Cum promitea doctorul Mohamad Yassin eliberarea teroristului Omar Hayssam: „Trebuie să iasă din închisoare, pentru că închisoarea este pentru infractori”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omar Hayssam
Omar Hayssam

Omar Hayssam trebuie să iasă din închisoare, pentru că închisoarea este pentru infractori. Este unul dintre textele cu care doctorul Mohamad Yassin încerca să-i convingă pe cei doi fii ai teroristului să-i dea 2 milioane de lei pentru eliberarea tatălui condamnat la 23 de ani de închisoare. Yassin a fost însă acuzat de trafic de influenţă.

„Pe motiv medical. Cel puţin, eu aşa m-am gândit când am vorbit cu prietenul meu. În prima fază, în prima fază trebuie să iasă medical, că trebuie să iasă. Părerea mea este că trebuie să iasă din închisoare, pentru că închisoarea este pentru infractori. Eu ştiu că e bolnav fără să-mi spună nimeni. O altă posibilitate la momentul ăsta să nu se gândească nimeni că există. Să nu se joace nimeni, că se distruge singur”, le spunea doctorul Mohamad Yassin , celor doi fii ai sirianului Omar Hayssam, Cătălin-Khaldoun Omar şi Călin-Khaled Omar încurajându-i să-i dea bani pentru a le scoate tatăl din închisoare.

Discuţia avea loc pe 5 noiembrie 2014, iar Yassin le schiţa celor doi tineri planul prin care tatăl lor, condamnat la 23 de ani de închisoare pentru terorism, va fi eliberat din penitenciarul Rahova. În schimbul serviciului său doctorul ar fi cerut suma de 2 milioane de euro. Detaliile apar în motivarea Tribunalului Bucureşti, de condamnare a lui Yassin la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă.

În acelaşi dosar, complicele doctorului, Fadel Tahli a fost condamnat la doi ani şi şase luni cu suspendare. Cazul este în prezent pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. „Rezultă cu certitudine că Mohamad Yassin, în temeiul unei rezoluţii infracţionale unice, a pretins suma de 2.000.000 euro de la denunţătorii Omar Cătălin-Khaldoun şi Omar Călin-Khaled, în mod direct şi prin intermediul inculpatului Tahli Fadel, lăsând să se creadă că ar avea influenţă asupra judecătorilor competenţi să se pronunţe asupra cererii de revizuire a dosarului nr. 33970/2/2005, în care Omar Hayssam a fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii pentru infracţiuni de terorism”, este concluzia Tribunalului. 

Dosarul a fost judecat de Valeriu Terceanu, fostul soţ al celebrei judecătoare Geanina Teodorovici, judecată pentru luare de mită.

„Eu mâine mă duc la preşedinte”

Principalele probe împotriva lui Mohamad Yassin sunt mai multe interceptări ambientale şi denunţurile celor doi fii ai lui Omar Hayssam. Potrivit magistraţilor, Yassin a fost cel care a avut iniţiativa contactării celor doi tineri, prin intermediul lui Fadel Tahli, apropiat al său şi fost bucătar al lui Omar Hayssam. Ulterior, cei doi s-au întâlnit pe 5 noiembrie 2014 cu Yassin. Doctorul a sugerat că o să vorbescă cu cineva „sus-pus”. „Să dea Dumnezeu să se rezolve. Când te duci la el să-i spui că omul cu care ai dat mâna... era regele ţării. Regele ţării! Acum, eu mâine mă duc la preşedinte şi Dumnezeu mi-e martor ce o să-mi spună, că frati-su şi cu el au făcut asta. Ce pot eu să fac? Spuneţi-mi, ce putere am eu?”.

Dorinţa exprimată de Yassin, de eliberare a lui Omar Hayssam trebuia să fie transmisă şi acestuia, în penitenciar: „Şi salutaţi-l şi spuneţi-i, spuneţi-i că, în ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat, spuneţi-i că îl amintesc în rugăciuni şi că mă rog pentru el ca să fie eliberat şi să scăpaţi de chin”. „Unchiule, relaţia ta cu «Chiorul» cum e? E bună sau s-a stricat?”, l-a întrebat la un moment dat Omar Călin-Khaled. „Cu «Chiorul»?”/ „Da, cu ăla mare, cu «Chiorul»”/„Zău, acum s-a distrus totul... Înainte era ... Dar încă... Sun... mă duc... încă vorbim... ziua lui... a sunat şi a zis. La început era uşa deschisă şi covorul roşu... Acum nu mai...”, a răspuns Yassin.

Planul de bătaie

Doctorul a continuat să explice planul de eliberare a lui Hayssam: fie prin întreruperea executării pedepsei pe motive medicale, fie prin revizuire cu consecinţa discutării măsurii preventive şi înlocuirea arestării preventive cu arestul la domiciliu. El a susţinut însă că aceste demersuri judiciare nu puteau începe decât după încetarea mandatului preşedintelui României, Traian Băsescu. „Acum sunt două rezolvări importante. Rezolvarea pe motiv medical. A doua rezolvare e să iasă din închisoare şi să fie arestat la domiciliu. Asta în primă fază. Însă trebuie amânat după Revelion. Dar acum să nu încerce să facă ceva tatăl vostru. Pentru că ăla poate să dea instrucţiuni pentru că omul vrea să vorbească. Şi cuvântul lui e cuvânt şi eu am văzut că nimeni nu poate face ceva sau să i se opună. Să dea Domnul ca puterea şi autoritatea lui să se diminueze după ce i se termină mandatul. Cu voia Domnului!”, explica Yassin. 

Cei doi fii ai lui Omar Hayssam au avut mai multe întâlniri cu Fadel, care era intermediarul lui Yassin. Acesta voia să ştie dacă familia Omar avea banii ceruţi de doctor. Fadel a rememorat însă faptul că Yassin ar mai fi efectuat acelaşi tip de intervenţii şi în trecut, când Omar a fost eliberat din arest preventiv: „Mi-a zis: «Şi atunci cum l-au scos când era înăuntru? Avea 20 de dosare!»”. Uneori, Cătălin-Khaldoun Omar era sceptic în faţa promisiunilor: „Aşa ceva nu se poate”, „Nu există în lege”, sau „Ca să facă aşa ar trebui să fie mama relaţiilor, să vorbească cu o sută de chiori”. 

Pe 19 decembrie 2014, Yassin a avut o întâlnire cu cei doi fii ai lui Omar Hayssam, într- o moschee din zona Grozăveşti, şi le-a dat asigurări că totul va fi bine. Doctorul le-a rememorat împrejurările în care, în anul 2005, Omar Hayssam a fost asigurat că nu va fi tras la răspundere penală „Vorbim săptămâna viitoare sau mâine, poimâine. Doamne ajută. Preşedintele mi-a spus că: «dacă cineva se atinge de un fir de păr de-al tău e ca şi cum se atinge de un fir de păr de-al meu!». Aşa a zis în biroul lui. Eu eram acolo. Aşa a spus”, a povestit Yassin. 

Răpirea din 2005

În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi la Bagdad. În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea celor trei jurnalişti, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar. 

Ulterior, în iunie 2005, preşedintele de atunci Traian Băsescu spune că Omar Hayssam voia să iasă din România şi că îşi transferase averea pe numele lui Mohammad Munaf, al soţiei acestuia şi al doctorului Mohamad Yassin, care a plecat la Bagdad în 29 aprilie, pentru a contacta autorităţile irakiene.

La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze pe Hayssam, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului. Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operaţia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova. 

Însă pe 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş, în 20 iulie 2006. În 31 mai 2007, Omar Hayssam declara, într-un interviu prin telefon la o emisiune de la Antena 3, că la cererea doctorului Yassin s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, după ce, în seara de 28 martie 2005, prietena jurnalistei Marie Jeane Ion l-a anunţat despre răpirea de la Bagdad. 

El preciza că Yassin s-a prezentat, în seara de 28 martie 2005, la biroul său, împreuă cu soţia, iar în aceeaşi zi l-a condus la aeroport pe acesta, care s-a deplasat în Irak pentru a participa la negocierile pentru eliberarea jurnaliştilor. În dosarul lui Yassin au fost audiaţi, în calitate de martori, Ovidiu Ohanesian, unul dintre jurnaliştii răpiţi în Irak, şi foştii magistraţi Ciprian Nastasiu şi Sofica Dumitraşcu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite