Cristian Diaconescu:„Interpretarea ungară a Tratatului cu România seamănă cu a Rusiei privind anexarea Crimeei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian diaconescu susţine cp acordarea autonomiei nu încalcă Tratatul de bază româno-ungar  Foto David Muntean
Cristian diaconescu susţine cp acordarea autonomiei nu încalcă Tratatul de bază româno-ungar  Foto David Muntean

Interpretarea pe care MAE ungar o dă Tratatului politic cu România, în legătură cu autonomia teritorială pe criterii etnice, "este foarte asemănătoare cu motivarea Federaţiei Ruse privind anexarea Crimeei", a declarat, sâmbătă, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu.

"Eforturile statului ungar prin care se caută legitimarea, pe baza dreptului internaţional, a ideii de autonomie teritorială pe criterii etnice sunt inutile", a susţinut fostul şef al diplomaţiei, argumentând că "recenta decizie a Comisiei Europene prin care s-a respins Inţiativa cetăţenească, iniţiată de UDMR şi sprijinită, printre alţii, de Ungaria,este foarte clară, şi anume drepturile minorităţilor sunt categoric recunoscute în contextul normelor interne ale statelor membre".

Diaconescu a mai spus că, de altfel, acesta a fost şi "sensul dialogului româno-ungar pe aceste teme pe toată perioada în care a funcţionat Comisia bilaterală privind drepturile minoritarilor din cele două ţări,constituită în baza Tratatului politic de bază".

Diaconescu: „Acordarea autonomiei nu încalcă Tratatul”

Problematica acordării autonomiei nu încalcă Tratatul de bază româno-ungar, în contextul în care documentul stipulează că situaţia minorităţilor etnice este o chestiune bilaterală, afirmă Anna Nagy, purtătorul de cuvânt al Ministerului ungar de Externe, conform MTI.

Anna Nagy a făcut aceste declaraţii ca reacţie la afirmaţiile făcute de ministrul român de Externe, Titus Corlăţean.

"Ungaria a arătat foarte clar că situaţia minorităţii maghiare din România nu reprezintă o afacere internă a României, iar fostul ministru de Externe Janos Martonyi a reiterat acest lucru cu ocazia vizitei la Bucureşti efectuate în martie anul trecut", a subliniat Anna Nagy.

"În privinţa autonomiei, Guvernul României riscă să declanşeze dispute cu propriii cetăţeni mai degrabă decât cu Ungaria, dat fiind că este vorba de un efort făcut în principal de cetăţeni români de etnie maghiară", a adăugat oficialul ungar.

"Totuşi, istoria arată că autonomia nu poate fi obţinută fără susţinerea statului-mamă", continuă Anna Nagy, precizând că "iniţiativele Ungariei nu vizează obţinerea autonomiei teritoriale". "Acest lucru este adesea interpretat greşit de partea română", a insistat oficialul ungar.

Ştiri pe aceeaşi temă:

MAE: tratatul politic bilateral nu dă dreptul Ungariei să ceară României măsuri privind autonomia teritorială pe criterii etnice

Ministerul român de Externe a răspuns MAE ungar că „tratatul politic bilateral de bună vecinatate din 1996, conform art 15 şi anexei la tratat, nu dă dreptul Ungariei să ceara României să adopte măsuri care să implice autonomia teritorială pe criteriu etnic sau drepturi colective pentru minorităţi, iar Ungaria a acceptat acest lucru prin textul tratatului“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite