Cum a fost ridicat Paradisul. Profitul scos din „Raiul“ de la Corbeanca de Cristian Ţânţăreanu, un Hugh Hefner de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiscul şi Cristian Ţânţăreanu se luptă pe 2,7 milioane de lei, pe care agenţia fiscală consideră că firma administrată de omul de afaceri, API Construcţii-Investiţii, trebuie să le plătească. Cum afaceristul nu are trecut mai nimic pe numele său, ANAF-ul a încercat să execute Paradisul Verde, cartierul rezidenţial ridicat de Ţânţăreanu în Corbeanca cu societatea amintită anterior.

Cristian Ţânţăreanu (73 de ani) este afaceristul român care a încercat să-l imite pe Hugh Hefner, creatorul Playboy – cel care organiza petreceri la conacul său din Los Angeles. Ca şi Hefner, şi Ţânţăreanu are probleme cu taxele pe care Fiscul-ul, de data această cel român, consideră că trebuie să le achite pentru proprietăţi şi afaceri.

Din dorinţa de a-l limita pe fondatorul Playboy, românul s-a înconjurat mereu de femei tinere şi dezbrăcate la Corbeanca, acolo unde a ridicat cartierul rezidenţial Paradisul Verde cumpărând cele 26 de hectare cu preţuri modice sau cu materiale de construcţie şi vânzând aceleaşi terenuri pe câteva mii de dolari în anii ’90. 

Însă, mare parte din profitul adus de Paradisul Verde lui Ţânţăreanu nu a venit din comerţul cu terenuri, ci din “taxele” de 10.000 de dolari pentru racordarea viitoarelor case la utilităţi. În plus, nimeni nu şi-a putut ridica vila în Paradis decât cu firma API Construcţii-Investiţii sau cu acordul acestei societăţi controlate de Ţânţăreanu. Afacerea care l-a făcut celebru, i-a adus lui Ţânţăreanu şi un necaz, este pe lista ruşinii a datornicilor la stat.

Lupta cu Fiscul

Pentru a recupera cele 2,7 milioane de lei pe care Cristian Ţânţăreanu trebuie să le dea statului, Fiscul a încercat să execute complexul rezidenţial al familiei afaceristului şi societatea pe care o administrează, API Construcţii-Investiţii. Cele 26 de hectare din Paradisul Verde din Corbeanca, cu o valoare de milioane de euro, au fost cumpărate în anii ’90 cu preţuri ridicol de mici.

În cadrul încercărilor de a recupera cele 2,72 de milioane de lei pe care mondenul afacerist de 72 de ani le datorează, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus sechestru şi pe bunuri ale SC API Construcţii Investiţii SRL. Firma prin care este administrat “Paradisul Verde” şi din care milionarul s-a retras din acţionariat în favoarea fiilor săi, dar a rămas administrator. API a contestat în instanţă şi în primă instanţă a avut câştig de cauză la Judecătoria Buftea în baza faptului că Ţânţăreanu nu deţine terenurile din “Paradisul Verde” în acest moment. Fiscul a făcut apel, contestaţie care va fi judecată la Tribunalul Ilfov în perioada următoare.

“O să le fac şi plângere penală. Am pierdut un singur proces cu ei şi asta pentru că judecătorul era corupt”, ne-a declarat în stilul caracteristic Ţânţăreanu.

Fiul lui Cristian Ţănţăreanu este cercetat de poliţişti

Cu cât a cumpărat terenul pe care a ridicat Paradisul

Revenind la afacerea “Paradisului Verde”, cartierul de vile a început să fie ridicat prin tranzacţii care sunt şi la propriu ieftine. Spre exemplu, pentru un hectar de teren, guralivul om de afaceri a plătit materiale de construcţii valorând 300.000 de lei conform contractelor denumite de schimb încheiate în anul 1994 cu mai mult de 30 de localnici care aveau teren în extravilanul comunei Corbeanca.

Peste 30 de contracte de schimb sunt încheiate în anul 1994 între persoane care deţineau terenuri în extravilanul comunei Corbeanca, majoritatea localnici, şi soţia lui Cristian Ţânţăreanu, este vorba de Manuela Rodica Luciana Vrînceanu. Schimbul nu se făcea în lei, ci doar în materiale de construcţii
În 1994, un dolar (euro nu exista încă atunci) a avut cursul mediu de 1.655 de lei vechi. Astfel, un hectar (10.000 mp) a fost achiziţionat cu 182 de dolari. Acum, conform anunţurilor proprietarilor din Corbeanca, doar patru metri pătraţi pot fi cumpăraţi cu 180 de dolari, preţul unui metru pătrat în zonă este de 39-40 de euro. Astfel, acum un hectar valorează 400.000 de euro, faţă de 182 de dolari plătiţi de afacerist acum 23 de ani.

Contract cumpărare teren în Corbeanca

Mai mult, salariul mediu lunar în România era în anul 1994 de 141.951 de lei vechi (14,1 lei în moneda de astăzi). În legătură cu valoarea oferită pentru achiziţia terenurilor, Cristian Ţânţăreanu nu a dorit să comenteze. “Cine a spus aşa ceva nu este normal. Este mult de explicat şi nu este momentul să facem asta la telefon”, ne-a declarat omul de afaceri.

Secretele din Corbeanca

Ţânţăreanu nu scos profit numai din vânzarea terenurilor achiziţionate până 1994 la preţuri modice, ci mai ales că viitorii proprietari ai unor terenuri din Paradisul Verde deveneau „captivi”. Aceştia trebuie să achite în jur de 10.000 de dolari pentru a avea utilităţi, iar casa nu putea fi ridicată decât cu acordul API Construcţii-Investiţii, controlată de Cristian Ţânţăreanu.

„La acest preţ de mai adaugă 10.000 de dolari pentru lucrările de alimentare cu apa, canalizare şi racord energie electrică şi drumuri exterioare”, se precizează într-un contract semnat între soţia lui Ţânţăreanu, Manuela Rodica Luciana Vrânceanu, şi un cumpărător în data de 11 noiembrie 1997.

Mai mult, în acelaşi contract se precizează că “proprietarul poate construi pe terenul dobândit o construcţie-locuinţă pe care o va contracta pentru execuţie cu firma API Construcţii - Investiţii. Constructia în regie e poate face numai cu acordul API”.

Contract vanzare Corbeanca conditii

Preţurile pe ani

  • 1996

Manuela Rodica Luciana Vrânceanu vinde lui Dan Vlad D. 2.500 mp contra sumei de 5 milioane (1.602 dolari) în luna martie 1996. Rezultă un raport de 0,64 dolari pe metru pătrat.
Tot în acelaşi an, Manuela Rodica Luciana Vrânceanu vinde lui Cristian Manuel D. tot 2.500 mp cu 5 milioane de lei.

  • 1997

Manuela Rodica Luciana Vrânceanu vinde către Mega Company Import Export, reprezentată de Bogdan Petrache 836 mp. Soţii Ţânţăreanu dobândise terenului de la Rada Alionte. Preţul de vânzare este de 65.241.440 de lei (9.103 dolari, cursul mediul al anului fiind de 7.167 de lei/dolar). Rezultă un raport de 10,8 euro pentru un metru pătrat.

  • 1998, cumpără inclusiv scriitorul Augustin Buzura

Manuela Rodica Luciana Vrânceanu vinde, în februarie 1998, lui Dan Alexandru T. 765 mp contra sumei de 15 milioane de lei (19.607 dolari, la un curs mediu al anului de 8.876 de lei pentru un dolar). Rezultă un raport de 25,6 dolari pe mp.

În acelaşi an, dar în luna septembrie, Manuela Rodica Luciana Vrânceanu ii vinde lui Augustin Buzura (cunoscutul scriitor, decedat anul acesta) 1.685 mp contra sumei de 15 milioane de lei.

Contract vanzare teren Corbeanca Tantareanu
  • 1999, cumpără şi Cristian Gaţu

Manuela Rodica Luciana Vrânceanu şi Cristian Ţânţăreanu îi vând, în decembrie 1999, lui Mihai S. un teren de 675 mp contra sumei de 22 milioane de lei (1.434 dolari, la un curs mediu de 15.334 de lei pe dolar).
Rezultă un preţ de 2,1 dolari pe mp.

Tot în 1999, Manuela Rodica Luciana Vrânceanu şi Cristian Ţânţăreanu îi vand lui Cristian Gaţu (celebrul handbalist) un teren de 675 mp contra sumei de 22 milioane de lei.

  • 2000, cumpără şi Anca Ţurcaşiu

Manuela Rodica Luciana Vrânceanu şi Cristian Ţânţăreanu îi vând în febriarie 2000 lui Emil Lucian N. un teren de 1.220 mp contra sumei de 40 de milioane de lei (1.845 de dolari, la un curs mediu de 21.670 de lei pe dolar). Rezultă un preţ de 1,5 dolari pe metru pătrat.

Manuela Rodica Luciana Vrânceanu şi Cristian Ţânţăreanu îi vând Ancăi Mihaela Georgescu (cunoscucat cântăreaţă Anca Ţurcaşiu) un teren de 636 mp contra sumei de 27 de milioane de lei în februarie 2000.
Rezultă un preţ de 1,95 dolari pe metru pătrat.

  • 2001

Manuela Rodica Luciana Vrânceanu şi Cristian Ţânţăreanu vând, în septembrie 2001, lui Sorin D. un teren de 1.245 mp contra sumei de 100 milioane de lei (3.505 dolari). Rezultă un preţ de 2,8 euro pe metru pătrat.

În acelaşi an, Manuela Rodica Luciana Vrânceanu şi Cristian Ţânţăreanu vând lui Radu M. şi Mirela Claudia M. un teren de 1.191 mp contra sumei de 17.000 de dolari ( la un curs de 28.529 lei pentru un dolar). Rezultă un preţ de 2,94 de dolari pe un metru pătrat.

  • 2002

Manuela Rodica Luciana Vrânceanu şi Cristian Ţânţăreanu vând, în mai 2002, către Vasile C. o suprafaţă de 125 mp contra sumei de 5 milioane lei.

Tot în 2002, în luna martie, Manuela Rodica Luciana Vrânceanu şi Cristian Ţânţăreanu îi dau un teren de 736 mp lui Gabriel Georges S. contra sumei de 30 de milioane de lei (898 de dolari, la un curs mediu al anulii de 33.403 de lei pe un dolar).

Cartierul vedetelor

În „Paradisul Verde” şi-au achiziţionat vile foarte multe vedete din lumea afacerilor şi a sportului. Astfel, aici au sau au avut vile: Cristi Chivu,  cântăreaţa Anca Ţurcaşiu, vedeta Antenei 1 – Simona Gherghe, Octavian Belu, Gabi Szabo şi înotătoarea Camelia Potec.

“În anul 1992, am început să cumpărăm terenuri agricole şi utilaje pentru a ne face fermieri. Ideea nu a fost dusă până la capăt pentru că într-o frumoasă zi de primăvară, admirând câmpul plin de maci şi în zare crestele Bucegilor acoperite de zăpadă, uitându-ne la căprioarele venite din pădurea alăturata, auzind ciripitul păsărelelor care zburau peste lac, ne-am gândit:  ce ar fi sa construim case în acest loc idilic? Aşa a luat naştere un mic paradis, Paradisul Verde”, explică idilic Ţânţăreanu momentul când a pornit afacerea cartierului de vile. Paradisul verde este situat pe un teren de 26 hectare, in imediata apropiere a comunei Corbeanca.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite