Cum funcţionează sistemul de rachete Patriot, pentru care Camera Deputaţilor urmează să dea votul decisiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor urmează să discute şi să voteze proiectul de lege privind cumpărarea a 7 sisteme de rachete Patriot, după ce Senatul a aprobat ieri acest lucru. În condiţiile în care există consens politic pe proiect, iniţiativa va trece şi de forul decizional

UPDATE 10.50 Proiectul de lege privind achiziţia sistemului de rachete Patriot a primit marţi raport de admitere în comisia de apărare a Camerei Deputaţilor şi, tot marţi, urmează şi votul final în plen, Camera fiind decizională în acest caz. Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a spus că până la 1 decembrie va fi semnat contractul cu SUA pentru achiziţia rachetelor, urmând ca până la jumătate lunii viitoare să fie făcută şi plata.


Senatul a adoptat la foc automat proiectul de lege privind achiziţia a şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot, 108 aleşi fiind „pentru“ iniţiativa legislativă şi doar un senator „împotrivă“. Anterior, iniţiativa a primit raport favorabil de la Comisia de apărare din Senat. 

Cu ocazia lucrărilor comisiei, Teodor Meleşcanu membru al acesteia şi ministru de Externe, s-a dat de gol în ceea ce priveşte scurta vizită a lui Rex Tillerson, secretar de Stat al SUA, în România, de la mijlocul săptămânii trecute. „A întrebat cum a fost cu cvorumul şi i-am spus că sunt probleme de cvorum din când în când “, a declarat Meleşcanu. În urmă cu o săptămână, majoritatea PSD-ALDE, alături de UDMR, boicotaseră sedinţa comisiei de specialitate, cu toate că proiectul trebuia discutat în procedură de urgenţă. La o zi după acest moment, Tillerson a făcut o „escală tehnică“, pentru o noapte, la Bucureşti. 

De altfel, ieri ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat că dotarea armatei române cu acest sistem de apărare plasează România într-un club select al apărării europene şi mondiale, adăugând că Guvernul va veni în perioada următoare şi cu alte proiecte de lege privind achiziţionarea altor echipamente. „Sistemul urmează a fi operaţional în 2020 şi nu face altceva decât să deschidă programele mari de înzestrare pentru armata Română. În perioada următoare vom veni şi cu alte proiecte de lege privind achiziţionarea altor echipamente, aprobate în CSAT şi, desigur, cu un acord prealabil al Parlamentului României“, a completat Fifor, care a asigurat faptul că azi, proiectul de lege va trece şi de Camera Deputaţilor, urmând a ajunge la preşedintele României, pentru promulgare.

Concret, România va cumpăra şapte unităţi modernizate Patriot constând în şapte seturi de radare AN/MPQ-65, şapte staţii de control AN/MSQ-132, 13 grupuri de antenă, 28 de staţii lansatoare M903, 56 de rachete Patriot MIM-104E, 168 de rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) şi şapte generatoare de energie electrică EPP III. Conform Defense Security Cooperation Agency (Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate) din SUA , România va mai achiziţiona echipamente de comunicaţii, instrumente şi echipamente de testare, echipament de suport, documentaţie tehnică, echipament de instrucţie, piese de schimb, dar şi servicii de instruirea personalului, de suport tehnic şi logistic şi elemente aferente acestuia. Astfel, valoarea totală a programului se ridică la 3,9 miliarde de dolari. Principalii contractori sunt Raytheon Corporation din Andover, Massachusetts şi Lockheed Martin din Dallas, Texas.

România va intra astfel în clubul select format din ţări precum Germania, Grecia, Israel, Japonia, Kuweit, Olanda, Qatar, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Emiratele Arabe Unite şi, evident, Statele Unite care au în dotare astfel de rachete. 

 În serviciu până în 2040

Sistemul Patriot este produs de Raytheon şi este de aşteptat să rămână în serviciu  până în anul 2040, cel puţin. Patriot este practic un sistem de rachete care sunt ghidate de radare de înaltă performanţă. Zboară cu viteze care depăşesc de cinci ori viteza sunetului şi pot distruge aeronave şi rachete de croazieră.

Sistemul de rachete Patriot utilizează un radar terestru pentru a găsi, identifica şi urmări obiectivele, iar o rachetă inamică  poate  fi detectată de la 80 de kilometri depărtare. O baterie  Patriot poate  funcţiona  într-un mod complet automat, dar şi supervizată de operatori şi este compusă dintr-un radar, un camion în care se află calculatoarele „Staţiei de control a angajamentului”, un camion cu două generatoare electrice de 150 de kilowati şi platfoma care lansează rachetele.  

Racheta este propulsată de un motor pe combustibili solizi, zboară până la o înalţime de 24.000 de metri şi costă în jur de 2 milioane de euro de unitate. Până în prezent au fost livrate în jur de 10.000 de rachete. 

Experienţa de luptă

Sistemul Patriot a câştigat notorietate în timpul războiului din Golful Persic din 1991 când a interceptat, se pare, 40 de rachete irakiene de origine sovietică Scud lansate spre Israel şi Arabia Saudită. În anul 2014, Israelul a folosit rachete Patriot pentru a elimina drone lansate de Hamas, iar în timpul războiului din Siria, tot forţele israeliene au doborât o dronă siriană care intrase în spaţiul aerian în zona Platoului Golan. 

În 2015, Arabia Saudită a folosit acest sistem pentru a pune la pământ rachete Scud lansate de rebelii Houthi, ca răspuns la intervenţia condusă de Riad în Yemen. Printre acestea şi o rachetă care avea în vizor oraşul sfânt Mecca. 

Rata de succes

Privitor la eficacitatea sitemelor Patriot, US Army a pretins iniţial o rată de succes de 80% în Arabia Saudită şi 50% în Israel. Ulterior, aceste procente au fost reduse până la 70% şi 40%. Conform studiilor, dacă o ţintă este vizată de o singură rachetă Patriot rata de succes este de 50%. Dacă ţinta este vizată de două rachete procentul va fi de 75% în timp ce trei rachete vor avea o eficacitate de 87,5%.

Te-ar putea interesa:

Distracţia unui copil într-un magazin Sephora: pagube de 1.300 de dolari. Cum au reacţionat vânzătorii FOTO

Dragnea, prins cu minciuna. Senatorii PSD din Comisia de Apărare au fost la  SPP la ora 18.00, nu la 13.00, când n-a fost cvorum pentru rachetele Patriot

Milioane de SIM-uri telefonice au fost găsite în spatele unui bloc din Bucureşti

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite