Curtea Supremă: „Condamnarea lui Cătălin Voicu, semnal de alarmă pentru clasa politică din România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pedeapsa primită de fostul senator Cătălin Voicu trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru reprezentanţii clasei politice din România, mesajul fiind că aceştia nu sunt mai presus de lege. Asta arată magistraţii Curţii Supreme în motivarea decizie prin care fostul parlamentar a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru corupţie.

Concret, judecătorii arată în document că pedeapsa primită de parlamentar trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru clasa politică şi că faptele de corupţie, pe care aceştia intenţionează să le comită, nu vor rămâne nepedepsite.

„Instanţa de recurs consideră că exemplul inculpatului, sancţionat prin aplicarea unor pedepse principale într-un cuantum moderat, dânduse relevanţă efectivă valorii sociale atinse, gradului ridicat de pericol social concret, ce a fost agravat prin modalităţile de săvârşire şi calitatea acestuia, dar cu executare în închisoare - trebuie să reprezinte un puternic semnal de alarmă în primul rând pentru toţi reprezentanţii clasei politice din România, cu mesajul că ei nu sunt mai presus de lege, că faptele penale şi, în particular, cele de corupţie, pe care intenţionează să le comită, nu vor rămâne nesancţionate, chiar dacă, deseori, trece un interval de timp mai îndelungat de la momentul săvârşirii lor şi până la aplicarea pedepselor, perioadă de timp de care inculpaţii nu sunt, întotdeauna, străini”, se arată în documentul instanţei.

În acest sens, magistraţii au considerat că „pedeapsa de şapte ani de închisoare aplicată lui Cătălin Voicu este proporţională cu gravitatea faptelor pentru care a fost deferit justiţiei şi de natură a contribui la reeducarea acestuia”.

În ceea ce-i priveşte pe Costel Căşuneanu şi Florin Costiniu, instanţa a apreciat că, „în raport cu poziţia pe care primul dintre ei a adoptat-o în timpul desfăşurării procesului, respectiv la contribuţia efectivă a celui de-al doilea la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă comisă de Cătălin Voicu, suspendarea executării pedepsei „este suficientă pentru atingerea scopului preventiv şi educativ”.

Însă, magistraţii precizează că prima instanţă, justificat, a reţinut că, „pe de o parte, aceştia nu aveau antecedente penale, iar pe de altă parte, că nivelul înalt de instruire pe care inculpaţii îl au nu i-a împiedicat să comită infracţiunile deduse judecăţii, dovedind un real dispreţ pentru valorile apărate de legea penală”.

Fostul senator Cătălin Voicu a fost condamnat definitiv, în aprilie 2013, la şapte ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Alături de acesta, instanţa l-a condamnat la patru ani de închisoare şi pe omul de afaceri Marius Locic. În schimb, fostul judecător Florin Costiniu şi omul de afaceri Costel Căşuneanu au primit câte patru ani de închisoare cu suspendare.

Ştiri pe aceeaşi temă:

CEDO decide ca statul român să plătească 4.500 de euro despăgubiri fostului senator Cătălin Voicu

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi ca statul român să îl despăgubească pe fostul senator PSD Cătălin Voicu cu 4.500 de euro, pentru condiţiile de detenţie din arest şi încălcarea dreptului la viaţă privată în timpul anchetei, informează Mediafax.

UPDATE Cătălin Voicu a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Marius Locic, condamnat la 4 ani, s-a prezentat singur la Poliţia Capitalei pentru a fi încarcerat

Fostul senator Cătălin Voicu a fost condamnat, luni, la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost acuzat de trafic de influenţă. Alături de Voicu, instanţa l-a condamnat la patru ani de închisoare şi pe omul de afaceri Marius Locic. Fostul judecător Florin Costiniu şi omul de afaceri Costel Căşuneanu au primit condamnări cu suspendare. Decizia este definitivă după un proces care a durat trei ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite