri» cu doi «i» şi «nici-un» cu cratimă? Nu de alta, dar mie, miliţian pândar, care îmi iau salariul degeaba şi nu am "nici-un" rol, mi se pare ruşinos ca, în România, persoane care nu ştiu să scrie corect să poată iniţia legi. E «decât» o sugestie”, scrie poliţistul Marian Godină pe contul său de Facebook.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite