Cum şi când va fi reformat serviciul secret al Poliţiei. Fostul ministru Petre Tobă, consilier la MAI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalurile de corupţie în care au fost implicaţi, în ultima vreme, şefii Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) l-au determinat pe actualul ministru de Interne, Dragoş Tudorache, să demareze reformarea acestei structuri.

În două săptămâni, Dragoş Tudorache va depune pe masa Guvernului planul de reformare a DIPI. Anunţul a fost făcut, joi, de ministru în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, reforma DIPI va urmări două principii.

Astfel, se va clarifica zona de competenţă a DIPI, pentru ca activitatea acesteia să nu se mai suprapună cu cea a altor servicii de informaţii. Pe de altă parte, Dragoş Tudorache vrea ca serviciul secret al Poliţiei să fie supus controlului parlamentar, aşa cum sunt în prezent şi celelalte structuri informative.

Potrivit unor surse din minister, una dintre variantele aflate în analiză este militarizarea structurii de informaţii.

„Am anunţat-o (reformarea DIPI - n.r.) ca pe una din priorităţi şi rămâne una dintre priorităţi. Suntem acum în analiza internă cu toate departamentele din minister care pot avea o contribuţie în definirea acestei reforme. Obiectivele mele sunt ca în două săptămâni să propun Guvernului, să propun celorlalte instituţii avizate, un prim model de reformă“, a declarat Dragoş Tudorache la conferinţa de presă.

„În primul rând, ceea ce eu vreau să fac este să clarificăm zona de competenţă a DIPI, în aşa încât să nu mai existe suprapuneri cu celelalte servicii ale statului care se ocupă de activităţi informative sau contrainformative. Este esenţial să avem o clarificare a acestor arii de competenţă. În al doilea rând, intenţia mea este să supun DIPI, sau cum se va numi ea după reorganizare, controlului parlamentar, aşa cum sunt şi celelalte servicii care lucrează în zona de informaţii tocmai pentru a avea o transparentizare şi responsabilizare faţă de parlament a acestei structuri”, a mai arătat Tudorache.

Petre Tobă, consilier la MAI

În ceea ce-l priveşte pe fostul ministru Petre Tobă, Dragomir spune că este consilier la Ministerul Afacerilor Interne, iar măsurile în cazul acestuia vor fi luate în funcţie de evoluţia anchetei penale.

„Aştept evoluţia anchetei penale care este în desfăşurare şi, în funcţie de ea, voi lua şi măsurile care, de altfel, sunt prevăzute de lege. Vom vedea cum evoluează ancheta. La acest moment, el este încadrat consilier, aşteptând rezultatul şi evoluţia anchetei”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache.

Petre Tobă, care are gradul profesional de chestor general, rămâne astfel cu statutul de poliţist, fiind ofiţer pus la dispoziţia superiorilor ierarhici.
 

Secretar de stat pe relaţia cu prefecturile, pentru pregătirea alegerilor

Tot joi, ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a anunţat că va face o propunere pentru funcţia de secretar de stat pe relaţia cu prefecturile, esenţială în pregătirea alegerilor parlamentare, precizând că speră ca până luni să aibă loc numirea.

Dragoş Tudorache a declarat că vrea ca funcţia de secretar de stat pentru relaţia cu prefecturile să fie ocupată cât mai rapid, pentru a exista un cadru cât mai bun pentru organizarea alegerilor parlamentare din 11 decembrie.

„Voi face o propunere domnului prim-ministru pentru numirea unui secretar de stat pe relaţia cu prefecturile, o funcţie care a fost vacantă de mai mult timp şi care este esenţială în pregătirea alegerilor. Sper ca luni, cel târziu, această numire să aibă loc tocmai pentru a avea ceea ce numeam, săptămâna trecută, un mic centru de comandă la nivelul MAI pentru a ţine în mână foarte bine toate aspectele care ţin de pregătirea alegerilor”, a spus Tudorache.

Ministrul Afacerilor Interne a mai spus că prefecturile au primit, joi, sumele necesare organizării alegerilor parlamentare. Tudorache a precizat că din bugetul total al MAI pentru organizarea alegerilor, de aproximativ 186 de milioane de lei, 134,6 milioane de lei sunt alocaţi prefecturilor pentru achiziţiile ce le revin, precum tipărirea de buletine de vot şi amenajarea secţiilor de votare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite