Curtea Constituţională va dezbate joi excepţia ridicată de Mircea Băsescu privind infracţiunea de trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Băsescu
Mircea Băsescu

Curtea Constituţională dezbate joi excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Mircea Băsescu a dispoziţiilor din Codul Penal referitoare la definirea infracţiunii de trafic de influenţă. Pentru această infracţiune, fratele fostului preşedinte a fost condamnat la 4 ani de închisoare.

Este vorba de articolul 291, alineatul 1,  din Codul Penal care defineşte infracţiunea de trafic de influenţă: ”Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.

Curtea Constituţională va dezbate joi excepţiile ridicate şi de alţi inculpaţi, judecaţi pentru trafic de influneţă, nu cea a lui Mircea Băsescu. Este vorba de excepţiile ridicate de fostul secretar de stat din ministerul Justiţiei, Ovidiu Puţura, de afaceristul Sorin Strutinsky, fostul deputat UDMR Olosz Gergely şi fostul colonel SRI, Daniel Dragomir.

Avocat: „Formularea este ambiguă”

Atunci când a ridicat excepţia, avocatul lui Mircea Băsescu susţine că articolul 291, alineatul 1 din Codul Penal privind traficul de influenţă nu este în acord cu Legea fundamentală, argumentând că în cuprinsul acestui articol se regăseşte o formulare ambiguă, care lasă loc de interpretări.

Fragmentul „lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public" a fost contestat la Curtea Constituţională de către avocatul lui Mircea Băsescu pe motiv că nu respectă Constituţia. „Statul e obligat prin Constituţie şi legile sale să aibă predictibilitate şi previzibilitate în momentul elaborării unei legi. Cetăţeanul trebuie să fie conştient de acţiunile sau inacţiunile sale în sensul că o anumită atitudine din partea sa poate contraveni legii. Expresia este ambiguă şi lasă loc de intrepreare şi arbitrariu“, a spus avocatul în faţa instanţei.

Excepţia de neconstituţionalitate a fost admisă de Curtea de Apel Constanţa în şedinţa din 22 aprilie 2016 în cadrul căreia s-a judecat contestarea deciziei din 8 ianuarie a Tribunalului Constanţa de condamnare la patru ani de închisoare a lui Mircea Băsescu pentru trafic de influenţă.

Şi nepotul lui Băsescu a ridicat excepţia

Tribunalul Bucureşti, a admis săptămâna trecută cererea avocaţilor lui Dragoş Băsescu, nepotul fostului preşedinte Traian Băsescu, de sesizare a Curţii Constituţionale, pentru sintagma „lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public" din Noul Cod Penal, referitoare la traficul de influenţă, faptă pentru care Dragoş Băsescu a fost trimis în judecată de DNA în octombrie 2015.

"Admite cererea formulată de inculpatul Băsescu Dragoş - prin apărător ales - de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia vizând dispoziţiile art. 291 Cp, respectiv neconstituţionalitatea sintagmei «lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public». Înaintează prezenta încheiere Curţii Constituţionale pentru a decide asupra excepţiei invocate", este decizia dată de Tribunalul Bucureşti.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite