Efectul vizitei lui Tillerson în România. Proiectul pentru rachetele Patriot, votat de PSD pe repede-nainte în Senat. Mâine trece şi de Camera Deputaţilor

0
0

Proiectul de lege pentru cumpărarea primului sistem de rachete Patriot a fost adoptat, luni, iar marţi va fi discutat de Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz. Decizia vine în contextul în care secretarul de stat american, Rex Tillerson, a venit în România după ce PSD şi ALDE au boicotat şedinţa Comisiei de săptămâna trecută.

UPDATE Proiectul de lege a trecut de Senat, după ce 108 aleşi au fost „pentru“ şi doar unul „împotrivă“. 

UPDATE Ministrul Apărării a explicat în plen de ce senatorii trebuie să dea un vot „pentru“ sistemul de rachete Patriot. 

UPDATE Mihai Fifor, ministrul Apărării: Proiectul de lege merge în plenul Senatului. Am toate motivele că va fi votat. Merge apoi către Camera Deputaţilor. Am vorbit cu domnul Liviu Dragnea. Mâine va fi şedinţă a Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor. Apoi, cred că tot mâine va trece şi de votul Camerei Deputaţilor. 

UPDATE Comisia de apărare a dat raport pozitic pe proiectul de lege privind achiziţia sistemului de rachete Patriot. 

UPDATE „Programele de înzestrare a României nu sunt programe de azi pe mâine. Tot ce prezentăm aici, are şi eşalonarea corespunzătoare“, a declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor, la şedinţa Comisiei de apărare a Senatului. 

UPDATE Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat luni, la comisia de apărare a Senatului, că secretarul american de stat, Rex Tillerson, sosit intempestiv săptămâna trecută la Bucureşti, l-a întrebat de ce nu a fost aprobat în Parlament proiectul de lege privind achiziţionarea de rachete Patriot, iar el i-a răspuns că au fost probleme cu cvorumul.


Comisia de apărare se va întruni la ora 11.30 pentru dezbaterea şi aprobarea raportului în cazul proiectuilui de lege pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol" aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Actul normativ ar urma să ajungă luni după-amiază în plenul Senatului, pentru ca marţi să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, după cum a declarat săptămâna trecută Liviu Dragnea.

Liderul PSD, a declarat, joi seară, la Băile Herculane, că senatorii din Comisia de Apărare s-au aflat „la o activitate la invitaţia unui şef de instituţie importantă”, când ar fi trebuit să se ia în discuţie achiziţionarea primului sistem de rachete Patriot, dar că nu vor fi probleme în adoptarea acestuia. Proiectul va fi discutat, luni, la Comisie, tot luni în plenul Senatului, iar marţi va ajunge la Camera Deputaţilor. Întrebat dacă nu se încearcă blocarea proiectului, Dragnea a răspuns: ”Să fim serioşi!”.

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare, deputatul liberal Ovidiu Raeţchi, le-a transmis duminică senatorilor PSD din Comisia de Apărare, cu o zi înainte de raportul privind cumpărarea sistemelor de rachete Patriot, că niciun interes personal al lui Liviu Dragnea nu poate fi mai presus de siguranţa naţională şi de credibilitatea ei pe plan internaţional şi că este esenţial ca luni, deasupra oricăror indicaţii politice neoficiale, să fie adoptat acest proiect.

Apelul lui Raeţchi vine după ce, la începutul săptămânii trecute, senatorii PSD au absentat de la avizarea acestui proiect.

„Stimaţi colegi, absenţa dumneavoastră în grup de la şedinţa de marţi în care urma să fie avizat proiectul Patriot a surprins şi a îngrijorat opinia publică din România. Nicio o explicaţie nu s-a dovedit credibilă şi satisfăcătoare, în condiţiile în care această temă reprezintă, printr-un acord politic naţional, o prioritate de securitate. Faptul că absenţa venea la numai câteva ore după apariţia unui dosar extrem de grav pe numele lui Liviu Dragnea a ridicat semne legitime de întrebare, vorbindu-se deschis în media despre şantaj. În acest context, în preziua unei noi şedinţe care nu se poate solda cu un alt fiasco, doresc să vă transmit, stimaţi colegi, că niciun interes personal al domnului Liviu Dragnea nu poate fi mai presus de siguranţa naţională a României şi de credibilitatea ei pe plan internaţional. Orice sugestie, oricât de discretă, privind blocarea sau întârzierea programului de modernizare a Armatei Române, trebuie respinsă ferm şi denunţată public”, susţine deputatul PNL.

El mai spune că, dacă liderul PSD alege să trimită în ridicol imaginea partidului prin „mesaje conspiraţioniste şi izolaţioniste" este, în ultimă instanţă, dreptul lui, dar este o problemă gravă dacă Dragnea „încearcă jocuri personale pe marginea intereselor naţionale".

„Iată de ce este esenţial ca mâine, stimaţi colegi, deasupra oricăror indicaţii politice neoficiale, să adoptaţi unul din proiectele de modernizare care vor face din Armata Română o forţă regională credibilă şi respectată, cât şi un partener NATO care îşi duce angajamentele până la capăt”, le mai transmite Raeţchi senatorilor din Comisia de Apărare.

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 8 noiembrie, proiectul de lege pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” pentru dotarea Armatei.

În cadrul proiectului de lege se face referire la achiziţionarea, începând cu anul 2017, a şapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT - dintre care patru sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Aeriene şi trei sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Terestre - şi a echipamentelor aferente, în valoare totală de circa 3,9 miliarde USD fără TVA, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Primul sistem, pentru care a fost deja primită scrisoarea de acceptare de la partea americană, este în valoare de 764,78 milioane USD fără TVA şi va fi contractat până la sfârşitul acestui an.

Mai multe - Politică

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite