Cum i-a jucat pe degete Nicuşor Constantinescu pe magistraţi. Lovit de boli numai în zilele de proces

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căutat de judecători pentru a fi audiat, Nicuşor Constantinescu pretindea că este internat în spital. El a fost surprins în fotografii la aniversarea Institutului de Marină CAPTURĂ NTV
Căutat de judecători pentru a fi audiat, Nicuşor Constantinescu pretindea că este internat în spital. El a fost surprins în fotografii la aniversarea Institutului de Marină CAPTURĂ NTV

Bolnav în acte, Nicuşor Constantinescu i-a fentat sistematic pe magistraţii care au vrut să-l aducă la proces. Autorităţile judiciare au mobilizat o armată întreagă de funcţionari pentru a amenaja o sală de audieri la sanatoriul în care Nicuşor Constantinescu era internat, dar acesta s-a răzgândit şi nu s-a mai prezentat.

Încolţit de judecători în nu mai puţin de trei procese, în care este judecat pentru corupţie, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a încercat să tergiversese cât mai mult anchetele judecătoreşti în speranţa că i se vor prescrie faptele şi astfel va scăpa de condamnări. A fost un joc de-a şoarecele şi pisica, în care, în cele din urmă justiţia a avut câştig de cauză.

Cei care i-au venit de hac lui Constantinescu, aruncându-l după gratii, au fost judecătorii Curţii de Apel Constanţa, care judecă apelul acestuia, dar şi al procurorilor DNA, la sentinţa Tribunalului Constanţa, prin care baronul constănţean a fost condamnat în dosarul Centrului Militar Zonal la 3ani şi jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu.

Magistraţii au decis să emită mandatul de arestare preventivă pe numele acestuia după ce procurorii le-au demostrat că practic, Constantinescu şi-a bătut joc de justiţie. „Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a încălcat obligaţia prevăzută de art.215 alin.l lit.a C.proc.pen., refuzând cu rea credinţă să se prezinte la termenele fixate de instanţa de judecată, după momentul externării din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi cel al internării în Sanatoriul Balnear Techirghiol, urmărind prin aceasta tergiversarea cauzei“, au arătat magistraţii.

Judecătorii, lăsaţi cu buza umflată

La un moment dat, însă, baronul a părut că e de acord să fie audiat pe patul de spital unde pretindea că este internat. Mai exact, la termenul din 14 aprilie 2016, la care, ca de obicei, nu s-a prezentat, Nicuşor Constantinescu a transmis judecătorilor că este de acord să fie audiat la Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol unde era internat.

Ca urmare a acestui acord, autorităţile judiciare au mobilizat o armată întreagă de funcţionari. Grefierul de şedinţă a luat legătura cu un juristul Sanatoriului, pentru a li se pune la dispoziţie anchetatorilor un spaţiu corespunzător audierii.

În consecinţă, a fost identificată o sală (disponibilă aproximativ 4 ore), stabilindu-se ca dată a audierii 18 aprilie, ora 15.00, interval orar în care accesul publicului era permis în instituţie. Asta pentru că „bolnavul” a cerut în mod expres ca audierea să aibă loc în şedinţă publică.
Mai departe, s-au trimis adrese către Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Constanţa, pentru a se lua toate măsurile desfăşurării audierii lui Constantinescu în cele mai bune condiţii.

Mai mult, un informatician din cadrul Curţii de Apel Constanţa a fost trimis la Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol ca să verifice condiţiile tehnice.
După ce totul a fost pus la punct în cele mai mici detalii, Nicuşor Constantinescu le-a tras din nou clapa judecătorilor. Pe 15 aprilie, cu doar o oră înainte de audiere, şeful CJ Constanţa a trimis pe faxul sanatoriului la Curtea de Apel o menţiune olografă, în care a arătat că nu este de acord cu audierea sa la sediul sanatoriului.

Pe unde s-a plimbat Nicuşor Constantinescu

Bolnav în acte, Nicuşor Constantinescu se plimba liber prin Constanţa oriunde avea treabă, au arătat anchetatorii. Ca să-l prindă cu minciuna, procurorii au obţinut un mandat de supraveghere pe numele acestuia. Aşa au aflat toate drumurile pe care le-a făcut şeful CJ, deşi teoretic el figura internat şi nedeplasabil. 

Mai exact, în perioada 28-30 aprilie 2016, când, potrivit actelor medicale se afla internat în Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol telefonul mobil folosit de  Nicuşor Constantinescu a fost localizat numai pe raza localităţii Constanţa, în aria mai multor celule, astfel: Constanţa-RomTel şi Constanţa-Institut Proiectări.

În plus, după ce a fost internat la sanatoriu, la data de 5 aprilie 2016, în aceeaşi zi în care era stabilită o şedinţă de judecată, ora 8.16, telefonul politicianului a fost localizat în raza celulei Eforie Nord - Hotel Traian, deşi acesta ar fi trebuit să fie la tratament.

La data de 6 aprilie 2016, telefonul lui Constantinescu a fost localizat în raza mai multor celule din municipiul Constanţa, dovadă că acesta nu avea probleme de mobilitate. Iar pe 7 aprilie 2016, telefonul politicianului a fost în raza mai multor celule de telefonie. „Celulele în aria cărora a fost identificat postul telefonic folosit de către inculpat sunt diferite, rezultând aşadar că inculpatul s-a deplasat în mai multe locaţii pe raza municipiului Constanţa, în perioada în care, potrivit actelor medicale, se afla internat în Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol“, au arătat magistraţii.

Cum s-a apărat baronul local

Pe 20 mai, la termenul la care a fost adus cu mandat în faţa judecătorilor, fiind luat pe sus din spital, Nicuşor Constantinescu a avut ultimul cuvânt. El a încercat să se victimizeze, arătând că ani de zile a fost reţinut şi arestat, inclusiv în acest dosar.

Contrar „antecedentelor“ sale, şeful CJ Constanţa a promis judecătorilor că la prima ocazie pe care o va avea şi va fi apt din punct de vedere medical să fie audiat, vine şi dă declaraţie
pentru  „a lămuri fapte cu privire la  acuzaţia referitoare la Centrul Militar Zonal, punctual, cu speranţa că va reuşi să convingă instanţa că nu există nici un prejudiciu, că nu s-a făcut dovada vreunui prejudiciu, nu a făcut nimic cu rea intenţie, ci a dus la îndeplinire hotărârea Consiliului Judeţean“. Evident, Constantinescu a solicitat respingerea cererii de înlocuire a măsurii preventive.

Şi-a bătut joc de procurori şi în timpul anchetei

Nu este prima dată când Nicuşor Constantinescu s-a jucat cu organele judiciare. Procurorii au amintit judecătorilor că şi în cursul urmăririi penale Constantinescu a invocat motive medicale şi internări succesive pentru a se sustrage de la procedurile judiciare, motiv pentru care, de altfel, a şi fost arestat preventiv anterior. Astfel, „inculpatul a ignorat avertismentele care i-au fost acordate prin înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar şi a continuat încălcarea condiţiilor acestei din urmă măsuri, urmărind să se sustragă şi să întârzie pe cât posibil soluţionarea apelului“.

Ce spun stenogramele

Magistraţii din Constanţa au motivat decizia care l-a revoltat pe fostul lider local prin prisma stenogramelor aduse de procurori. Interceptările au vizat perioada în care Nicuşor Constantinescu a lipsit de la termenele de judecată, susţinând că este internat. Relevantă este o discuţie purtată după Paşte cu un coleg, în care cei doi fac planuri pentru o petrecere.

Nicuşor Constantinescu: Ce faci? Fost coleg: Uite, ce să fac, acum am venit de la Pestriţu', am fost pe la... pe la locaţie, am vorbit cu… tot ce mai trebuie, ultimele socoteli, cu muzica, cu toate astea…Nicuşor Constantinescu: Da… (…) Fost coleg: Şi… am făcut …110 persoane, eu deja am vorbit pentru… la restaurant, pentru 120 meniuri şi… mai vin nişte profesori…
Nicuşor Constantinescu: Da' cu muzica ai vorbit? Fost coleg: Da, cu muzica am vorbit, am aranjat.

Condamnat de prima instanţă

În toamna anului trecut, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat în dosarul „Centrul Militar Zonal” la 3 ani şi jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu. El a fost judecat pentru că în calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean a iniţiat două proiecte de hotărâre, adoptate apoi de plen, de evacuare a Centrului Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, ambele fiind anulate de instanţă. De asemenea, instanţa a considerat că baronul nu a asigurat o finanţare corespunzătoare pentru Centrul Militar Zonal în perioada 2009-2013.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite