Cum funcţionează sistemul menit să blocheze fraudarea alegerilor: numărarea voturilor va fi monitorizată video în toate secţiile de votare din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată call-center-ul din care STS monitorizează ce se întâmplă în secţiile de votare
Aşa arată call-center-ul din care STS monitorizează ce se întâmplă în secţiile de votare

După ce la alegerile locale din vara acestui an a fost introdus un sistem informatic care a avut misiunea de a depista votul multiplu, în scrutinul de mâine se vor folosi noi metode de depistare a unor posibile fraude.

La fel ca la alegerile din iunie, în toate secţiile de votare din ţară va exista câte o tabletă conectată la serverele Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS). Tableta este prevăzută cu două camere video: una care scanează actul de identitate al alegătorului şi împiedică votul multiplu şi alta pentru filmare. 

Noutatea introdusă odată cu aceste alegeri este aceea că, în momentul în care operatorul din fiecare secţie apasă pe butonul care stabileşte închiderea procesului de vot, aplicaţia de pe tabletă porneşte automat înregistrarea video prin camera montată pe dispozitiv. Astfel, procesul de numărare a voturilor din fiecare secţie aflată pe cuprinsul ţării este înregistrat şi stocat pe servere pentru a putea depista, ulterior, o eventuală tentativă de fraudă. Cei aflaţi în secţia de vot nu pot să păcălească sistemul pentru că orice întrerupere a înregistrării video efectuată de tabletă trimite o alertă către serverele STS, iar cineva din call-centerul instituţiei apelează operatorul din secţie pentru a verifica ce s-a întâmplat. Din sediul STS se poate vedea dacă tableta a fost oprită în mod intenţionat sau dacă s-a oprit dintr-o cauză independentă de voinţa operatorului. 

Potrivit celor de la STS, înregistrările efectuate în secţii în timpul numărării voturilor se vor păstra timp de trei luni, după care dispozitivele de stocare vor fi distruse.

Ce se întâmplă dacă o tabletă se defectează

Buna funcţionare a sistemului informatic menit să vegheze la corectitudinea alegerilor este asigurată printr-o serie de măsuri de protecţie. Astfel, pe lângă cele 19.047 de tablete care se vor afla în secţiile de vot de pe cuprinsul României, alte 2.000 de tablete de rezervă se vor afla în posesia unor echipe de specialişti. Pe parcurusul zilei de duminică, aceste echipe se vor afla în toate judeţele ţării astfel încât o tabletă dintr-o secţie de vot care se defectează să poată fi înlocuită în cel mai scurt timp. 

De asemenea, la sediul STS din Bucureşti funcţionează un call-center la care operatorii din secţiile de vot pot să sune atunci când au probleme cu tableta sau cu sistemul informatic. 

O altă noutate a alegerilor de duminică este că procesele-verbale care se completează în fiecare secţie după numărătoarea voturilor vor fi făcute publice pe site-ul Biroului Electoral Central începând de duminică noapte, la ora 24.00. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite