UPDATE Cutremur în Nepal. Cei patru alpinişti români surprinşi pe Everest „sunt bine“, informează MAE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de patru români se afla în munţii Himalaya în momentul în care cutremurul cu magnitudinea de 7,9 pe scara Richetr din Nepal a declanşat o avanlanşă de proporţii pe cei mai înalţi munţi din lume. 14 alpinişti au murit, însă niciun român nu se află printre ei, potrivit informaţiilor disponibile la această oră.

UPDATE 10.12 Ministerul român al Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile care nu sunt necesare în Nepal şi în regiunile învecinate din India.

În acest context, în Nepal este declarată stare de urgenţă, urmare a seismului de 7,9 grade pe scara Richter, înregistrat la 25 aprilie 2015. Sunt afectate, în special, capitala Kathmandu şi oraşul Phokara, unde se înregistrează numeroase victime şi importante pagube materiale, iar în zonele montane există pericolul unor avalanşe şi alunecări de teren. În localităţile menţionate, este afectată major infrastructura de alimentare cu energie electrică şi cea de comunicaţii, precum şi reţeaua de Internet, se arată într-un comunicat al MAE.

 UPDATE 8.18 Ministerul român de Externe a informat, sâmbătă seara, că toţi cei 10 cetăţeni români, şase turişti şi patru alpinişti, identificaţi în Nepal, unde s-a produs un seism cu magnitudinea 7,9, sunt "bine". 

Vicepreşedintele Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă a informat că doi alpinişti români, aflaţi pe versant în momentul producerii avalanşei provocate de cutremur, "sunt bine şi în prezent se află în tabăra numărul 1 din Nepal", potrivit unui comunicat MAE cu informaţii actualizate la ora 21.00, ora României, în legătură cu situaţia cetăţenilor români din Nepal.

Familiile celor doi au fost informate de acest lucru de liderul grupului de expediţie, mai anunţă MAE, precizând că cei doi alpinişti fac parte din grupul de patru care s-a aflat pe versant în momentul producerii avalanşei. Până acum, nu se reuşise stabilirea unui contact cu ei, în timp ce despre ceilalţi doi se ştia din cursul zilei că sunt în siguranţă. 

MAE informează că, până în prezent, au fost identificaţi în Nepal 10 cetăţeni români, şase turişti şi cei patru alpinişti menţionaţi, şi că toţi "sunt bine".

Cei patru alpinişti români aflaţi într-o expediţie pe muntele Everest, în timul producerii unei avalanşe, sunt Alex Găvan, Teofil Vlad, Justin Ionescu şi Zsolt Torok.


Ministerul de Externe transmite că doi dintre cei patru alpinişti aflaţi pe Everest sunt în siguranţă. Este vorba despre alpiniştii Alex Găvan, Teo Vlad, Justin Ionescu şi Zsolt Torok.

„Misiunea diplomatică din India are în continuare în atenţie situaţia unui grup de patru alpinişti români aflaţi într-o expediţie în regiune, urmărindu-se cu prioritate contactarea acestora şi stabilirea situaţiei lor după producerea cutremurului. Din informaţiile disponibile de la Ambasada României la New Delhi, doi dintre cei patru alpinişti sunt în siguranţă, acest lucru fiind confirmat şi de reprezentantul Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă, cu care structura specializată din MAE ţine legătura în permanenţă", se arată în comunicat, cu precizarea că aceste informaţii au fost actualizate la ora 18.00, ora României.

Două cutremure puternice, cu magnitudini de 7,9 şi, respectiv, 6,7 grade, s-au produs sâmbătă dimineaţă în munţii Himalaya, la circa 80 de kilometri nord-vest de capitala Nepalului, oraşul Kathmandu.

Tabăra de pe Everest, afectată de cutremurul din Nepal

Tabăra de bază de pe Muntele Everest a fost grav avariată de avalanşa provocată de cutremurul cu magnitudinea 7,9. Alpinistul americano-britanic Daniel Mazur a anunţat că tabăra de bază a fost „grav avariată“ şi echipa sa este blocată. „Vă rog, rugaţi-vă pentru toată lumea“, a scris el pe Twitter.

O echipă militară indiană a găsit 18 trupuri pe Everest, a declarat un purtător de cuvânt al armatei citat de Reuters, deşi Ministerul Turismului din Nepal a confirmat doar 10 morti. Purtătorul de cuvânt Gyanendra Shrestha a spus, însă, că numărul acestora ar putea creşte şi că avalanşa a îngropat o parte din tabăra de bază. Acesta a adăugat că două corturi erau pline cu răniţi. Oficialii ministerului estimează că cel puţin 1.000 de alpinişti erau în tabăra de bază în timpul cutremurului.

Printre victime nu se află niciun român. Alex Găvan este teafăr şi s-a implicat în operaţiunile de salvare: „Există un timp pentru a acţiona şi un timp pentru a vorbi. De această datăa suntem în prima situaţie. Orice declaraţie făcută în această situaţie nu poate nici să îi aducă înapoi pe cei care au murit şi nici să îi ajute pe toţi cei care sunt acum într-o situaţie de urgenţă. În acest moment, îngerii păzitori sunt elicopterele, care sunt aşteptate mâine la prima oră, dacă vremea permite, precum şi toţi cei care vor avea grijă de cei răniţi în această noapte. Orice alte cuvinte ar însemna pentru mine o lipsă de respect faţă de marea amărăciune şi marea durere pe care le trăiesc oamenii. Acesta este un timp al acţiunii, este mesajul transmis de Alex Găvan. 

Ministerul de Externe a reuşit să stabilească, prin intermediul familiilor din România, legătura cu cei doi români aflaţi în zona afectată de cutremur şi care erau căutaţi încă de dimineaţă, aceştia fiind în afara oricărui pericol. Ambasada României la New Delhi a contactat telefonic doi cetăţeni români care se află în Nepal pentru un circuit turistic şi care îşi anunţaseră prezenţa în regiune, situaţia acestora nefiind afectată de cutremur.

image

Mesajele românilor de pe Everest

„Tabăra de la baza Everestului - cutremur uriaş - avalanşă de pe Pumori“ a scris pe Twitter alpinistul român Alex Găvan, care se află în regiune. „Alergând pentru viaţă din cortul meu. Nevătămat. Multe multe persoane se află pe munte“, a adăugat Găvan.

Şi alpinistul român Teo Vlad a confirmat că se află în Tabăra Avansată de pe faţa Nordică a muntelui, în cadrul expediţiei Everest 2015 Expedition – Teo Vlad.

„S-a simţit cutremurul, dar sunt bine. S-a format o mare crevasă în zona North Col. Chinezii vor coborî în câteva zile de pe munte. Eu voi coborî mâine în Tabăra de Bază”, a transmis telephonic alpinistul.

Una dintre echipele ce se află în Tabăra de Bază Avansată Nordică a Everestului, acolo unde ar trebui sa fie si Teo Vlad, a transmis pe Facebook: "25 aprilie - Update de la Liderul Expediţiei - Am simţit cutremurul pe partea nodică, dar nu am suferit pagube şi echipa este în siguranţă".

“În ceea ce îi priveşte pe alpiniştii români aflaţi pe faţa nepaleză a muntelui, Justin Ionescu si Zsolt Torok, nu avem încă informaţii confirmate. Este foarte posibil ca Daniel Mazur să se fi aflat totuşi în Tabăra de Bază în momentul producerii avalanşei. Sperăm că cei doi români sunt bine şi aşteptăm veşti, a declarat într-un comunicat”, Asociaţia Română pentru alpinismşi explorare.

Misiunea diplomatică a anunţat că a contactat telefonic „doi cetăţeni români care se află în Nepal pentru un circuit turistic“, care îşi anunţaseră prezenţa în regiune, situaţia acestora nefiind afectată de cutremur. Totodată, este în legătura cu familia din România a unui alt cetăţean care se află în regiunea afectată.
 
MAE precizează că „atât Ambasada României la New Delhi, cât şi Consulatul Onorific al României din Nepal menţin legătura permanentă cu autorităţile locale şi monitorizeaza evoluţia situaţiei din regiunea afectată, fiind pregătite să acorde asistenţă consulară de specialitate“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite